Η μελατονίνη έχει καθιερωθεί ως ένα συνηθισμένο συμπλήρωμα διατροφής και έχει αποκτήσει ευρεία δημοτικότητα σε όλο τον κόσμο.
Αν και είναι γνωστή ως φυσικό βοήθημα ύπνου, έχει επίσης ισχυρές επιδράσεις και σε άλλες πτυχές της υγείας.
Ποιες είναι οι ακριβείς ιδιότητες της μελατονίνης και ποια είναι η σωστή δοσολογία;
Αρχικά, η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από τον επιγονώδη αδένα στον εγκέφαλο.
Είναι κυρίως υπεύθυνη για τη ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού του σώματος και για τη διαχείριση του φυσικού κύκλου του ύπνου. Οι περισότεροι άνθρωποι όμως, λόγω του τρόπου ζωής μας, δεν αφήνουμε να εκκριθεί αρκετή ποσότητα μελατονίνης στον οργανισμό μας. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };
Έτσι, η μελατονίνη συχνά αγοράζεται ως συμπλήρωμα και χρησιμοποιείται ως βοήθημα ύπνου για την καταπολέμηση της αϋπνίας.
Εμπλέκεται ακόμα στη διαχείριση της ανοσολογικής λειτουργίας, της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων της κορτιζόλης (ορμόνη του στρες). Ως αντιοξειδωτικό, επηρεάζει σημαντικά πολλές λειτουργίες στον οργανισμό.
Μελέτες δείχνουν πως η μελατονίνη μπορεί επίσης να βελτιώσει την υγεία των ματιών, να μειώσει τα συμπτώματα της εποχιακής κατάθλιψης και να προσφέρει ανακούφιση από την παλινδρόμηση οξέων και τις καούρες.
Ακόμα, η μελατονίνη ανεβάζει τα επίπεδα της αυξητικής ορμόνης. Η αυξητική ορμόνη (GH) είναι μια πεπτιδική ορμόνη που σχετίζεται με την κυτταρική αύξηση και διαίρεση και την αναγέννηση στα ζώα και τους ανθρώπους.
Είναι ζωτικής σημασίας για την σωστή ανάπτυξη και τα υψηλότερα επίπεδα αυτής της σημαντικής ορμόνης έχουν συνδεθεί με αύξηση τόσο στη δύναμη όσο και στη μυϊκή μάζα.
Μερικές μελέτες διαπίστωσαν ότι το συμπλήρωμα μελατονίνης μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της αυξητικής ορμόνης στους άνδρες.
Η μελατονίνη μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως θεραπεία καταστάσεων όπως το γλαύκωμα και η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD).
Η σωστή ποσότητα μελατονίνης είναι σε δόσεις 0,5-10 mg ημερησίως.
Ωστόσο, επειδή δεν είναι όλα τα συμπληρώματα μελατονίνης ίδια, είναι καλύτερο να τηρείτε τη συνιστάμενη δοσολογία στην ετικέτα για να αποφύγετε παρενέργειες.
Ανάλογα και με τις ανάγκες σας μπορεί να χρειάζεστε μικρότερη ποσότητα μελατονίνης. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να σας κατευθύνει.
Δείτε κι αυτό:
Τα 7 θρεπτικά συστατικά που σας εγγυώνται ξεκούραστο ύπνο (εικόνες)
Η αλήθεια πίσω από 5 μύθους για τον ύπνο
Πηγή