Δευτέρα , 20 Ιανουάριος 2025

«Μετά την Όμικρον, τι;» -Ειδικοί από όλον τον κόσμο απαντούν | ΥΓΕΙΑ

Ειδικοί από διάφορες χώρες του κόσμου απαντούν στο ερώτημα: τι θα γίνει μετά το κύμα της Όμικρον;

Ακόμα δεν έχει απαντηθεί με σαφήνεια το ερώτημα: θα είναι η Όμικρον η τελευταία σημαντική μετάλλαξη του κορωνοϊού; Φέρνει η παραλλαγή αυτή πιο κοντά το τέλος της πανδημίας; Ειδικοί σε όλον τον κόσμο έχουν εκφράσει τις δικές τους απόψεις και θεωρίες, ενώ μάλιστα πληθαίνουν και οι αναφορές για μια παραλλαγή της Όμικρον, που έχει ονομαστεί «Όμικρον 2».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μερικοί επιστήμονες αναφέρουν πως, όσον αφορά τη μεταδοτικότητα, η Όμικρον ενδέχεται να αποτελεί την «πιο μεταδοτική μορφή του ιού». Ο λόγος για αυτό έχει να κάνει με «εξελικτικούς περιορισμούς» σχετικά με τον αριθμό των μεταλλάξεων και αλλαγών που μπορούν να πραγματοποιηθούν σε έναν ιό και κάποιοι ειδικοί, όπως ο Ουίλιαμ Μος από το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, λένε ότι η Όμικρον ίσως είναι η τελευταία εκδοχή του κορωνοϊού.

Τεστ κορωνοϊού στην Κίνα
Τεστ κορωνοϊού στην Κίνα / Φωτογραφία: AP Photo/Andy Wong

Μελέτες έχουν δείξει πως η Όμικρον είναι τουλάχιστον τέσσερις φορές πιο μεταδοτική από τη Δέλτα και πως αποφεύγει την προστασία των εμβολίων και της νόσησης πιο αποτελεσματικά από τη Δέλτα. Ο Μος λέει πως όσο ο ιός συνεχίζει να διασπείρεται, θα εξακολουθεί και να μεταλλάσσεται, και έτσι θα προκύπτουν νέες παραλλαγές.

Τα «παιδιά της Όμικρον»

Αλλά αυτές οι παραλλαγές θα είναι σαν «παιδιά της Όμικρον» σύμφωνα με τον επιστήμονα και δεν θα παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές από εκείνη όσον αφορά την προστασία που παρέχεται από τα εμβόλια και την παρελθοντική νόσηση με το στέλεχος Όμικρον.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Δρ. Τζέικομπ Τζον, συνταξιούχος καθηγητής ιολογίας και μικροβιολογίας σε ιατρική σχολή της Ινδίας, αναφέρει πως «η συμπεριφορά του ιού δείχνει ότι δεν θα “σκαρφαλώσει” πιο ψηλά» όσον αφορά τη μεταδοτικότητα. Ο ίδιος όμως τονίζει πως πρέπει να περιμένουμε για να δούμε αν τελικά η μετάλλαξη Όμικρον θα κυριαρχήσει επί των υπολοίπων σε βαθμό αντίστοιχο με εκείνον της Δέλτα σε σχέση με τα προηγούμενα στελέχη Άλφα, Βήτα και Γάμμα.

«Αν η Δέλτα αντικατασταθεί [από την Όμικρον], τότε η Όμικρον δεν θα έχει τη “βιολογική ανάγκη” να αυξήσει τη μεταδοτικότητά της» λέει ο Τζον.

«Ο κορωνοϊός μάς εκπλήσσει συνεχώς»

Ο Δρ. Ντέιβιντ Χο, διεθνούς φήμης ιολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια, τονίζει πως όλες οι προβλέψεις σχετικά με τη μελλοντική συμπεριφορά του κορωνοϊού απαιτούν προσοχή. Ο ίδιος σημειώνει πως «ο κορωνοϊός μάς εκπλήσσει συνεχώς».

Πάντως, ο Χο συμφωνεί πως πιθανότατα θα υπάρξει ένα όριο αλλά δεν είναι σίγουρος ότι αυτό θα είναι η Όμικρον.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Νοσοκομείο στη Γαλλία
Νοσοκομείο στη Γαλλία / Φωτογραφία: AP Photo/Jean-Francois Badias

Ο Δρ. Μπρους Φάρμπερ, επικεφαλής επιδημιολόγος σε νοσοκομεία στη Νέα Υόρκη, επίσης συμφωνεί πως το μέλλον του ιού είναι αβέβαιο και εμφανίζεται σκεπτικός σχετικά με το εάν η Όμικρον θα είναι η τελευταία σημαντική μετάλλαξη.

Υψηλόβαθμη γιατρός στο Σικάγο θεωρεί πως θα υπάρξουν επόμενες μεταλλάξεις, αλλά πως δεν περιμένουμε ένα «νέο, ανησυχητικό στέλεχος στο άμεσο μέλλον».

Μια «παύση» της πανδημίας

Ένα πιθανό σενάριο είναι ότι το κύμα της Όμικρον θα υποχωρήσει και θα ακολουθήσει ένα είδος παύσης της πανδημίας, λόγω του μεγάλου αριθμού ατόμων που θα έχουν μολυνθεί, θα έχουν εμβολιαστεί ή και τα δύο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Πιστεύω ότι θα περάσουμε μια αρκετά ήσυχη περίοδο», δήλωσε ο Μάθιου Φοξ, καθηγητής επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, με τις προηγούμενες λοιμώξεις και τους εμβολιασμούς να δημιουργούν ένα «τείχος» ενάντια στον ιό. Είναι το «πιο πιθανό μοτίβο», είπε.

«Πιστεύω ότι θα έχουμε μια σχετική ηρεμία», δήλωσε ο Μάικλ Όστερχολμ, διευθυντής του Κέντρου Έρευνας και Πολιτικής Λοιμωδών Νοσημάτων του Πανεπιστημίου της Μινεσότα.

Μόλις περάσει το κύμα της Όμικρον, υπάρχει το ενδεχόμενο τα μελλοντικά κύματα της πανδημίας να είναι λιγότερο έντονα, υποστηρίζουν ορισμένοι ειδικοί.

«Μολύνοντας μεγάλο αριθμό ανθρώπων γρήγορα, η Όμικρον δημιουργεί επίσης γρήγορα ανοσία. Και αυτό βοηθά ώστε να γίνει η Covid-19 μια πιο διαχειρίσιμη ασθένεια, καθώς τα στρώματα της ανοσίας μπορεί να παρέχουν προστασία από μελλοντικά κύματα και παραλλαγές», δήλωσε ο William Hanage, επιδημιολόγος στο Harvard T.H. Chan School of Public Health.


Πηγή