Ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος είναι γνωστό ότι αποτελεί «ασπίδα» ενάντια σε πολυάριθμα προβλήματα υγείας, από την καρδιακή ανεπάρκεια και τον διαβήτη έως την άνοια και την κατάθλιψη.
Σύμφωνα με μια νέα κορεατική επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση BMC Public Health, ο ύπνος εμπλέκεται και στην εκδήλωση του μεταβολικού συνδρόμου.
Λίγα λόγια για το μεταβολικό σύνδρομο
Με τον όρο μεταβολικό σύνδρομο περιγράφεται ένα σύνολο παραγόντων/παθήσεων, με βασικότερους το συσσωρευμένο λίπος στην κοιλιά, τα υψηλά τριγλυκερίδια, την υψηλή LDL χοληστερόλη, την αντίσταση στην ινσουλίνη και την υπέρταση, που όταν συνδυάζονται αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού και διαβήτη τύπου 2.
Η ύπαρξη ενός μόνο εκ των παραπάνω παραγόντων/παθήσεων δεν συνεπάγεται αυτομάτως διάγνωση για μεταβολικό σύνδρομο, αφού ο κίνδυνος βλαβών και επιπλοκών θεωρείται αυξημένος λόγω του συνδυασμού και της αλληλεπίδρασης μεταξύ αυτών. Όπως είναι φυσικό, όσο αυξάνεται ο αριθμός των παραγόντων/παθήσεων που διαπιστώνονται σε ένα συγκεκριμένο άτομο, τόσο περισσότερες εκτιμάται πως είναι οι πιθανότητες εκδήλωσης μεταβολικού συνδρόμου. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };
Διάρκεια ύπνου & μεταβολικό σύνδρομο
Τόσο οι λίγες όσο και οι πολλές ώρες ύπνου συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για μεταβολικό σύνδρομο αλλά και για αρκετά από τα επιμέρους «συστατικά» του, διαπίστωσαν οι ερευνητές από το Κολέγιο Ιατρικής του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σεούλ έπειτα από ανάλυση στοιχείων που αφορούσαν 133.608 άντρες και γυναίκες ηλικίας 40-69 ετών.
Πιο συγκεκριμένα, συγκριτικά με όσους άντρες απολάμβαναν καθημερινά έξι έως επτά ώρες ύπνου συνολικά (συμπεριλαμβανομένου του μεσημεριανού ύπνου), όσοι κοιμούνταν λιγότερες από έξι ώρες ήταν πιο πιθανό να εκδηλώσουν μεταβολικό σύνδρομο και να έχουν μεγάλη περίμετρο μέσης. Όσες γυναίκες κοιμούνταν λιγότερες από έξι ώρες κάθε ημέρα ήταν πιο πιθανό να έχουν μεγάλη περίμετρο μέσης.
Στον αντίποδα, ο ύπνος για περισσότερες από δέκα ώρες σε καθημερινή βάση συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο για μεταβολικό σύνδρομο και υψηλά τριγλυκερίδια στους άντρες, καθώς και με αυξημένο κίνδυνο για μεταβολικό σύνδρομο, μεγάλη περίμετρο μέσης, υψηλά τριγλυκερίδια, ανεβασμένο σάκχαρο και χαμηλά επίπεδα της «καλής» HDL χοληστερόλης στις γυναίκες.
Όπως αναφέρει η επικεφαλής συντάκτρια της μελέτης, Κλαιρ Κιμ, πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιστημονική μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα για την επίδραση της διάρκειας του ύπνου στο μεταβολικό σύνδρομο και μάλιστα για καθένα από τα δύο φύλα ξεχωριστά.
Να σημειωθεί ότι μεταβολικό σύνδρομο θεωρήθηκε ότι είχαν εκδηλώσει όσοι από τους συμμετέχοντες παρουσίαζαν τουλάχιστον τρία από τα εξής: μεγάλη περίμετρο μέσης, υψηλά τριγλυκερίδια, χαμηλά επίπεδα «καλής» χοληστερόλης, υπέρταση και/ή ανεβασμένο σάκχαρο νηστείας.
Αν και οι ακριβείς βιολογικοί μηχανισμοί που καθοδηγούν τη σχέση ύπνου και μεταβολικού συνδρόμου παραμένουν ασαφείς, έχουν προταθεί ποικίλες θεωρίες. Για παράδειγμα, μία από αυτές αφορά τα ανεβασμένα επίπεδα των ορμονών που προωθούν το αίσθημα της πείνας ή μειώνουν τις καύσεις λόγω έλλειψης ύπνου.
Δείτε κι αυτό:
Η διάρκεια του ύπνου παράγοντας κινδύνου για άνοια και πρόωρο θάνατο
Αντίσταση στην ινσουλίνη: Η συνήθεια στον ύπνο που αυξάνει τον κίνδυνο
Ύπνος & ηλικία καρδιάς: Ποια είναι η συνιστώμενη διάρκεια
Κατάθλιψη: Ο παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο κατά 80%
Πηγή