Σύμφωνα με νέα μελέτη, 1 στους 5 ανθρώπους κάτω των 40 ετών, έχει μεταβολικό σύνδρομο, μια ομάδα παραγόντων, ο συνδυασμός των οποίων αυξάνει τον κίνδυνο για πολλές σοβαρές παθήσεις, όπως διαβήτη, καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό.
Τα ποσοστά μεταβολικού συνδρόμου αυξάνονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, με τους μισούς ενήλικες άνω των 60 ετών να ανήκουν στους πάσχοντες.
Στις ηλικίες 20-39 ετών όμως, το ποσοστό αυξήθηκε κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες σε διάστημα πέντε ετών, σύμφωνα με τη μελέτη.
Το μεταβολικό σύνδρομο είναι μια ομάδα παραγόντων κινδύνου καρδιακής νόσου που συνυπάρχουν και περιλαμβάνουν:
– Αυξημένη περίμετρο μέσης
– Υψηλή αρτηριακή πίεση
– Μη φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου
– Υψηλά τριγλυκερίδια
– Χαμηλά επίπεδα HDL «καλής» χοληστερόλης
«Οι αυξητικές τάσεις του μεταβολικού συνδρόμου είναι πολύ ανησυχητικές. Επηρεάζει ένα τεράστιο ποσοστό του ενήλικου πληθυσμού, συγκεκριμένα το 37% των ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στους νεαρούς ενήλικες όμως, ο επιπολασμός ήταν σημαντικά υψηλότερος από ό,τι στην προηγούμενη μελέτη μας έως το 2012», δήλωσε ο εκ των συγγραφέων της μελέτης, Δρ Robert Wong.
Ο Wong είπε ότι η επίδραση του μεταβολικού συνδρόμου σε νεότερους ανθρώπους δεν έχει μελετηθεί επαρκώς, προκαλεί όμως ανησυχία επειδή είναι σωρευτική.
«Ενώ πολλές επιπτώσεις του μεταβολικού συνδρόμου χρειάζονται χρόνια για να αναπτυχθούν, μας ανησυχεί άμεσα η COVID-19. Τα άτομα με μεταβολικό σύνδρομο, συμπεριλαμβανομένων των νεότερων ανθρώπων, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν σοβαρές επιπλοκές εάν μολυνθούν με τον νέο κοροναϊό», σύμφωνα με τον Wong.
Η μελέτη συμπεριέλαβε δεδομένα από μια αντιπροσωπευτική σε εθνικό επίπεδο ομάδα 17.000 εθελοντών και πάνω. Περισσότεροι από 1 στους 3 (35%) είχαν μεταβολικό σύνδρομο. Τα ποσοστά ήταν παρόμοια σε άνδρες και γυναίκες.
Οι ερευνητές συνέκριναν τα δεδομένα για την περίοδο 2011-2012 με αυτά της περιόδου 2015-2016.
Στα άτομα ηλικίας 20 έως 39 ετών, το ποσοστό μεταβολικού συνδρόμου αυξήθηκε από 16% σε 21%. Για τα άτομα ηλικίας 40 έως 59 ετών, το ποσοστό αυξήθηκε από 38% σε 42% και σε άτομα άνω των 60 ετών, αυξήθηκε από 47% σε 50%.
Μόνο η αλλαγή στην νεότερη ομάδα θεωρήθηκε στατιστικά σημαντική, είπε ο Wong.
Παρότι τα γονίδια μπορεί να παίζουν ρόλο, ο τρόπος ζωής είναι αυτός που σύμφωνα με τον Wong ευθύνεται για την αύξηση του ποσοστού. Γι’ αυτό χρειάζονται στοχευμένες παρεμβάσεις, όπως είπε, προκειμένου οι άνθρωποι να τρώνε πιο υγιεινά και να είναι περισσότερο δραστήριοι σωματικά.
«Η μεγαλύτερο πρόκληση αναφορικά με το μεταβολικό σύνδρομο είναι ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν έχει συμπτώματα. Μπορεί κάποιος να αισθάνεται καλά τώρα, αλλά αυτοί οι παράγοντες μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά συμβάντα, όπως εμφράγματα, εγκεφαλικά επεισόδια και καρκίνους», δήλωσε ο Wong.
Ο κίνδυνος δεν έγκειται σύμφωνα με τους ειδικούς, τόσο στο ίδιο το σύνδρομο, όσο στη διάρκειά του. Όσο μεγαλύτερο είναι το διάστημα που έχει κανείς μεταβολικό σύνδρομο, τόσο πιθανότερο είναι να εκδηλώσει διαβήτη, καρδιακή νόσο, εγκεφαλικό, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, υπνική άπνοια και άλλα προβλήματα.
Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι οι δύο μεγαλύτεροι παράγοντες κινδύνου είναι η γήρανση σε συνδυασμό με τα περιττά κιλά.
Γι’ αυτό συστήνουν διατροφή όσο πιο κοντά στη Μεσογειακή, πλούσια σε τροφές φυτικής προέλευσης και λιγότερες επεξεργασμένες και αποφυγή της ζάχαρης.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of the American Medical Association.
Πηγή: healthday.com
Διαβάστε επίσης:
Μεταβολικό σύνδρομο: Τι περιλαμβάνει η διατροφή για τη μείωση του κινδύνου (έρευνα)
Μεταβολικό σύνδρομο: Η απαραίτητη βιταμίνη & σε ποιες τροφές θα τη βρείτε (εικόνες)
Μεταβολικό σύνδρομο: 5 βασικά συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε (εικόνες)
Πηγή