Τετάρτη , 8 Ιανουάριος 2025

Μετατραυματικό στρες: Ο ρόλος της διατροφής και του μικροβιώματος του εντέρου

Το μικροβίωμα του ανθρώπινου εντέρου έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία μας.

Έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να επηρεάσει τα συναισθήματά μας, αλλά η σχέση μεταξύ της διαταραχής μετατραυματικού στρες (PTSD) και του μικροβιώματος του εντέρου δεν έχει διερευνηθεί.

Η διαταραχή μετατραυματικού στρες είναι μια ψυχική πάθηση που βασίζεται στον φόβο και αναπτύσσεται σε ορισμένα άτομα που βιώνουν ένα πολύ ανησυχητικό ή τρομακτικό γεγονός, το οποίο περιλαμβάνει σοβαρό τραυματισμό, θάνατο ή απειλή θανάτου ή βία.

Νέα μελέτη ερευνητών από το Brigham and Women’s Hospital και τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ ερεύνησαν τη σχέση του μετατραυματικού στρες, της διατροφής και του μικροβιώματος του εντέρου.

Διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή είχαν λιγότερα συμπτώματα μετατραυματικού στρες.

«Υπάρχει μια πολύ ενδιαφέρουσα σχέση μεταξύ του μικροβιώματος του ανθρώπινου εντέρου και του εγκεφάλου. Εξετάσαμε πώς παράγοντες, όπως η διατροφή, συνδέονται με τα συμπτώματα μετατραυματικού στρες. Αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα, είμαστε πιο κοντά στο να μπορέσουμε να παρέχουμε διατροφικές συστάσεις για την πρόληψη ή τη βελτίωση των συμπτωμάτων του μετατραυματικού στρες» δήλωσε ο εκ των συγγραφέων της μελέτης Yang-Yu Liu, από το Brigham and Women’s Hospital.

Το μετατραυματικό στρες δεν επιβαρύνει μόνο τον πάσχοντα, αλλά και τα μέλη της οικογένειάς του, το κόστος υγειονομικής περίθαλψης και την κοινωνία γενικότερα. Επιπλέον, οι πάσχοντες κινδυνεύουν να αναπτύξουν χρόνιες ασθένειες όπως στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικό, διαβήτη, αυτοάνοσα νοσήματα και να πεθάνουν πρόωρα.

Η κατανόηση του ρόλου της διατροφής και του μικροβιώματος θα μπορούσε να βελτιώσει τις συστάσεις και την πορεία των ασθενών με μετατραυματικό στρες.

Οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα από 191 συμμετέχοντες σε μελέτες, οι οποίοι χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: πιθανό μετατραυματικό στρες, έκθεση σε τραύμα αλλά όχι μετατραυματικό στρες και καμία έκθεση σε τραύμα.

Από όλους τους συμμετέχοντες λήφθηκαν δείγματα κοπράνων, μία φορά στην αρχή της μελέτης και ξανά έξι μήνες αργότερα.

Τα δείγματα συλλέχθηκαν για να δώσουν πληροφορίες μικροβιακού DNA και για να επιβεβαιωθεί ότι το μικροβίωμα του εντέρου τους ήταν σταθερό για έξι μήνες.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τις συσχετίσεις μεταξύ της συνολικής δομής του μικροβιώματος και των παραγόντων ξενιστή, συμπεριλαμβανομένων των συμπτωμάτων μετατραυματικού στρες, της ηλικίας, του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και των διατροφικών πληροφοριών. Από αυτή την αξιολόγηση, βρήκαν αρκετούς παράγοντες ξενιστή (ΔΜΣ, κατάθλιψη και αντικαταθλιπτικά) που σχετίζονται με τη δομή του μικροβιώματος.

Στη συνέχεια, αξιολόγησαν τη σχέση ανάμεσα στις διαθέσιμες διατροφικές πληροφορίες και τα συμπτώματα μετατραυματικού στρες. Διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή παρουσίασαν λιγότερα συμπτώματα μετατραυματικού στρες. Συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος αύξανε τον κίνδυνο συμπτωμάτων μετατραυματικού στρες, ενώ η κατανάλωση τροφών φυτικής προέλευσης τα μείωνε.

Τέλος, οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ των συμπτωμάτων μετατραυματικού στρες και των υπογραφών του μικροβιώματος του εντέρου, με στόχο τον εντοπισμό πιθανών προστατευτικών ειδών από την ψυχική διαταραχή. Αναγνώρισαν το Eubacterium eligens ως το κορυφαίο είδος για την προστασία από τα συμπτώματα μετατραυματικού στρες.

Το συγκεκριμένο βακτήριο E. eligens συσχετίστηκε θετικά με τη μεσογειακή διατροφή (λαχανικά, φρούτα και ψάρια) και αρνητικά με το κόκκινο/επεξεργασμένο κρέας.

«Είναι συναρπαστικό το γεγονός ότι τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να προσφέρει πιθανή ανακούφιση σε άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα μετατραυματικού στρες», είπε ο Liu.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Mental Health.


Πηγή