Τρίτη , 5 Νοέμβριος 2024

Μετεμμηνοπαυσιακός καρκίνος του μαστού: Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν

Το μεταβολικό σύνδρομο και η παχυσαρκία έχουν ανεξάρτητες και διακριτές συσχετίσεις με τους υποτύπους του καρκίνου του μαστού και τη θνησιμότητα, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

Ο Rowan T. Chlebowski, ογκολόγος στο Ινστιτούτο Lundquist στο Torrance της Καλιφόρνια, και οι συνεργάτες του εξέτασαν τις συσχετίσεις του μεταβολικού συνδρόμου και της παχυσαρκίας με τον μετεμμηνοπαυσιακό καρκίνο του μαστού.

Στη μελέτη συμμετείχαν 63.330 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες χωρίς προηγούμενο καρκίνο του μαστού και με φυσιολογική μαστογραφία, οι οποίες είχαν ένα αρχικό σκορ μεταβολικού συνδρόμου (0, 1 έως 2, 3 έως 4), το οποίο περιελάμβανε υψηλή περίμετρο μέσης, υψηλή αρτηριακή πίεση, ιστορικό υψηλής χοληστερόλης και ιστορικό διαβήτη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, μετά την προσαρμογή για το δείκτη μάζας σώματος, η υψηλότερη βαθμολογία μεταβολικού συνδρόμου συσχετίστηκε με περισσότερους καρκίνους κακής πρόγνωσης, θετικούς σε υποδοχείς οιστρογόνων (ER) και αρνητικούς σε υποδοχείς προγεστερόνης (PR) μετά από πάνω από 20 χρόνια παρακολούθησης (αναλογία κινδύνου, 1,47 για βαθμολογία 3 έως 4 έναντι 0), με αυξημένη θνησιμότητα από καρκίνο του μαστού και περισσότερους θανάτους μετά από καρκίνο του μαστού (αναλογίες κινδύνου, 1,44 και 1,53 για βαθμολογία 3 έως 4 έναντι 0).

Σε αναλύσεις προσαρμοσμένες για τη βαθμολογία μεταβολικού συνδρόμου, η παχυσαρκία συσχετίστηκε με περισσότερους καρκίνους καλής πρόγνωσης ER-θετικούς, PR-θετικούς και με υψηλότερη επίπτωση καρκίνου του μαστού.

Παρατηρήθηκε αύξηση των θανάτων μετά από καρκίνο του μαστού μεταξύ υπέρβαρων και παχύσαρκων γυναικών, αλλά η θνησιμότητα από καρκίνο του μαστού ήταν σημαντικά υψηλότερη μόνο στις γυναίκες με βαθμό παχυσαρκίας 2 έως 3.

«Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με υψηλότερη βαθμολογία μεταβολικού συνδρόμου, αποτελούν έναν προηγουμένως μη αναγνωρισμένο πληθυσμό με υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από καρκίνο του μαστού», ανέφερε ο Chlebowski σε δήλωσή του.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Cancer.


Πηγή