Τις καθυστερήσεις στη διάγνωση του καρκίνου διαπιστώνει και καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), εξαιτίας «των περικοπών στις δημόσιες δαπάνες υγείας, οι οποίες βρίσκονται στο 5% του ΑΕΠ».
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ «τέσσερα δημόσια νοσοκομεία όλα και όλα διαθέτουν μηχανήματα PET CT» για τη διαγνωστική εξέταση ανίχνευσης του καρκίνου σε πολύ αρχικό στάδιο, «λίστες αναμονής στα νοσοκομεία 1½ μήνας» ενώ «σε χιλιάδες καρκινοπαθείς δεν εγκρίνεται η εξέταση PET CT, λόγω πολιτικών περιορισμού των δαπανών του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων».
Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι «όσοι έχουν χρήματα απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα, 1.500 ευρώ στοιχίζει η εξέταση. Μέσω ΕΟΠΥΥ οι χρεώσεις φθάνουν τα 400 ευρώ». Όπως προσθέτει, στα δημόσια νοσοκομεία πραγματοποιούνται 26 έως 30 εξετάσεις καθημερινά και άλλες 40 γίνονται στον ιδιωτικό τομέα, σημειώνοντας ότι «χιλιάδες καρκινοπαθείς αποκλείονται από την εξέταση, αφού με βάση τον αριθμό των καρκινοπαθών θα έπρεπε να διενεργούνται 70.000 PET CT κατ’ έτος».
Η ΠΟΕΔΗΝ τονίζει ότι στη χώρα μας γίνονται «24.000 κατά μέσο όρο διαγνωστικές εξετάσεις PET CT-SCAN κατ’ έτος και 5.000 σε γειτονικές χώρες (Τουρκία, Βουλγαρία), με κόστος 200 έως 300 ευρώ». Επισημαίνει, δε, ότι για τη διενέργεια της εξέτασης χρειάζεται η χορήγηση στον ασθενή ραδιοφάρμακου που «η κάθε δόση κοστίζει 750 ευρώ. Μονοπωλιακά χορηγείται στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα από μία εταιρεία».
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία «1,5 εκατ. ευρώ στοιχίζουν τα PET CT και 2,5 εκατ. ευρώ η Μονάδα παραγωγής Ραδιοφαρμάκου. Με 10 εκατ. ευρώ επένδυση θα σώζονται χιλιάδες καρκινοπαθείς».
Η Ομοσπονδία διαπιστώνει ότι «τα δημόσια νοσοκομεία αντιμετωπίζουν σημαντικές ελλείψεις προσωπικού σε επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται με τη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου, ενώ ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός είναι για απόσυρση» υποστηρίζοντας ότι για να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση «χρειάζονται επενδύσεις σε ιατρικά μηχανήματα και επαρκές προσωπικό στις υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας».
localStorage.clear();
Πηγή