Τρίτη , 5 Νοέμβριος 2024

Με ποιες χρόνιες παθήσεις συνδέεται η τακτική στέρηση ύπνου

Οι άνθρωποι με αυξημένη συχνότητα κακού ύπνου είναι πιο επιρρεπείς σε ένα ευρύ φάσμα χρόνιων προβλημάτων υγείας συγκριτικά με εκείνους που κοιμούνται φυσιολογικά, όπως διαπίστωσαν ερευνητές που συνεργάζεται με πολλά ιδρύματα στις ΗΠΑ.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για 6.785 ενήλικες που φορούσαν έξυπνα ρολόγια στον ύπνο τους και τα συσχέτισαν με τα προβλήματα υγείας τους.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα με χρόνια προβλήματα ύπνου διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για πολλά προβλήματα υγείας, πολλά από τα οποία σχετίζονται με καρδιομεταβολικές και ψυχιατρικές διαταραχές.

Οι συσχετίσεις ωστόσο, ήταν δύσκολο να επιβεβαιωθούν λόγω του τρόπου συλλογής δεδομένων. Οι εθελοντές φορούν συνήθως αισθητήρες σε ένα εργαστήριο ύπνου για λίγες μόνο νύχτες.

Άλλες μελέτες έχουν βασιστεί σε συνήθειες ύπνου, όπως τις περιγράφουν οι ίδιοι οι συμμετέχοντες αλλά οι αναφορές αυτές είναι ανακριβείς.

Σε αυτή τη νέα προσπάθεια, οι ερευνητές επεδίωξαν να συλλέξουν δεδομένα ύπνου για χιλιάδες ανθρώπους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για να το επιτύχουν αυτό, στράφηκαν στο Fitbit, έναν βιοαισθητήρα που διατίθεται στο εμπόριο και είναι στερεωμένος σε ένα βραχιόλι που μπορεί εύκολα να φορεθεί τη νύχτα.

Ανέλυσαν δεδομένα από εθελοντές που συμμετείχαν στο ερευνητικό πρόγραμμα All of Us, το οποίο περιλάμβανε τη συλλογή δεδομένων από χρήστες του Fitbit και προφίλ χρηστών, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών ύπνου και υγείας.

Η συσκευή Fitbit μπορεί να ανιχνεύει μοτίβα ύπνου παρακολουθώντας ταυτόχρονα τον καρδιακό ρυθμό και την κίνηση ενώ ένα άτομο κοιμάται και να εξακριβώνει πότε ένα άτομο βρίσκεται σε ύπνο REM, βαθύ και ελαφρύ ύπνο, καθώς και τη διάρκεια του ύπνου και τον χρόνο που παρήλθε από τον ανήσυχο ύπνο. Τα προφίλ των εθελοντών περιλάμβαναν ιστορικό ασθενειών, ηλικία, φύλο, ύψος, φυλή, βάρος και άλλους σχετικούς παράγοντες.

Οι ερευνητές αναζήτησαν μοτίβα μεταξύ της ποιότητας του ύπνου και των προβλημάτων υγείας των συμμετεχόντων στη μελέτη. Βρήκαν αυτό που περιγράφουν ως αντίστροφη σχέση μεταξύ του βαθύ και του ύπνου REM και της αύξησης της πιθανότητας εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής.

Βρήκαν επίσης συσχέτιση μεταξύ του προβληματικού ύπνου και των μείζονων καταθλιπτικών διαταραχών, της παχυσαρκίας, της αγχώδους διαταραχής, της υπερλιπιδαιμίας και της υπέρτασης.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Medicine.


Πηγή