Δεν υπάρχει αμφιβολία πως μετά από το τρίτο κρούσμα μηνιγγίτιδας Β, το οποίο εμφανίστηκε σε ένα αγόρι Ρομά, φέτος την Άνοιξη, κρίνεται αναγκαίο να ανοίξει ένα πεδίο διαλόγου γύρω από την επικίνδυνη και μάλλον «άγνωστη» για τους περισσότερους νόσο.
Η άγνοια κινδύνου σε συνδυασμό με την ελλιπή ενημέρωση των γονέων γύρω από τη συγκεκριμένη περίπτωση, τείνουν να έχουν απροσδόκητες και ανεπιθύμητες συνέπειες για τη ζωή των παιδιών. Ευτυχώς, το νεαρό αγόρι δεν ήταν μία από αυτές. Η ασθένεια κατάφερε και εξελίχθηκε ραγδαία σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, οδηγώντας τον μικρό σε κωματώδη κατάσταση στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης, όπου και βρίσκεται μέχρι σήμερα περιμένοντας το εξιτήριό του και ακολουθώντας βέβαια κάποια περαιτέρω θεραπεία.
Το παραπάνω ανησυχητικό παράδειγμα, είναι ένα από τα πολλά που κρούουν τον «κώδωνα» του κινδύνου και ακριβώς για αυτό, παρακάτω ακολουθεί μία λίστα από χαρακτηριστικά τα οποία «σκιαγραφούν» τη μηνιγγίτιδα, δίνοντας ταυτόχρονα τις απαραίτητες πληροφορίες που κάθε γονιός οφείλει να γνωρίζει.
Μοιάζει με ένα απλό κρυολόγημα
Αυτό που είναι σημαντικό να γνωρίζουμε εξαρχής για να είμαστε υποψιασμένοι, είναι πως η μηνιγγίτιδα, μία από της πλέον επικίνδυνες νόσους, μπορεί να κάνει την εμφάνισή της ως ένα απλό και «αθώο» κρυολόγημα. Πιο συγκεκριμένα, στα βρέφη και τα νήπια όπου παρατηρείται με μεγάλη κινητικότητα, παρουσιάζουν στα πρώτα στάδια κάποια κοινά συμπτώματα όπως, υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο, αυχενική δυσκαμψία, εμετό, φωτοφοβία, αιμορραγικό εξάνθημα. Η καλύτερη «απάντηση» στα παραπάνω σημάδια, είναι μία άμεση διάγνωση και όχι η αδιαφορία του τύπου «είναι ένα κρυολόγημα το οποίο θα κάνει τον κύκλο του».
Αρκεί ένα φιλί
Αρκεί να σκεφτούμε πως ένα φιλί αρκεί για να μεταδοθεί το μικρόβιο από το ένα άτομο στο άλλο. Το γεγονός πως το σάλιο είναι ένας από τους πρωταρχικούς τρόπους μετάδοσης, καθιστά ακόμη και τις πιο καθημερινές συνήθειες επικίνδυνες. Ειδικά αν λάβουμε υπόψιν πως ένας στους δέκα ενήλικες, φέρει ήδη ασυμπτωματικά το βακτήριο της νόσου μηνιγγίτιδας Β.
Χρειάζεται 24 ώρες
Ένας ακόμη λόγος που η μηνιγγίτιδα Β χρειάζεται πολύ συγκεκριμένη και άμεση μεταχείριση, είναι γιατί η εξέλιξή της είναι μπορεί να είναι ανέλπιστα ραγδαία, όπως ακριβώς συνέβη και με το παράδειγμα που αναφέραμε παραπάνω. Αρκούσαν μόλις 24 ώρες για να μεταφερθεί σε κωματώδη κατάσταση ο μικρός στο νοσοκομείο, «χαροπαλεύοντας» για τη ζωή του και με μεγάλες πιθανότητες να αποκτήσει κάποια ισόβια σωματική ή νοητική αναπηρία.
Το «αντίδοτο» είναι η πρόληψη
Η μοναδική λύση ενάντια στο «φόβο» της μηνιγγίτιδας, είναι κάθε γονιός να έρθει σε επικοινωνία με τον παιδίατρο που παρακολουθεί τα παιδιά του και έπειτα, να φροντίσει για τον έγκαιρο εμβολιασμό τους, εφόσον αυτά είναι από δύο μηνών και πάνω. Τέλος, οφείλουμε να διευκρινίσουμε πως ο εμβολιασμός για άλλους τύπους μηνιγγίτιδας είναι εξίσου απαραίτητος, χωρίς όμως να προστατεύει τα παιδιά από την μηνιγγίτιδα τύπου Β.
Κλείνοντας, είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε πως η μηνιγγίτιδα είναι μία πολύ «ύπουλη» ασθένεια η οποία εκτός των άλλων δεν γνωρίζει εποχικότητα. Ωστόσο, ερευνητές και ειδικοί, διατείνονται πως ως επί το πλείστον κατά τους χειμερινούς και τους ανοιξιάτικους μήνες, οι περιπτώσεις που καταγράφονται ξεπερνάνε κάθε προηγούμενο. Το εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας, μπορεί να είναι μία επώδυνη και κάπως αγχωτική διαδικασία για τα παιδιά, είναι όμως το «δώρο» μας σε εκείνα για ένα ακόμη πιο «σίγουρο» μέλλον.
Πηγή