Κυριακή , 5 Ιανουάριος 2025

Μικροβίωμα εντέρου: Πότε αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2

Το μικροβίωμα του εντέρου ενός ατόμου, φαίνεται ότι αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι συγκεκριμένα στελέχη βακτηρίων στο έντερο βρίσκονται συχνότερα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Τα στελέχη αυτά φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της μεταβολικής διαταραχής.

«Πιστεύουμε ότι οι αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου προκαλούν διαβήτη τύπου 2», δήλωσε ο ερευνητής Δρ. Daniel Wang, επίκουρος καθηγητής διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστήμιου του Χάρβαρντ, στη Βοστώνη.

Αν ισχύει κάτι τέτοιο, «μπορούμε να βρούμε έναν τρόπο να αλλάξουμε το μικροβίωμα και να μειώσουμε τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Το μικροβίωμα μπορεί να αλλάξει με αλλαγές στη διατροφή ή προβιοτικά».

Κάθε υγιές έντερο περιέχει τρισεκατομμύρια βακτήρια, μύκητες, παράσιτα και ιούς, τα οποία συνθέτουν το μικροβίωμα.

Το μικροβίωμα παίζει βασικό ρόλο στην υγεία των ανθρώπων. Διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθά στην πέψη δυνητικά τοξικών τροφών και παράγει βασικές βιταμίνες, ένζυμα και αμινοξέα.

Η έρευνα έχει συνδέσει στο παρελθόν τις αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου με την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2. Οι προηγούμενες μελέτες ωστόσο, δεν ήταν αρκετά μεγάλες ώστε οι επιστήμονες να μπορούν να πουν με βεβαιότητα αν συμβάλλει το μικροβίωμα στον διαβήτη ή αν ο διαβήτης μεταβάλλει το μικροβίωμα.

Στη νέα μελέτη, «θέσαμε δύο ερωτήματα. Το ένα είναι: “Ποιοι είναι οι ρόλοι των ειδών και των στελεχών που συνθέτουν το μικροβίωμα του εντέρου στον διαβήτη τύπου 2;”. Το άλλο ερώτημα είναι: “Τι κάνουν αυτά τα μικρόβια;”», είπε ο Wang.

Οι ερευνητές ανέλυσαν γενετικά δεδομένα για το μικροβίωμα του εντέρου περίπου 8.100 ανθρώπων από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων υγιών ανθρώπων, ανθρώπων με προδιαβήτη και ανθρώπων που είχαν αναπτύξει διαβήτη τύπου 2.

Διαπίστωσαν ότι ορισμένα στελέχη μικροβίων είχαν λειτουργίες που θα μπορούσαν να συνδεθούν με τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Για παράδειγμα, ένα στέλεχος του Prevotella copri -ένα κοινό μικρόβιο του εντέρου που παράγει μεγάλες ποσότητες αμινοξέων διακλαδισμένης αλυσίδας (BCAA)- βρέθηκε συχνότερα σε ασθενείς με διαβήτη.

Τα άτομα με χρόνια υψηλά επίπεδα BCAAs στο αίμα, αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2, όπως έχουν δείξει προηγούμενες μελέτες.

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης ενδείξεις ότι οι βακτηριοφάγοι -ιοί που μολύνουν βακτήρια- θα μπορούσαν να προκαλέσουν ορισμένες από αυτές τις αλλαγές στα βακτήρια του εντέρου.

«Τα ευρήματά μας σχετικά με τους βακτηριοφάγους ήταν εκπληκτικά», δήλωσε ο Wang.

«Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο ιός μολύνει τα βακτήρια και αλλάζει τη λειτουργία τους με τρόπο που αυξάνει ή μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε αυτή τη σχέση».

Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στη συνέχεια σε μικρότερο δείγμα ασθενών που διαγνώστηκαν πρόσφατα με διαβήτη τύπου 2, για να εξετάσει το μικροβίωμα όσων δεν είχαν επηρεαστεί είτε από τα μακροχρόνια αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, είτε από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του διαβήτη.

Τα ευρήματα ήταν ανάλογα με αυτά στο μεγαλύτερο δείγμα, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι διαφορές στο μικροβίωμα του εντέρου συμβάλλουν στον διαβήτη και όχι το αντίθετο.

Ωστόσο, ο Wang δήλωσε ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθεί η σχέση, συμπεριλαμβανομένων μελετών που εξετάζουν τη σχέση για μεγάλο χρονικό διάστημα και εστιάζουν στις συγκεκριμένες λειτουργίες των διαφόρων στελεχών μικροβίων.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Medicine.


Πηγή