Τετάρτη , 25 Δεκέμβριος 2024

Μιλάτε πολύ στο κινητό; Γιατί και πόσο κινδυνεύει η καρδιά σας

Οι άνθρωποι που μιλάνε στο κινητό για 30 λεπτά ή περισσότερο την εβδομάδα, αντιμετωπίζουν αυξημένο κατά 12% κίνδυνο υπέρτασης σε σύγκριση με όσους μιλάνε λιγότερο από 30 λεπτά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας.

«Ο χρόνος που ξοδεύουν οι άνθρωποι για να μιλάνε στο κινητό, παίζει ρόλο στην υγεία της καρδιάς, με τα περισσότερα λεπτά να συνδέονται με μεγαλύτερο κίνδυνο. Τα χρόνια χρήσης του κινητού ή η λειτουργία hands-free δεν είχαν καμία επίδραση στην πιθανότητα εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης. Απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα» δηλώνουν οι επιστήμονες στο Southern Medical University, στην πόλη Guangzhou της Κίνας.

Σχεδόν τα τρία τέταρτα του παγκόσμιου πληθυσμού ηλικίας 10 ετών και άνω έχουν κινητό τηλέφωνο. Σχεδόν 1,3 δισεκατομμύρια ενήλικες 30 έως 79 ετών παγκοσμίως έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση). Η υπέρταση αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου εμφράγματος και εγκεφαλικού και κύρια αιτία πρόωρου θανάτου παγκοσμίως.

Τα κινητά τηλέφωνα εκπέμπουν χαμηλά επίπεδα ενέργειας ραδιοσυχνοτήτων, η οποία έχει συνδεθεί με αύξηση της αρτηριακής πίεσης μετά από βραχυπρόθεσμη έκθεση.

Η νέα μελέτη εξέτασε τη σχέση μεταξύ της πραγματοποίησης και της λήψης τηλεφωνικών κλήσεων και της νεοεμφανιζόμενης υπέρτασης.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη Biobank (βιοτράπεζα) του Ηνωμένου Βασιλείου. Συμπεριλήφθηκαν συνολικά 212.046 ενήλικες 37 έως 73 ετών χωρίς υπέρταση. Οι πληροφορίες σχετικά με τη χρήση κινητού τηλεφώνου για την πραγματοποίηση και τη λήψη κλήσεων συλλέχθηκαν μέσω ενός ερωτηματολογίου με οθόνη αφής, συμπεριλαμβανομένων των ετών χρήσης, των ωρών ανά εβδομάδα και της χρήσης της λειτουργίας ανοιχτής συνομιλίας (hands-free).

Ως χρήστες κινητών τηλεφώνων ορίστηκαν οι συμμετέχοντες που χρησιμοποιούσαν κινητό τηλέφωνο τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα για να πραγματοποιούν ή να λαμβάνουν κλήσεις.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τη σχέση της χρήσης κινητού τηλεφώνου και της νεοεμφανιζόμενης υπέρτασης αφού έλαβαν υπόψιν την ηλικία, το φύλο, τον δείκτη μάζας σώματος, τη φυλή, το οικογενειακό ιστορικό υπέρτασης, την εκπαίδευση, το κάπνισμα, την αρτηριακή πίεση, τα λιπίδια αίματος, τη φλεγμονή, τη γλυκόζη αίματος, τη νεφρική λειτουργία και τη χρήση φαρμάκων για τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης ή γλυκόζης στο αίμα.

Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 54 έτη, το 62% ήταν γυναίκες και το 88% ήταν χρήστες κινητών τηλεφώνων. Κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης 12 ετών, 13.984 (7%) συμμετέχοντες ανέπτυξαν υπέρταση.

Οι χρήστες κινητών τηλεφώνων είχαν 7% υψηλότερο κίνδυνο υπέρτασης σε σύγκριση με τους μη χρήστες. Όσοι μιλούσαν στο κινητό τους για 30 λεπτά ή περισσότερο την εβδομάδα είχαν 12% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υψηλή αρτηριακή πίεση για πρώτη φορά σε σχέση με τους συμμετέχοντες που αφιέρωσαν λιγότερο από 30 λεπτά σε τηλεφωνικές κλήσεις. Τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια για γυναίκες και άνδρες.

Εξετάζοντας λεπτομερώς τα ευρήματα και σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που ξόδευαν λιγότερο από 5 λεπτά την εβδομάδα για να μιλήσουν στο κινητό, ο εβδομαδιαίος χρόνος χρήσης 30-59 λεπτά, 1-3 ώρες, 4-6 ώρες και περισσότερες από 6 ώρες σχετίστηκε με 8%, 13%, 16% και 25% αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης, αντίστοιχα.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τη σχέση μεταξύ του χρόνου χρήσης (λιγότερο από 30 λεπτά έναντι 30 λεπτών ή περισσότερο) και της νεοεμφανιζόμενης υπέρτασης ανάλογα με το αν οι συμμετέχοντες είχαν χαμηλό, ενδιάμεσο ή υψηλό γενετικό κίνδυνο να αναπτύξουν υπέρταση. Ο γενετικός κίνδυνος προσδιορίστηκε χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η ανάλυση έδειξε ότι η πιθανότητα εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης ήταν μεγαλύτερη για όσους είχαν υψηλό γενετικό κίνδυνο και ξόδευαν τουλάχιστον 30 λεπτά την εβδομάδα για να μιλήσουν στο κινητό. Συγκεκριμένα, αντιμετώπιζαν 33% περισσότερες πιθανότητες υπέρτασης σε σύγκριση με εκείνους με μικρό γενετικό κίνδυνο που ξόδευαν λιγότερο από 30 λεπτά την εβδομάδα στο τηλέφωνο.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η ομιλία στο κινητό μπορεί να μην επηρεάζει τον κίνδυνο εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης, εφόσον ο εβδομαδιαίος χρόνος διατηρείται κάτω από μισή ώρα. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για την επιβεβαίωση των ευρημάτων, αλλά μέχρι τότε είναι συνετό να περιορίσουμε τη χρήση του κινητού στο ελάχιστο για να διατηρήσουμε την υγεία της καρδιάς μας».

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιθεώρηση European Heart Journal-Digital Health.


Πηγή