Έρευνες έχουν δείξει ότι η συστηματική χρήση έξυπνων συσκευών (smartphone κλπ.) τη νύχτα, μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη.
Νέα κινεζική έρευνα σε ποντίκια, διαπίστωσε ότι η επαναλαμβανόμενη έκθεση σε μπλε φως κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση καταθλιπτικών συμπτωμάτων.
Τα ευρήματα θα μπορούσαν να βρουν εφαρμογή και στους ανθρώπους, ισχυρίζονται οι επιστήμονες.
Οι ερευνητές εξέθεσαν ποντίκια σε μπλε φως επί δύο ώρες κάθε βράδυ για τρεις εβδομάδες και στη συνέχεια παρακολούθησαν προσεκτικά της συμπεριφορά τους για να προσδιορίσουν εάν και σε ποιο βαθμό αυτή έκθεση είχε κάποια επίδραση στη συμπεριφορά τους.
Αρχικά τα ποντίκια δεν έδειξαν κάποια αλλαγή. Τρεις εβδομάδες αργότερα όμως, μειώθηκε η προσπάθειά τους να κερδίσουν ένα έπαθλο ζάχαρης, το ίδιο και για να αποδράσουν όταν τους δόθηκε η δυνατότητα. Οι συμπεριφορές αυτές θεωρήθηκαν ενδείξεις κατάθλιψης στα ποντίκια. Τα συμπτώματα συνεχίστηκαν έως και τρεις εβδομάδες μετά, ακόμη και αφού διακόπηκε η έκθεσή τους στο νυχτερινό μπλε φως.
Για να καταλάβουν γιατί το μπλε φως προκάλεσε στα ποντίκια κατάθλιψη, οι ερευνητές μελέτησαν τον εγκέφαλό τους και, συγκεκριμένα, τις νευρικές οδούς που συνδέουν τα μάτια με τον εγκέφαλο. Ανακάλυψαν ότι ένας συγκεκριμένος τύπος υποδοχέα φωτός στον αμφιβληστροειδή των ποντικιών συνδεόταν με περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη διάθεση: τον επικλινή πυρήνα που σχετίζεται με το κυνήγι της ανταμοιβής και τον έξω ραχιαίο πυρήνα που δέχεται ερεθίσματα και σχετίζεται με την πείνα και τη δίψα. Όταν οι ερευνητές αποσυνέδεσαν τους υποδοχείς, τα ποντίκια δεν εμφάνισαν καταθλιπτικά συμπτώματα λόγω της έκθεσής τους στο μπλε φως τη νύχτα.
Διαπίστωσαν επίσης ότι αυτές οι οδοί ήταν πολύ πιο ενεργές κατά την έκθεση στο μπλε φως τη νύχτα σε σχέση με την ημέρα, κάτι που εξηγεί γιατί δεν οδηγούμαστε σε κατάθλιψη την ημέρα.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επθστημονικό έντυπο Nature Neuroscience.
Διαβάστε επίσης:
Αϋπνία: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης (έρευνα)
Ψωρίαση: Η αμφίδρομη σχέση της με την κατάθλιψη και άλλες σοβαρές ψυχικές νόσους
Κατάθλιψη: Πώς εκδηλώνεται στους άνδρες
Πηγή