Η άσκηση μπορεί να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των αντικαρκινικών φαρμάκων και να αυξήσει τα ποσοστά επιβίωσης, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι πρωτεΐνες που απελευθερώνονται από το σώμα για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση των μυών που έχουν επιβαρυνθεί από την άσκηση, επιτίθενται και στα καρκινικά κύτταρα.
Αφού απέδειξαν τη θεωρία τους σε ποντίκια, ανέλυσαν δεδομένα από μελέτη στην οποία συμμετείχαν 75 ασθενείς με καρκίνο του παγκρέατος.
Από τα μέλη της μιας ομάδας ζητήθηκε να κάνουν μια ώρα ασκήσεις ενδυνάμωσης και 90 λεπτά αερόβιας άσκησης την εβδομάδα πριν υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση όγκων.
Όσοι ακολούθησαν το πρόγραμμα διάρκειας έξι εβδομάδων, είχαν 50% μεγαλύτερο ποσοστό πενταετούς επιβίωσης από όσους δεν το ακολούθησαν.
Οι επιστήμονες έχουν επισημάνει εδώ και πολλά χρόνια τα οφέλη της άσκησης όσον αφορά τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου στους ανθρώπους, αλλά η νέα μελέτη υποδεικνύει ότι θα μπορούσε να βοηθήσει και άτομα που πάσχουν από τη νόσο.
Οι ερευνητές από τη Σχολή Ιατρικής Grossman του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια με καρκίνο που ασκούνται για 30 λεπτά πέντε φορές την εβδομάδα, μείωσαν τα ποσοστά σχηματισμού καρκινικών όγκων κατά 50%.
Άλλη δοκιμή με ποντίκια έδειξε ότι σε όσα έκαναν διάδρομο επί τρεις εβδομάδες, μειώθηκε το βάρος του όγκου κατά 25%.
Η έκκριση αδρεναλίνης μέσω της άσκησης διεγείρει την παραγωγή περισσότερης ιντερλευκίνης-15, μιας πρωτεΐνης που αυξάνει την ικανότητα των CD8 Τ κυττάρων του ανοσοποιητικού να επιτίθενται και να σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα του παγκρέατος.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές ανέλυσαν τα αποτελέσματα μιας κλινικής δοκιμής σε ανθρώπους το 2017.
Τους ζητήθηκε να κάνουν ασκήσεις ενδυνάμωσης για 30 λεπτά (ζώνες αντίστασης, προπόνηση με βάρη) ή γιόγκα, δύο φορές την εβδομάδα.
Τους ζήτησαν επίσης να κάνουν γρήγορο περπάτημα για 30 λεπτά τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα.
Οι ασθενείς ακολούθησαν το πρόγραμμα για έξι εβδομάδες πριν υποβληθούν σε επέμβαση για την αφαίρεση του καρκίνου.
Οι τακτικές εξετάσεις αίματος έδειξαν ότι οι ασθενείς που ασκούνταν είχαν περισσότερα CD8 Τ κύτταρα.
Εξετάζοντας το ιατρικό ιστορικό τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτοί οι ασθενείς είχαν επίσης 50% υψηλότερα ποσοστά συνολικής επιβίωσης μετά από πέντε χρόνια.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι είναι η πρώτη φορά που επιβεβαιώνεται ότι ακόμη και μικρές δόσεις άσκησης θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος.
Η ανακάλυψη έχει μεγάλη σημασία, καθώς η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου είναι πολύ θανατηφόρα και οι θεραπευτικές επιλογές πολύ περιορισμένες. Περίπου το 95% των πασχόντων πεθαίνουν.
Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η ανακάλυψη θα οδηγήσει σε καλύτερη θεραπεία για τα άτομα με καρκίνο του παγκρέατος, ο οποίος λόγω απουσίας συμπτωμάτων ανιχνεύεται σε προχωρημένο στάδιο.
Η Δρ. Emma Kurz, ογκολόγος και επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε: «Τα ευρήματά μας δείχνουν, για πρώτη φορά, πώς η αερόβια άσκηση επηρεάζει το ανοσοποιητικό μικροπεριβάλλον στους όγκους του παγκρέατος. Η μελέτη βοήθησε να αποκαλυφθεί ότι η ενεργοποίηση της σηματοδότησης της IL-15 στον καρκίνο του παγκρέατος μπορεί να είναι μια σημαντική θεραπευτική προσέγγιση στο μέλλον».
Οι επιστήμονες εξέτασαν επίσης εάν η άσκηση θα μπορούσε να ενισχύσει τις παραδοσιακές θεραπείες καρκίνου σε ποντίκια.
Η ανοσοθεραπεία βρέθηκε ότι αυξάνει την παραγωγή κυττάρων που σκοτώνουν τον καρκίνο κατά 66%. Η παραγωγή κυττάρων που σκοτώνουν τον καρκίνο αυξήθηκε όμως κατά 175% όταν τα ποντίκια ακολούθησαν ένα πρόγραμμα άσκησης.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Cancer Cell.
Πηγή: Mail Online
Πηγή