Κυριακή , 5 Ιανουάριος 2025

Μπορεί η ανορεξία να προκαλέσει υπογλυκαιμία;

Η σοβαρή ανορεξία μπορεί να προκαλέσει χαμηλό σάκχαρο στο αίμα (υπογλυκαιμία).

Χωρίς επαρκή παροχή γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματος μπορεί να αναπτυχθούν συμπτώματα όπως ζάλη, σύγχυση και αδυναμία.

Μπορείτε συχνά να επιλύσετε περιπτώσεις ήπιας έως μέτριας υπογλυκαιμίας τρώγοντας ή πίνοντας τουλάχιστον 15 γραμμάρια υδατανθράκων, που το σώμα σας μπορεί εύκολα να αφομοιώσει. Αυτό συνήθως περιλαμβάνει:

  • 4-5 αλατισμένα κράκερ
  • 1 φρούτο
  • 1/2 φλιτζάνι χυμό φρούτων ή αναψυκτικό
  • 1 κουταλιά της σούπας μέλι ή ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι γάλα χωρίς λιπαρά

Ένας γιατρός μπορεί επίσης να συνταγογραφήσει μια ένεση γλυκαγόνης εάν διατρέχετε κίνδυνο σοβαρού χαμηλού σακχάρου στο αίμα. Η ένεση μπορεί να βοηθήσει γρήγορα στη σταθεροποίηση του επιπέδου της γλυκόζης σας.

Τι λένε οι έρευνες για την ανορεξία, τον υποσιτισμό και την υπογλυκαιμία

Ο υποσιτισμός είναι αιτία εξάντλησης των μυών και του σωματικού λίπους, αλλά και ανεπαρκούς επιπέδου γλυκόζης στο αίμα.

Μπορεί να αναπτυχθούν ανωμαλίες γλυκόζης, ειδικά όταν συνδυάζεται η απώλεια βάρους με την υπερβολική άσκηση. Όταν τα επίπεδα σακχάρου στο πλάσμα πέφτουν κάτω από 70 χιλιοστόγραμμα ανά δεκατόλιτρο, οι ειδικοί θεωρούν ότι αυτό είναι χαμηλό και αποτελεί λόγο για ιατρική ανησυχία.

Σε μια μελέτη του 2018 σε άτομα που εισήχθησαν σε μονάδα εσωτερικής ιατρικής, εκείνοι που είχαν αυξημένο κίνδυνο υποσιτισμού είχαν και σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο υπογλυκαιμίας.

Έχουν γίνει έρευνες συγκεκριμένα για τη σχέση μεταξύ ανορεξίας και υπογλυκαιμίας. Σε μια μελέτη του 2020 στην οποία συμμετείχαν άτομα με ανορεξία και δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) κάτω από 15, περίπου το 38% είχε υπογλυκαιμία.

Σε μια μικρή μελέτη του 2022, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα άτομα με ανορεξία μπορεί να είναι πιο πιθανό να έχουν χρόνια, παρατεταμένη και ήπια υπογλυκαιμία. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα στο συγκεκριμένο θέμα.

Χαμηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί επίσης να αναπτυχθεί όταν ένα άτομο αρχίζει ξαφνικά να καταναλώνει περισσότερα θρεπτικά συστατικά μετά από μια περίοδο χαμηλής θερμιδικής πρόσληψης.

Η αύξηση των θερμίδων μπορεί να προκαλέσει προβλήματα μεταβολισμού και ηλεκτρολυτών που προκαλούν ασταθή μετατόπιση των επιπέδων ινσουλίνης και γλυκόζης, μια κατάσταση που ονομάζεται σύνδρομο επανασίτισης.

Όταν αυτό συμβαίνει κατά τη διατροφική αποκατάσταση, η υπογλυκαιμία μπορεί να αντιμετωπιστεί με στρατηγικές όπως:

  • σίτιση με εντερικό σωλήνα
  • αργή ενδοφλέβια δεξτρόζη
  • διαχείριση μέσα από συγκεκριμένα γεύματα

Πηγή: healthline.com


Πηγή