Οι πολύποδες του παχέος εντέρου είναι μικρές αναπτύξεις που σχηματίζονται στην επένδυση του παχέος εντέρου ή του ορθού.
Συνήθως έχουν μέγεθος λιγότερο από 1 εκατοστό, αν και μπορούν να μεγαλώσουν έως και αρκετά εκατοστά. Οι περισσότεροι πολύποδες δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα. Ωστόσο, οι μεγάλοι πολύποδες μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές στη συχνότητα των συνηθειών του εντέρου.
Μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν δυσκοιλιότητα, ενώ άλλοι μπορεί να εμφανίσουν διάρροια.
Μια μελέτη περιστατικού του 2019 αναφέρει μια 28χρονη γυναίκα που ανέπτυξε εντερική απόφραξη λόγω ενός μεγάλου ορθοκολικού πολύποδα μεγέθους 4 εκατοστών, ο οποίος αργότερα διαπιστώθηκε ότι ήταν καρκινικός. Σε αυτήν την περίπτωση, ο πολύποδας προκάλεσε ένα είδος απόφραξης που ονομάζεται εγκολεασμός, κατά τον οποίο ένα τμήμα του εντέρου “γλιστράει” μέσα σε ένα άλλο τμήμα.
Η γυναίκα πήγε στα επείγοντα με πόνους στην κοιλιά και υδαρή διάρροια. Τυπικά, η απόφραξη του εντέρου προκαλεί επίσης δυσκοιλιότητα, καθώς μπορεί να εμποδίσει τα κόπρανα να διέλθουν από το παχύ έντερο. Η υδαρής διάρροια μπορεί να εμφανιστεί, όταν μόνο τα υγρά κόπρανα μπορούν να ξεπεράσουν την απόφραξη.
Οι μεγαλύτεροι πολύποδες είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν απόφραξη του εντέρου και συναφείς επιπλοκές, όπως διάρροια ή δυσκοιλιότητα. Η American Cancer Society (ACS) προσθέτει ότι οι μεγαλύτεροι πολύποδες είναι επίσης πιο πιθανό να είναι καρκινικοί.
Μπορούν οι πολύποδες να προκαλέσουν άλλα προβλήματα στο έντερο;
Εκτός από τη διάρροια και τη δυσκοιλιότητα, ορισμένα άλλα πιθανά συμπτώματα απόφραξης του εντέρου είναι:
- φούσκωμα και αίσθηση ότι η κοιλιά είναι πρησμένη
- κοιλιακό άλγος
- ναυτία
- έμετος μεγάλων ποσοτήτων άπεπτης τροφής ή εντερικών υγρών
- αδυναμία διοχέτευσης αερίων
- άτυποι εντερικοί ήχοι
Επιπλέον, ορισμένοι τύποι πολυπόδων είναι προκαρκινικοί, που σημαίνει ότι μπορούν να γίνουν καρκινικοί με την πάροδο του χρόνου. Η ACS απαριθμεί τρεις τύπους πολυπόδων που έχουν τη δυνατότητα να γίνουν καρκινικοί:
- Αδενωματώδεις πολύποδες (APs): Οι γιατροί συνήθως τους αναφέρουν ως προκαρκινικούς, επειδή μπορούν να μεταβληθούν σε καρκίνο. Υποδιαιρούνται περαιτέρω σε τρεις τύπους:
- σωληναριακά αδενώματα: είναι ο πιο κοινός τύπος, αλλά και τα λιγότερο πιθανό να γίνουν καρκινικά
- ατροφικά αδενώματα: είναι τα λιγότερο κοινά, αλλά τα πιο πιθανό να γίνουν καρκινικά
- σωληνοειδή αδενώματα
- Άμισχοι οδοντωτοί πολύποδες (SSP) και κλασικά οδοντωτά αδενώματα (TSAs): Οι γιατροί συχνά τα αντιμετωπίζουν σαν APs, επειδή έχουν αυξημένη πιθανότητα να γίνουν καρκινικά.
- Υπερπλαστικοί και φλεγμονώδεις πολύποδες: Είναι πιο συνηθισμένοι, αλλά τυπικά δεν είναι προκαρκινικοί. Ωστόσο, τα άτομα με υπερπλαστικούς πολύποδες μεγαλύτερους από 1 εκατοστό μπορεί να χρειάζονται συχνότερες κολονοσκοπήσεις ελέγχου για πιθανή εξέλιξη σε καρκίνο του παχέος εντέρου.
Προκαλούν αέρια και φούσκωμα οι πολύποδες;
Οι μεγάλοι πολύποδες μπορεί να προκαλέσουν απόφραξη του εντέρου και συναφή συμπτώματα, όπως αίσθημα πληρότητας ή φούσκωμα. Ωστόσο, η απόφραξη του εντέρου συνήθως οδηγεί σε αδυναμία διέλευσης αερίων.
Πότε να επικοινωνήσετε με γιατρό
Θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό εάν υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχετε έναν πολύποδα του παχέος εντέρου, ειδικά εάν έχετε προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό ορθοκολικών πολύποδων.
Είναι επίσης σημαντικό να δείτε έναν γιατρό εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα:
- βλέννα ή αίμα στα κόπρανα, που διαρκεί 3 εβδομάδες ή περισσότερο
- αλλαγές στις συνήθεις συνήθειες του εντέρου
- χρόνια δυσκοιλιότητα που δεν βελτιώνεται με τη θεραπεία ή εμφανίζεται τακτικά και διαρκεί πολύ
- ανεξήγητη απώλεια βάρους
Πόσο χρόνο χρειάζονται οι πολύποδες για να αναπτυχθούν στο έντερο
Επειδή οι πολύποδες απσνίως προκαλούν συμπτώματα, είναι δύσκολο να πούμε πόσο χρόνο χρειάζονται για να αναπτυχθούν.
Ωστόσο, η ACS σημειώνει ότι ένας πολύποδας μπορεί να πάρει από 10 έως 15 χρόνια για να εξελιχθεί σε καρκίνο. Προσθέτει ότι ο προσυμπτωματικός έλεγχος του εντέρου μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να εντοπίσουν και να αφαιρέσουν πολύποδες προτού έχουν την ευκαιρία να γίνουν καρκινικοί.
Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε εάν έχετε πολύποδες
Δεν είναι σαφές εάν τα άτομα με πολύποδες πρέπει να αποφεύγουν συγκεκριμένα τρόφιμα. Ωστόσο, ο περιορισμός των παρακάτω τροφών μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των πολυπόδων:
- λιπαρά ή τηγανητά τρόφιμα
- κόκκινα κρέατα
- επεξεργασμένα κρέατα
Πηγή: healthline.com
Πηγή