Πέμπτη , 9 Ιανουάριος 2025

Μπορεί η ουλίτιδα να προκαλέσει Αλτσχάιμερ;

Το τακτικό βούρτσισμα των δοντιών και η χρήση οδοντικού νήματος μπορεί να σώσει όχι μόνο τα δόντια αλλά και τον εγκέφαλο των ανθρώπων προχωρημένης ηλικίας.

Σύμφωνα με νέα έρευνα, τα βακτήρια που εμπλέκονται στις ασθένειες των ούλων μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ.

Το DNA από το βακτήριο Porphyromonas gingivalis απαντάται συχνότερα στους εγκεφάλους των ασθενών με Αλτσχάιμερ, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Jan Potempa, καθηγητής στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Louisville στο Κεντάκι.

Το P. gingivalis είναι μία από τις αιτίες της περιοδοντίτιδας, της πιο σοβαρής ασθένειας των ούλων.

«Το DNA μπορεί να βρεθεί στον εγκέφαλο πασχόντων από Αλτσχάιμερ, αλλά σπανιότερα και σε χαμηλότερα επίπεδα στον εγκέφαλο ανθρώπων που πέθαναν στην ίδια ηλικία από άλλα αίτια πλην Αλτσχάιμερ», ανέφερε ο Potempa.

Οι εγκέφαλοι που πάσχουν από Αλτσχάιμερ έχουν επίσης υψηλότερα επίπεδα μιας τοξίνης που εκκρίνεται από το P. gingivalis που ονομάζεται gingipain.

Ο Potempa και οι συνεργάτες του πιστεύουν ότι τα βακτήρια και οι τοξίνες τους μπορεί να συνδέονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ, μια υπόθεση που στηρίζεται από την έρευνά τους σε πειραματόζωα.

Οι ερευνητές μόλυναν τα στόματα των ποντικών με P. gingivalis και διαπίστωσαν ότι τα βακτήρια όντως εξαπλώθηκαν στον εγκέφαλο.
Η μόλυνση αύξησε την παραγωγή β-αμυλοειδούς, μιας πρωτεΐνης που συνδέεται με το Αλτσχάιμερ, και προκάλεσε φλεγμονή στον εγκέφαλο.

Διαπίστωσαν επίσης ότι ένα φάρμακο που στοχεύει την ουσία gingipain εμπόδισε την κίνηση των βακτηρίων στους εγκεφάλους των ποντικιών. Το πειραματικό φάρμακο, γνωστό ως COR388, μείωσε την ποσότητα P. gingivalis στους εγκεφάλους ποντικιών, το β-αμυλοειδές και την εγκεφαλική φλεγμονή, ανέφεραν οι ερευνητές. Η πρώτη φάση της κλινικής δοκιμής βρίσκεται σε εξέλιξη για να διαπιστωθεί αν το COR388 μπορεί να αποτρέψει το Αλτσχάιμερ.

Υπάρχουν αρκετές διαδρομές μέσω των οποίων το P. gingivalis μπορεί να εισέλθει στον εγκέφαλο, δήλωσε ο Potempa, όπως μέσω της κυκλοφορίας του αίματος ή του νευρικού συστήματος.

Πολλά νεύρα του στόματος έχουν άμεση σύνδεση με τον εγκέφαλο. Αν τα βακτήρια φτάσουν σε αυτά τα νεύρα, μπορούν να μεταφερθούν απευθείας στον εγκέφαλο.

Αν η παρούσα θεωρία επιβεβαιωθεί, μπορεί να σημαίνει ότι οι πλάκες β-αμυλοειδούς που θεωρείται ότι διαταράσσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, είναι η άμυνα του εγκεφάλου απέναντι στη μόλυνση, ανέφερε ο Potempa.

Το β-αμυλοειδές έχει αντιβακτηριακή λειτουργία και η παρουσία του δεν συνδέεται μόνο με τον σχηματισμό πλακών αλλά και με την εξόντωση των βακτηρίων. Οι πλάκες β-αμυλοειδούς μπορεί να είναι απαραίτητες για την προστασία του εγκεφάλου από βακτήρια.

Περίπου το 46% των ενηλίκων 30 ετών και πάνω έχουν ουλίτιδα, με το 9% από αυτούς σε σοβαρή μορφή, ανέφερε ο Potempa.

Για να αποφύγετε την ασθένεια των ούλων, πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα, να χρησιμοποιείτε τακτικά οδοντικό νήμα για να απομακρύνετε την πλάκα μεταξύ των δοντιών και να επισκέπτεστε τακτικά τον οδοντίατρο για έλεγχο και καθαρισμό.

Η παρούσα μελέτη αποτελεί μέρος ενός διευρυμένου πεδίου έρευνας που εξετάζει αν οι ιογενείς ή βακτηριακές λοιμώξεις μπορεί να σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Πηγή: healthday.com

Χρόνια περιοδοντίτιδα: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

Αλτσχάιμερ: Η ένδειξη στα μάτια που προβλέπει τη νόσο

Το συστατικό σε αυγά, ψάρι και κρέας που προστατεύει από το Αλτσχάιμερ

 

 


Πηγή