Τρίτη , 2 Ιούλιος 2024

Μπορούν οι πολυβιταμίνες να σας βoηθήσουν να ζήσετε περισσότερο;

Το ένα τρίτο των Αμερικανών παίρνει πολυβιταμίνες, παρά το γεγονός ότι οι μέχρι τώρα μελέτες υποδεικνύουν ότι συμβάλλουν ελάχιστα στην ενίσχυση της υγείας.

Νέα μελέτη στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 400.000 άνθρωποι, διαπιστώνει μηδενικό όφελος από τη χρήση πολυβιταμινών ως προς την αύξηση του προσδόκιμου ζωής.

Μεταξύ των ανθρώπων «χωρίς ιστορικό σημαντικών χρόνιων παθήσεων, δεν βρήκαμε στοιχεία που να υποστηρίζουν τη μακροζωία των υγιών ενηλίκων που λαμβάνουν τακτικά πολυβιταμίνες», κατέληξαν οι ερευνητές με επικεφαλής την Erikka Loftfield, μέλος του Τμήματος Επιδημιολογίας και Γενετικής του Καρκίνου στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ (NCI).

Η Loftfield και οι συνεργάτες της ανέλυσαν δεδομένα από τρεις προοπτικές μελέτες (δηλαδή τα άτομα παρακολουθούνταν με την πάροδο του χρόνου) με μέση διάρκεια παρακολούθησης τα 27 έτη.

Στις μελέτες συμμετείχαν πάνω από 390.000 υγιείς ενήλικες, μέσης ηλικίας 61 ετών κατά την ένταξή τους στη μελέτη. Οι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα σχετικά με τη χρήση πολυβιταμινών από τους συμμετέχοντες.

Κατά τη διάρκεια των σχεδόν 30 ετών παρακολούθησης, 165.000 από τους συμμετέχοντες πέθαναν. Περίπου 50.000 θάνατοι αποδόθηκαν σε καρκίνο, περίπου 35.000 θάνατοι προκλήθηκαν από καρδιακές παθήσεις, ενώ 9.275 θάνατοι συνδέθηκαν με εγκεφαλικά επεισόδια.

Οι ερευνητές δεν εντόπισαν ωστόσο καμία συσχέτιση μεταξύ της χρήσης πολυβιταμινών και των πιθανοτήτων ενός ατόμου να πεθάνει εντός της περιόδου μελέτης.

Στην πραγματικότητα, «διαπιστώσαμε ότι η καθημερινή χρήση πολυβιταμινών έναντι της μη χρήσης, σχετίζεται με 4% υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας», σημείωσαν οι ερευνητές.

Η φυλή, η εθνικότητα, η εκπαίδευση ή η ποιότητα της διατροφής των ατόμων δεν άλλαξε τα αποτελέσματα.

Οι ερευνητές στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ σημείωσαν ότι τα νέα ευρήματα έρχονται σε συνέχεια «αρκετών μελετών που ανέφεραν ότι η χρήση πολυβιταμινών δεν έχει κανένα όφελος για τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου, καρκίνου ή θνησιμότητας».

Το 2020, η Ομάδα Εργασίας Προληπτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ, μια σημαντική ανεξάρτητη ομάδα εμπειρογνωμόνων στον τομέα της υγείας, διαπίστωσε «ανεπαρκή» στοιχεία για να καθορίσει αν οι πολυβιταμίνες μπορούν να προλάβουν τις καρδιακές παθήσεις ή τον καρκίνο.

Το μήνυμα προς το κοινό σχετικά με τις πολυβιταμίνες μπορεί σιγά-σιγά να βρίσκει έδαφος: «Στις ΗΠΑ, η χρήση πολυβιταμινών μειώθηκε κατά 6% από το 1999 έως το 2011», σημείωσαν οι ερευνητές.

Ωστόσο, η χρήση «παραμένει δημοφιλής, με σχεδόν 1 στους 3 ενήλικες να αναφέρει πρόσφατη χρήση», πρόσθεσαν.

Παρότι η μελέτη δεν έδειξε κάποια επίδραση των πολυβιταμινών στις πιθανότητες των ανθρώπων για πρόωρο θάνατο, οι ερευνητές τόνισαν ότι «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα η καθημερινή χρήση πολυβιταμινών να σχετίζεται με άλλες επιδράσεις στην υγεία που σχετίζονται με τη γήρανση».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Network Open.


Πηγή