Δύο πρόσφατες έρευνες σχετικά με τα οικιακά οξύμετρα έρχονται ελαφρώς σε αντίθεση μεταξύ τους, αλλά εξακολουθούν να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οποιαδήποτε μορφή παρακολούθησης στο σπίτι κατά τη διάρκεια της ανάκαμψης από την COVID-19 είναι επωφελής.
Πριν από την πανδημία της COVID- 19, τα παλμικά οξύμετρα –μικρές συσκευές που μετρούν τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα μας– δεν ήταν αναγκαία στο σπίτι και τα είχαν ελάχιστοι, όμως, μόλις ο ιός έκανε την εμφάνισή του οι πωλήσεις τους αυξήθηκαν αισθητά.
Ωστόσο, περισσότερα από δύο ολόκληρα χρόνια μετά την πανδημία της COVID-19, η επιστήμη δεν μπορεί να συμφωνήσει για το αν οι εν λόγω συσκευές είναι πραγματικά χρήσιμες για άτομα στο σπίτι που αναρρώνουν από την ασθένεια. Οι αντικρουόμενες απόψεις παρουσιάζονται σε δύο πρόσφατα ερευνητικά άρθρα που εξέτασαν την αποτελεσματικότητα των παλμικών οξυμέτρων για την παρακολούθηση της ανάκαμψης ασθενών με COVID στο σπίτι.
Οι αντικρουόμενες μελέτες
Η πρώτη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «New England Journal of Medicine», κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η προσθήκη οξυμετρίας του παλμού στο σπίτι δεν ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματική.
Ωστόσο, μια άλλη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο «JAMA» υποστηρίζει το αντίθετο. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι η απομακρυσμένη παρακολούθηση με τη χρήση παλμικών οξυμέτρων ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματική για να κρατήσει τους ασθενείς έξω από το νοσοκομείο κατά τη διάρκεια της ανάρρωσής τους από τη COVID-19.
Ενώ οι δύο μελέτες κατέληξαν περίπου στο ίδιο συμπέρασμα σχετικά με το πώς η απομακρυσμένη παρακολούθηση μπορεί να βοηθήσει να σωθούν ζωές και να κρατήσουν τους ασθενείς έξω από το νοσοκομείο μετά από μια περίοδο COVID-19, οι αντικρουόμενες απόψεις για τα παλμικά οξύμετρα μπορεί να σας κάνουν να αναρωτιέστε: Είναι οι συσκευές χρήσιμες ή δεν αξίζει να τις έχουμε στα σπίτια μας;
Πώς λειτουργούν τα παλμικά οξύμετρα
Το παλμικό οξύμετρο είναι μια ηλεκτρονική συσκευή που μετρά την ποσότητα οξυγόνου που κυκλοφορεί στο αίμα. Αν και συνήθως συνδέεται με την άκρη του δακτύλου, τα παλμικά οξύμετρα μπορούν επίσης να συνδεθούν με το μέτωπο, τη μύτη, το πόδι, τα αυτιά ή τα δάχτυλα των ποδιών.
Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, η συσκευή μπορεί να δώσει ένδειξη καρδιακού ρυθμού και κορεσμού οξυγόνου (SpO2). Υπάρχουν πολλές αιτίες που μπορούν να επηρεάσουν μια μέτρηση οξυμετρίας παλμού, συμπεριλαμβανομένης της κακής κυκλοφορίας του αίματος, του πάχους του δέρματος, της θερμοκρασίας του δέρματος, του καπνίσματος και του βερνικιού των νυχιών.
Στα περισσότερα υγιή άτομα, τα επίπεδα κορεσμού οξυγόνου κυμαίνονται από 95%-100%. Εάν χρησιμοποιείτε οξύμετρο παλμού στο σπίτι και τα επίπεδα κορεσμού οξυγόνου σας πέσουν κάτω από το 92%, θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον γιατρό σας. Αν πέσει κάτω από το 88%, ζητήστε επείγουσα ιατρική βοήθεια πηγαίνοντας στο νοσοκομείο.
Χρειάζεστε παλμικό οξύμετρο;
Η απάντηση είναι ασαφής. Η ποιότητα των δεδομένων από οξύμετρα παλμού οικιακής χρήσης μπορεί να είναι αναξιόπιστη. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι τα παλμικά οξύμετρα είναι λιγότερο ακριβή σε πιο σκούρους τόνους δέρματος.
Η αναζήτηση συσκευών που έχουν εγκριθεί από τον FDA είναι μονόδρομος για αξιόπιστα αποτελέσματα ενώ αν πάσχετε από διάφορα σοβαρά νοσήματα είναι καλό να επενδύσετε σε ένα νοσοκομειακού τύπου οξύμετρο.
Εάν δεν είστε σε θέση να επενδύσετε σε οποιοδήποτε είδος παλμικού οξυμέτρου, μπορείτε ακόμα να παρακολουθείτε την υγεία σας στο σπίτι – ειδικά παρατηρώντας την αναπνοή σας εάν έχετε ή είχατε πρόσφατα COVID-19. Εάν αισθάνεστε μια δυσκολία στην αναπνοή ή αν η αναπνοή σας αλλάζει ξαφνικά, είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με τον θεράποντα γιατρό σας.
Να σημειωθεί πως η συνεχής παρακολούθηση και η συνεχής επικοινωνία με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να σας βοηθήσει να μείνετε έξω από το νοσοκομείο μακροπρόθεσμα.
Πηγή