Σάββατο , 28 Δεκέμβριος 2024

Μύθοι και αλήθειες για τον μεταβολισμό

Επηρεάζεται από τα γονίδια και μπορεί να αλλάξει μέσω της διατροφής;

Με τον όρο μεταβολισμός περιγράφονται όλες οι βιολογικές διεργασίες που συμβαίνουν στο σώμα με σκοπό τη μετατροπή των θερμίδων που λαμβάνουμε από τις τροφές σε αξιοποιήσιμη ενέργεια.

Ο αριθμός των θερμίδων που χρειαζόμαστε για την αναπνοή, τον χτύπο τις καρδιάς και άλλες ζωτικές λειτουργίες ονομάζεται βασικός μεταβολισμός. Παράγοντες όπως τα επίπεδα σωματικής άσκησης και η σωματοδομή καθορίζουν τις επιπρόσθετες ενεργειακές μας ανάγκες πέραν του βασικού μεταβολισμού.

Γνωρίζετε ποιοι είναι οι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τον μεταβολισμό και πόσοι από αυτούς βρίσκονται υπό τον έλεγχό μας; Ή μήπως έχετε πέσει κι εσείς θύμα διαδεδομένων μύθων;

ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Παρακάτω μπορείτε να δείτε κοινούς μύθους αλλά και αλήθειες που αφορούν τον μεταβολισμό.

1. Ο μεταβολισμός καθορίζεται μόνο από τα γονίδια

Μύθος

Η κληρονομικότητα, δηλαδή τα γονίδια που μας κληροδοτούν οι γονείς μας, επηρεάζουν ως έναν βαθμό τον βασικό μεταβολισμό. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να αυξήσουμε τον ρυθμό καύσης των θερμίδων, καθώς μεγάλη επίδραση στον μεταβολισμό έχει και ο τρόπος ζωής. Ρόλο-κλειδί παίζει η μυϊκή μάζα του σώματος, καθώς είναι μεταβολικά ενεργή, επομένως προωθεί την καύση θερμίδων.

2. Ο μεταβολισμός επιβραδύνεται όσο περνούν τα χρόνια

Αλήθεια

Από τα 40 και μετά ο μεταβολικός ρυθμός επιβραδύνεται σημαντικά, ωστόσο η επίδραση αυτή μπορεί να αντισταθμιστεί αν είναι ανεπτυγμένη η μυϊκή μάζα του σώματος. Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης με βάρη, η υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση αλλά και η αεροβική άσκηση με αντιστάσεις συμβάλλουν στη διατήρηση της μυϊκής μάζας.

3. Ο μεταβολισμός μπορεί να ενισχυθεί με αλλαγές στη διατροφή

Αλήθεια

Ορισμένες τροφές, όπως οι καυτερές πιπεριές, ο καφές και το μηλόξιδο ενισχύουν τον μεταβολικό ρυθμό, ωστόσο η επίδρασή τους είναι σχετικά μικρή και προσωρινή. Επίσης, οι τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες ενισχύουν τον μεταβολισμό επειδή ο οργανισμός καταναλώνει αρκετές θερμίδες για να τις διασπάσει, ωστόσο και στην περίπτωση αυτή η επίδραση θεωρείται αμελητέα.

4. Η διαλειμματική νηστεία αυξάνει τον μεταβολισμό

Μύθος

Βασική αρχή της διαλειμματικής νηστείας είναι η αποχή από την κατανάλωση τροφής για συγκεκριμένες ώρες της ημέρας ή συγκεκριμένες ημέρες της εβδομάδας. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα, το συγκεκριμένο διατροφικό σχήμα δεν συνδέεται με αύξηση των καύσεων. Η όποια απώλεια βάρους προκύπτει είναι αποτέλεσμα της μειωμένης πρόσληψης θερμίδων και όχι του αυξημένου μεταβολικού ρυθμού.

Πηγή: prevention.com

Δείτε κι αυτό:

Πόσο αυξάνει τον μεταβολισμό ο καφές;

Μήπως ο μεταβολισμός σου έχει βγει εκτός ελέγχου; 6 σημάδια που το αποδεικνύουν

Υπολόγισε εύκολα και γρήγορα πόσες θερμίδες χρειάζεσαι κάθε μέρα


Πηγή