Κυριακή , 22 Δεκέμβριος 2024

Νέα έρευνα: Ο αδιάγνωστος διαβήτης φαίνεται στα… ούλα

Τυπικά συμπτώματα που αναφέρουν οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 είναι η επίμονη δίψα, η συχνουρία, η αυξημένη πείνα και η συνεχής κούραση, ωστόσο μια νέα επιστημονική μελέτη δείχνει ότι πολύ πριν εκδηλωθούν αυτά τον διαβήτη μπορεί να εντοπίσει ο οδοντίατρος!

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση BMJ Open Diabetes Research & Care, η περιοδοντίτιδα, πάθηση που χαρακτηρίζεται από τη λοίμωξη και τη φλεγμονή των ούλων με αποτέλεσμα να προκαλούνται βλάβες στους μαλακούς ιστούς και να καταστρέφονται τα οστά που υποστηρίζουν τα δόντια, αποτελεί ενδεχομένως πρώιμη ένδειξη του αδιάγνωστου διαβήτη.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ που εκπόνησαν τη μελέτη, ένας απλός έλεγχος του σακχάρου από τον οδοντίατρο μπορεί να επιβεβαιώσει εάν τα επίπεδα σακχάρου του ασθενούς είναι επικίνδυνα υψηλά.

Οι ερευνητές κατέληξαν στα παραπάνω συμπεράσματα έπειτα από αξιολόγηση 313 ασθενών που προσήλθαν στην οδοντιατρική κλινική του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ. Από αυτούς, 126 είχαν ήπια έως μέτρια περιοδοντίτιδα, 78 είχαν σοβαρής μορφής περιοδοντίτιδα και 109 δεν εμφάνιζαν σημάδια περιοδοντίτιδας.

Οι ασθενείς με περιοδοντίτιδα είχαν κατά μέσο όρο υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος –ο ΔΜΣ που ξεπερνά τα όρια του φυσιολογικού αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τον διαβήτη τύπου 2–, ωστόσο δεν παρατηρήθηκαν στις τρεις ομάδες ασθενών σημαντικές διαφοροποιήσεις αναφορικά με άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως η υπέρταση και η υψηλή χοληστερόλη.

Για να αξιολογήσουν το γλυκαιμικό προφίλ των συμμετεχόντων, οι ερευνητές μέτρησαν τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c) από δείγματα αίματος, έναν δείκτη που φανερώνει το μέσο επίπεδο σακχάρου στο αίμα. Οι ασθενείς που είχαν σοβαρή περιοδοντίτιδα ήταν και αυτοί με τις υψηλότερες τιμές γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης –κατά μέσο όρο 45 mmol/mol, με το εύρος 39-47 mmol/mol να θεωρείται χαρακτηριστικό του προδιαβήτη. Η σοβαρότητα της περιοδοντίτιδας φάνηκε να συσχετίζεται κατ’ αναλογία με τα επίπεδα γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, αφού στους ασθενείς με ήπια έως μέτρια περιοδοντίτιδα ήταν κατά μέσο όρο 43 mmol/mol, ενώ στους ασθενείς που δεν είχαν περιοδοντίτιδα ήταν ακόμη χαμηλότερα, κατά μέσο όρο 39 mmol/mol.

Στο συμπέρασμα της μελέτης τους οι ερευνητές αναφέρουν: «Τα ευρήματά μας επιβεβαιώνουν τη θεωρία ότι η σοβαρή περιοδοντίτιδα αποτελεί ενδεχομένως πρώιμη ένδειξη του αδιάγνωστου διαβήτη. Η έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση για τον προδιαβήτη μπορεί να προλάβει τις συνήθεις επιπλοκές της πάθησης και να αποδειχτεί οικονομικά αποδοτικό μέτρο».

Διαβάστε επίσης:

Διαβήτης: Ακόμη και η μικρή αύξηση βάρους πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο

Περιοδοντίτιδα: Πώς συνδέεται με την υγεία της καρδιάς


Πηγή