Πέμπτη , 7 Νοέμβριος 2024

Νέα, επαναστατική μέθοδος αντιμετώπισης της πέτρας στα νεφρά

Ονομάζεται mini-PCNL και είναι μια νέα και επαναστατική, ελάχιστα επεμβατική, μέθοδος αντιμετώπισης της πέτρας στα νεφρά.

Η μίνι-διαδερμική νεφρολιθοτριψία (mini-PCNL) είναι η θεραπεία εκλογής για την αντιμετώπιση λίθων μεγαλύτερων από 2,5 εκ., σκληρών λίθων που είναι ιδιαίτερα ανθεκτικοί στην εξωσωματική λιθοτριψία, καθώς και λίθων σε ασθενείς με δυσμορφία του σκελετού τους ή παχύσαρκων.

Η μέθοδος αποτελεί την εξέλιξη της κλασικής διαδερμικής νεφρολιθοτριψίας και εγγυάται απόλυτη ασφάλεια. Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση που πραγματοποιείται μέσω μικροσκοπικής τομής-εντομής στο δέρμα, μέσω της οποίας, υπό ακτινοσκοπικό έλεγχο, δημιουργείται ένα στενό κανάλι κατευθείαν στην αποχετευτική μοίρα του νεφρού και στο σημείο στο οποίο βρίσκεται ο λίθος. Πρόκειται για μια σημαντική πρόοδο που παρακάμπτει την ανοικτή χειρουργική με τις συχνές και σοβαρές επιπλοκές. Επιτρέπει στις μεγάλες ή πολύπλοκες πέτρες να υποβάλλονται σε επεξεργασία με έναν ελάχιστα επεμβατικό τρόπο, ο οποίος στο παρελθόν θα απαιτούσε μεγάλη τομή και μεγαλύτερη παραμονή στο νοσοκομείο.

Οι ασθενείς έχουν ταχύτατη ανάρρωση και απαλλάσσονται από το πρόβλημα τους. Ένα ακόμα μεγάλο πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι μπορεί να συνδυαστεί με την ανιούσα ενδοσκοπική λιθοτριψία, με τον ασθενή σε ύπτια θέση, ώστε να μην επιβαρύνεται καρδιοαναπνευστικά (όπως συνέβαινε με την παλαιά τεχνική της διαδερμικής νεφρολιθοτριψίας, όπου ο ασθενής παρέμενε για τουλάχιστον 3 ώρες σε θέση πρηνή –ιδιαίτερα άβολη για το ανθρώπινο σώμα– κατά τη διάρκεια του χειρουργείου). Η παραπάνω τεχνική καλείται Συνδυασμένη Ανιούσα Ενδονεφρική και Διαδερμική Λιθοτριψία και είναι ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η ενδοουρολογία στην αντιμετώπιση της σύνθετης λιθίασης.

Είναι συνδυασμός, όπως λέει το όνομα, της ανιούσας ενδοσκοπικής (RIRS) και της διαδερμικής λιθοτριψίας (PCNL).

Εδώ δημιουργείται ένας δρόμος από το δέρμα προς το νεφρό του ασθενούς, ενώ ταυτόχρονα ένα άλλο ενδοσκόπιο ανέρχεται από την ουρήθρα του ασθενούς στον ουρητήρα και φτάνει στο νεφρό.

Εντός του νεφρού τα δύο ενδοσκόπια «συνεργάζονται» και προσεγγίζεται κάθε λίθος, όσο μεγάλος και να είναι, σε κάθε σημείο, όσο δυσπρόσιτο και να είναι αυτό.

Εφαρμόζεται από εξαιρετικά εξειδικευμένους χειρουργούς ουρολόγους και απαιτεί κατάλληλο τεχνολογικό εξοπλισμό και τεχνογνωσία.

Η νοσοκομειακή διαμονή είναι τώρα 1 ημέρα, χωρίς παραμονή παροχέτευσης στην περιοχή της επέμβασης, με αποτέλεσμα την ταχύτερη επιστροφή του ασθενούς στην εργασία του.

Καταρρίπτεται, λοιπόν, έτσι ο ισχυρισμός ότι μια πέτρα του νεφρού που δεν ενοχλεί πρέπει να αφήνεται στη μοίρα της. Ο ένας λόγος είναι ότι μια πέτρα αργά ή γρήγορα θα κάνει ζημιά και ο άλλος λόγος είναι ότι με τη μέθοδο αυτή καμία πέτρα δεν είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Στυλιανός Κοντός, MD, PHD, FEBU, FLapS, FES
Χειρουργός Ουρολόγος
Τριετής εξειδίκευση στη λιθίαση του ουροποιητικού στο Ηνωμένο Βασίλειο
Μέλος του Βασιλικού Κολεγίου Χειρουργών Ενδο-Ουρολόγων Ηνωμένου Βασιλείου
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών

Ιατρείο 1: Ηρώων Πολυτεχνείου 69-71, Πειραιάς, Τηλ. 210-4520600
Ιατρείο 2: Κριτσέλη 19, Καλλίπολη, Πειραιάς, Τηλ. 210-4523778,
Web: www.urologyclinic.gr 
Email: info@urologyclinic.gr 


Πηγή