Τετάρτη , 1 Ιανουάριος 2025

Νέα εποχή στη θεραπεία της κύστης κόκκυγος: Γρήγορες και ανώδυνες μέθοδοι

Νέες θεραπείες που αντιμετωπίζουν την εμφάνιση της κύστης κόκκυγος με πιο γρήγορη διαδικασία και λιγότερη ταλαιπωρία για τον ασθενή, εφαρμόζονται και στη χώρα μας.

Παράλληλα με τις παραδοσιακές μεθόδους, τεχνικές που αξιοποιούν την τεχνολογία και επιτελούνται από εξειδικευμένους γιατρούς βρίσκονται στη διάθεσή του ασθενούς, ώστε αυτός να επιστρέψει στις δραστηριότητές του άμεσα μετά την επέμβαση.

Η κύστη κόκκυγος (ή αλλιώς Δερμοειδής Κύστη ή Τριχοφωλεακό Συρίγγιο) είναι μια χρόνια δερματική φλεγμονή στη μεσογλουτιαία πτυχή, δηλαδή στη βάση της σχισμής των γλουτών. Πρόκειται για μία κύστη ή σύμπλεγμα κυστών που περιέχουν τρίχες, οι οποίες έχουν την τάση να διεισδύουν στο εσωτερικό του δέρματος, κάτω από το δέρμα της μεσογλουτιαίας ραφής, δημιουργώντας φλεγμονή. Η περιοχή επιμολύνεται σταδιακά και μπορεί να προκληθεί απόστημα. Η έντονη τριχοφυΐα, η παχυσαρκία και η καθιστική ζωή, αποτελούν τις σημαντικότερες αιτίες της πάθησης. Συναντάται συχνότερα στους άνδρες, σε σχέση με τις γυναίκες, λόγω της έντονης τριχοφυΐας που τείνουν να διαθέτουν και εμφανίζεται κατά κανόνα σε νεαρή ηλικία (15-30 ετών).

Τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα της κύστης κόκκυγος διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο της κύστης και εκδηλώνονται διαφορετικά σε κάθε ασθενή.

Στην περίπτωση μιας ασυμπτωματικής κύστης οι ασθενείς εμφανίζουν οπές κατά τη μέση γραμμή στη μεσογλουτιαία σχισμή, χωρίς να εκδηλώνουν ιδιαίτερες ενοχλήσεις. Συνιστάται προσεκτικός καθαρισμός και αποτρίχωση της περιοχής κατόπιν συνεννόησης με το γιατρό. Στη συνέχεια εκτελείται αντιμετώπιση της κύστης με χειρουργείο ή με Laser.

Όταν η κύστη είναι συμπτωματική, δηλαδή έχει επιμολυνθεί, εμφανίζεται ένα απόστημα το οποίο συνοδεύεται από πόνο και πρήξιμο. Άλλα πιθανά συμπτώματα είναι και τα εξής:

• Έκκριση πύου ή αίματος από την περιοχή

• Έντονη φαγούρα στην περιοχή

• Ναυτία

• Καταβολή του οργανισμού

• Δέκατα, πυρετός ή ρίγος

Παραδοσιακές μέθοδοι αντιμετώπισης

Η θεραπεία του αποστήματος είναι η άμεση διάνοιξή του με τοπική αναισθησία, η παροχέτευση της πυώδους συλλογής και η έπλυση της αποστηματικής κοιλότητας. Η επέμβαση αυτή οδηγεί σε εκτόνωση της φλεγμονής και ανακουφίζει άμεσα τον ασθενή. Η πληγή καλύπτεται από γάζες που πρέπει να αλλάζονται καθημερινά.

Εάν η κύστη δεν υποχωρήσει και το πρόβλημα είναι χρόνιο, συστήνεται η χειρουργική επέμβαση για την πλήρη αφαίρεση της κύστης με σκοπό την αποφυγή επιπλοκών αλλά και της καθημερινής ταλαιπωρίας. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι κυρίως τρεις:

1. Η πρώτη μέθοδος, της ανοιχτής αφαίρεσης, γίνεται χωρίς τη χρήση ραμμάτων, μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες επανεμφάνισης της κύστης και απαιτεί αρκετές εβδομάδες για τη πλήρη επούλωση της πληγής.

2. Με τη δεύτερη μέθοδο, δηλαδή την κλειστή, η πληγή κλείνεται με ράμματα, ο χρόνος επούλωσης είναι μειωμένος αλλά οι πιθανότητες επανεμφάνισης είναι μεγαλύτερες.

3. Η τρίτη μέθοδος είναι η ημίκλειστη, όπου τοποθετούνται ράμματα, όχι για να κλείσουν εντελώς το χειρουργικό τραύμα, αλλά για να συμπλησιάσουν τα χείλη του, έτσι ώστε αυτό να επουλωθεί πιο γρήγορα.

Αυτές είναι οι σύγχρονες μέθοδοι θεραπείας

Τα τελευταία χρόνια η ανάγκη για μια πιο ανώδυνη διαδικασία αντιμετώπισης της κύστης κόκκυγος και για μείωση του χρόνου επούλωσης της πληγής οδήγησε στην ανάπτυξη νέων σύγχρονων μεθόδων αντιμετώπισης του προβλήματος. Στην κλινική Laser Surgery, ο εξειδικευμένος και με πολυετή εμπειρία πρωκτολόγος, Δρ Ιωάννης Δοντάς εφαρμόζει τις πρωτοποριακές τεχνικές LaPSiT (Laser Pilonidal Sinus Treatment) – Αφαίρεση της κύστης κόκκυγος με χειρουργικό Laser διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και FiLaC (Fistula Laser Closure) – Ενδοσκοπικός καυτηριασμός της κύστης κόκκυγος με διοδικό Laser και οπτική ίνα.

xeir2

Με τη μέθοδο FiLaC επιτυγχάνεται η πλήρης καταστροφή της κύστης διατηρώντας τα γειτονικά τοιχώματα υγιή, ενώ ο ασθενής απαλλάσσεται από την ταλαιπωρία του ανοιχτού χειρουργείου.

Η θεραπεία διαρκεί περίπου 15-20 λεπτά, γίνεται με τοπική αναισθησία και πρόκειται για αναίμακτη και ασφαλή διαδικασία. Ο ασθενής επιστρέφει στις δραστηριότητές του άμεσα, ενώ οι πιθανότητες υποτροπής ελαχιστοποιούνται.

Μετά την επέμβαση, η φροντίδα του τραύματος και η διατήρηση της υγιεινής στην περιοχή είναι υψίστης σημασίας. Η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες γίνεται άμεσα και ο ασθενής μπορεί να κάνει μπάνιο την επόμενη ημέρα.

Η πρόληψη

Για τη πρόληψη της κύστης προτείνεται ο ασθενής να ακολουθεί τα παρακάτω βήματα:

• Καθημερινό καθαρισμό της περιοχής

• Απώλεια βάρους, εάν είναι αναγκαίο

• Αποφυγή της παρατεταμένης καθιστικής ζωής

• Εφαρμογή μεθόδου Laser μόνιμης αποτρίχωσης στην περιοχή, σε περίπτωση που υπάρχει αυξημένη τριχοφυΐα.

 


Πηγή