Παρασκευή , 27 Δεκέμβριος 2024

Νέα μελέτη φέρνει ανατροπή: Γιατί οι έφηβοι πρέπει να πηγαίνουν σχολείο μετά τις 10 το πρωί

Μόνον θετικές επιπτώσεις για την ψυχοσωματική υγεία των εφήβων και τις επιδόσεις τους στο σχολείο θα είχε η έναρξη των μαθημάτων μετά τις 10 το πρωί αντί για τις οκτώμιση, σύμφωνα με μια νέα έρευνα.

Βάσει της μελέτης που διεξήχθη σε διάστημα δύο ετών σ’ ένα κρατικό σχολείο στην Αγγλία, η συχνότητα εμφάνισης ασθενειών μειώθηκε στο μισό στους έφηβους μαθητές, ενώ βελτιώθηκε αισθητά η βαθμολογία τους χάρις στον έξτρα χρόνο ύπνου, που εξασφάλισαν.

«Το θέμα με τα ωράρια των μαθημάτων στα σχολεία αφορά πρωτίστως στην υγεία. Οι σωματικές ασθένειες εμφανίζονται πρώτες, ακολουθούν τα ψυχικά νοσήματα με αποτέλεσμα να επηρεάζονται και οι σχολικές επιδόσεις», λέει ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Πωλ Κέλι, καθηγητής στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο της Βρετανίας. Επισημαίνει δε ότι η παχυσαρκία και η κατάθλιψη μεταξύ άλλων σχετίζονται με την έλλειψη του ύπνου και την έναρξη των μαθημάτων νωρίς το πρωί.

Και δεν είναι μόνον Βρετανοί ειδικοί που έχουν καταλήξει σ’ αυτό το συμπέρασμα. Πριν από κάποιο διάστημα η American Academy of Sleep Medicine είχε απευθύνει έκκληση να ξεκινούν τα μαθήματα το νωρίτερο στις 08:30 πμ καθώς σε πολλά σχολεία στις ΗΠΑ το πρώτο κουδούνι χτυπά στις 7 πμ.

Όμως η νέα βρετανική έρευνα επισημαίνει ότι τα μαθήματα θα πρέπει να ξεκινούν αρκετά αργότερα, προκειμένου να μειωθούν οι απουσίες λόγω ασθενείας και να βελτιωθούν οι επιδόσεις των μαθητών.

Μάλιστα μια προηγούμενη μελέτη που είχε κάνει ο Δρ Κέλι και οι συνεργάτες του με φοιτητές έδειξε ότι από την ηλικία των 18 οι ακαδημαϊκές επιδόσεις αυξάνονται θεαματικά αν τα μαθήματα αρχίζουν από τις 11πμ ή ακόμη και το μεσημέρι.

Για βιολογικούς λόγους οι έφηβοι χρειάζονται περισσότερο ύπνο σε σύγκριση με τους μεγαλύτερους σε ηλικία.

Μπορεί για τους ενήλικες επτά ώρες ύπνος να είναι αρκετός, αλλά σύμφωνα με τον νευροεπίστημα Ράσελ Φόστερ, καθηγητή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης οι έφηβοι «χρειάζονται εννέα ώρες ύπνο για πλήρη εγκεφαλική λειτουργία».

«Πολλοί εξ’ αυτών μόλις που καταφέρνουν να κοιμηθούν πέντε ώρες», λέει ο καθηγητής. «Κι αυτό δεν φθάνει με τίποτε».


Πηγή