Ένα νέο πρόγραμμα παροχής υπηρεσιών υγείας σε πρόσφυγες και μετανάστες, που ταυτόχρονα θα βοηθήσει και τις δομές υγείας οι οποίες απευθύνονται σε όλους τους νησιώτες, ανακοίνωσε σήμερα το πρωί επισκεπτόμενος το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.
Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό «η προσπάθεια που γίνεται είναι μέσα από το νέο πρόγραμμα που θα προκηρυχθεί τους επόμενους μήνες σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης και με χρηματοδότηση από το εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων να έχουμε μεγαλύτερη και πιο ισχυρή υγειονομική παρουσία στους χώρους προσφύγων και μεταναστών σε όλη τη χώρα -στην ηπειρωτική χώρα αλλά και στα νησιά».
Όπως τόνισε ο κ. Ξανθός «έχουμε τώρα περίπου 200 υγειονομικούς που υπηρετούν στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου στους χώρους φιλοξενίας στα ΚΥΤ και στα ΠΡΟΚΕΚΑΤ. Θα προσπαθήσουμε να τους αυξήσουμε περισσότερο και βεβαίως αυτό που χρειάζεται είναι και μια συστηματική ενίσχυση των όμορων δημόσιων δομών δηλαδή του νοσοκομείου της Μυτιλήνης. Το οποίο αναμφίβολα υποδέχεται ένα μεγάλο όγκο περιστατικών από τους καταυλισμούς και για την ενίσχυση του οποίου έχει γίνει μια προσπάθεια τα τελευταία χρόνια, τόσο σχετικά με τη στελέχωσή του όσο και με τη χρηματοδότησή του και τη λειτουργικότητά του».
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για τη μορφή του νέου προγράμματος, ο κ. Ξανθός σημείωσε ότι αυτό θα συνδυάζει την αυτοδύναμη παροχή υπηρεσιών υγείας και την ενδυνάμωση του νοσοκομείου.
Όπως είπε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, «θέλουμε να ενισχύσουμε τους υγειονομικούς πυρήνες πρωτοβάθμιας κυρίως φροντίδας στους χώρους ανοιχτής φιλοξενίας, να μπορούν να αντιμετωπίζονται με επάρκεια οι πιο επείγουσες ανάγκες των πληθυσμών που διαβιούν εδώ. Και στη συνέχεια -αυτό βεβαίως μας ενδιαφέρει πολύ- είναι να ενισχύσουμε παράλληλα και τις γειτονικές δομές δηλαδή και το νοσοκομείο Μυτιλήνης, και το πρώην ΠΕΔΥ της πόλης και όλες τις άλλες δημόσιες δομές του νησιού».
«Νομίζω», συνέχισε ο κ. Ξανθός, «ότι έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια να ενισχυθεί το νοσοκομείο της Μυτιλήνης το τελευταίο διάστημα. Υπάρχουν βάσεις αναβάθμισης και των κτιριακών υποδομών και του εξοπλισμού και κυρίως της στελέχωσης με ανθρώπινο δυναμικό γιατί αυτό είναι το κρίσιμο ζήτημα».
«Διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες για την κατάρρευση του ΕΣΥ»
Το μεγάλο στοίχημα είναι να εδραιώσουμε το σχέδιο της συνολικής κάλυψης των αναγκών υγείας του πληθυσμού και της ισότιμης πρόσβασης όλων των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας, ανεξάρτητα από εργασία, ασφάλιση, εισόδημα κι εθνικότητα» τόνισε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας σήμερα στο 14ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, που διεξάγεται στη Μυτιλήνη.
«Είμαστε σε μία περίοδο επούλωσης πληγών στην οικονομία, στην κοινωνία και στο σύστημα Υγείας της χώρας» είπε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Πρόκειται για μια αργή διαδικασία, αλλά είμαστε σε μία πορεία σταδιακής βελτίωσης και της λειτουργίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των παρεχόμενων υπηρεσιών. Δεν κάνουμε απλώς μια έντιμη, πλην μίζερη, διαχείριση ενός προβληματικού συστήματος Υγείας, αλλά σταθεροποιούμε την κατάσταση επουλώνουμε τις πληγές με γρήγορο τρόπο και δίνουμε μια σοβαρή αναπτυξιακή προοπτική. Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε το αίσθημα της υγειονομικής ασφάλειας της κοινωνίας».
«Σήμερα έχει κλείσει η συζήτηση περί επικείμενης κατάρρευσης του Συστήματος Υγείας και υπήρχαν διάφορες Κασσάνδρες που διαψεύστηκαν οικτρά. Το Σύστημα Υγείας της χώρας, παρά τα προβλήματα και τις δραματικές περικοπές και σε πόρους και σε ανθρώπινο δυναμικό που υπέστη την περίοδο της κρίσης, παρά την κόπωση του προσωπικού, τη μισθολογική και εργασιακή πίεση των εργαζομένων, εξακολουθεί να είναι όρθιο, αξιόπιστο λειτουργικό, αποτελεσματικό και μπορεί να δίνει λύσεις και να παρέχει ποιοτική φροντίδα στους μόνιμους κατοίκους της χώρας και στους επισκέπτες της.
Η επιβίωση αυτή της δημόσιας περίθαλψης δεν ήταν δεδομένη ούτε αυτονόητη ούτε εύκολη. Απαίτησε τεραστία κινητοποίηση πόρων και ισχυρή πολιτική βούληση της κυβέρνησης να στηριχθεί αυτός ο τομέας» είπε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε πως σήμερα προωθούνται με μεγαλύτερη ασφάλεια κρίσιμες αλλαγές και τοποθετήσεις και στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και στην φαρμακευτική πολιτική, στον τομέα των προμηθειών στον τομέα της οργάνωσης και διοίκησης του Συστήματος».
Ο κ. Ξανθός είπε ακόμη: «Αντιμετωπίζονται προβλήματα δεκαετιών γιατί την περίοδο της υποτιθέμενης ευημερίας, τότε που υπήρχε επάρκεια πόρων, δεν υπήρχε το πολιτικό σχέδιο για να αναπτύξει τις δημόσιες δομές και να καλύψει με πληρότητα τις ανάγκες της κοινωνίας αλλά δεν έχουμε καταφέρει να καλύψουμε όλες τις περιοχές με την ίδια πληρότητα».
Χαρακτήρισε τη Μυτιλήνη «ιδιαίτερη περίπτωση» και διευκρίνισε: «Υπήρξε επιβάρυνση εξαιτίας της διαχείρισης του προσφυγικού και μεταναστευτικού ρεύματος, ενός πολύ μεγάλου κοινωνικού προβλήματος που υπερβαίνει τις αντοχές μιας χώρας και αφορά όλη την Ευρώπη. Στις τοπικές κοινωνίες υπάρχουν αισθήματα κόπωσης, δυσφορίας και θυμού και αυτά είναι θέματα που πρέπει να τα προσέξουμε πάρα πολύ».
«Έχουμε καταφέρει», είπε, «να υπάρξει μια μετρήσιμη στήριξη και βελτίωση των δημόσιων δομών της περιοχής και ιδιαίτερα του Βοστάνειου νοσοκομείου. Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν επιτρέψαμε το προσφυγικό ζήτημα, να μετατραπεί σε πρόβλημα δημόσιας υγείας. Δεν επιβεβαιώθηκαν εκείνοι που προέβλεπαν τη δημιουργία υγειονομικής βόμβας η οποία θα εκραγεί, λόγω της έλευσης μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα.
Τα καταφέραμε με αξιοπιστία και επάρκεια, ενισχύοντας την κρατική παρουσία και αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους και προγράμματα φροντίδας των μεταναστών και των προσφύγων στους χώρους φιλοξενίας συνεργαζόμενοι με αξιόπιστες κυβερνητικές και μη οργανώσεις με εθελοντές, τους τοπικούς ιατρικούς συλλόγους».
Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, την οποία επισκέφθηκε το πρωί αμέσως μετά την άφιξή του στη Μυτιλήνη, τη χαρακτήρισε «δύσκολη» «λόγω του υπερπληθυσμού και των συνθηκών διαβίωσης και ατομικής υγιεινής» και πρόσθεσε ότι γίνονται προσπάθειες από τα συναρμόδια υπουργεία, για τη βελτίωση των συνθηκών και από τη μεριά του υπουργείου Υγείας για τη βελτίωση των υποδομών και των παρερχομένων υπηρεσιών.
Καταλήγοντας ο κ. Ξανθός, αναφέρθηκε στον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας για την αναβάθμιση των δημοσίων υποδομών υγείας του Βορείου Αιγαίου και των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ, ενώ χαρακτήρισε τα νοσοκομεία Μυτιλήνης Ρόδου και Σύρου, πυλώνες του δημόσιου συστήματος υγείας στην περιοχή.
Ο υπουργός Υγείας, θα επισκεφθεί αύριο τη νέα πτέρυγα του Βοστάνειου νοσοκομείου.
localStorage.clear();
Πηγή