Παρασκευή , 10 Ιανουάριος 2025

Να αποσυρθεί το σχεδίου νόμου για τη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ζητά ο ΙΣΑ

Την απόσυρση του σχεδίου νόμου για τη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και την έναρξη διαλόγου «για τη θεσμοθέτηση ενός βιώσιμου συστήματος που θα διασφαλίζει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας σε όλους τους ασθενείς» ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο ΙΣΑ υποστηρίζει ότι το εν λόγω σχέδιο νόμου κατατέθηκε στη Βουλή, χωρίς να προηγηθεί διάλογος με τους επιστημονικούς φορείς και τους συλλόγους των ασθενών και το χαρακτηρίζει «πρόχειρο νομοθέτημα που έχει σοβαρές αδυναμίες, καθώς δεν διασφαλίζει την πρόσβαση όλων των ασθενών σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας».

«Με το συγκεκριμένο νομοθέτημα θεσμοθετείται η αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία» προσθέτει ο ΙΣΑ και θεωρεί «απαράδεκτο» ότι επιτρέπεται σε φαρμακοποιούς να πραγματοποιούν ιατρικές πράξεις και δίνεται η δυνατότητα συνταγογράφησης ιατρικών εξετάσεων σε μαίες.

«Πρόκειται για μια δραματική υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Το υψηλά εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό της χώρας μας οδηγείται στη μετανάστευση και στελεχώνει τα συστήματα υγείας των άλλων χωρών ενώ η υγεία των Ελλήνων ασθενών παραδίδεται σε μη ιατρούς» αναφέρουν οι γιατροί της Αθήνας σε ανακοίνωσή τους.

Πάντως παραδέχονται πως η θέσπιση του οικογενειακού γιατρού είναι σε θετική κατεύθυνση, με την προϋπόθεση ότι θα παρακολουθεί τον ιατρικό φάκελο του ασθενή. «Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε μορφή gatekeeping που θέτει εμπόδια στην πρόσβαση των ασθενών στους γιατρούς που έχουν ανάγκη. Ζητούμε την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, για όσους ιατρούς το επιθυμούν και τη διασφάλιση αξιοπρεπών αμοιβών αντίστοιχων της προσφοράς τους» τονίζουν.

Επίσης σε θετική κατεύθυνση είναι η υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων μέσω των Ιατρικών Συλλόγων, που αποτελεί ένα πάγιο αίτημα του ΙΣΑ που δικαιώθηκε μετά από αγώνες πολλών ετών, αναγνωρίζουν, αλλά τονίζουν πως η εξαίρεση των οικογενειακών ιατρών από τη Συλλογική Σύμβαση «εγείρει εύλογα ερωτηματικά για την σκοπιμότητα που εξυπηρετεί. Ζητούμε να επεκταθούν οι Συλλογικές Συμβάσεις, για τους οικογενειακούς ιατρούς καθώς και για όλο το φάσμα των ιατρικών ειδικοτήτων».

Ο ΙΣΑ ζητά τέλος «την απόσυρση του σχεδίου νόμου, για τη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και την έναρξη δημόσιου διαλόγου, για τη θεσμοθέτηση ενός βιώσιμου συστήματος που θα διασφαλίζει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας αξιοποιώντας το αξιόμαχο επιστημονικό προσωπικό της χώρας».

localStorage.clear();


Πηγή