Ο απεικονιστικός έλεγχος για την ανίχνευση πιθανών θανατηφόρων καρδιακών προβλημάτων σε νεαρούς αθλητές, είναι οικονομικός και πάνω απ’ όλα σώζει ζωές, υποστηρίζουν οι ερευνητές.
Σύμφωνα με την επικεφαλής νέας μελέτης Kimberly Harmon, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σιάτλ, ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα κοστίζει λιγότερο από ένα ζευγάρι αθλητικών παπουτσιών.
Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος είναι η κύρια αιτία θανάτου των αθλητών στα αμερικανικά κολέγια, γι’ αυτό ο έλεγχος αυτών των αθλητών για μη διαγνωσμένα καρδιακά προβλήματα στο πλαίσιο γενικού ελέγχου της υγείας έχει αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες.
Ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα μπορεί να ανιχνεύσει δυνητικά σοβαρά καρδιακά προβλήματα, αλλά οι επικριτές υποστηρίζουν ότι καταλήγει σε πάρα πολλά ψευδώς θετικά ευρήματα, οδηγώντας σε περιττές εξετάσεις και αυξημένα κόστη.
Ωστόσο, σε σύγκριση με μια φυσική εξέταση και τη λήψη του ιστορικού του ασθενούς, ένα τσεκάπ που περιλαμβάνει και ηλεκτροκαρδιογράγφημα είναι πιο αποτελεσματικό στην ανίχνευση καρδιακών παθήσεων που θέτουν σε κίνδυνο τους νεαρούς αθλητές και πιο αποτελεσματικό όσον αφορά το κόστος ανά διάγνωση παικτών που βρίσκονται σε κίνδυνο, είναι το συμπέρασμα της μελέτης.
Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα που αφορούσαν μια περίοδο εννέα χρόνων και περισσότερες από 8.600 εξετάσεις αθλητών σε όλα τα αθλητικά πανεπιστήμια.
Συνολικά, 11 αθλητές βρέθηκαν να έχουν δυνητικά σοβαρά καρδιακά προβλήματα.
Στα σχεδόν 5.000 τσεκάπ που περιελάμβαναν ιατρικό ιστορικό και φυσική εξέταση, δύο αθλητές βρέθηκαν να αντιμετωπίζουν κίνδυνο, δηλαδή ποσοστό 0,05% (1 στα 2.454). Ο έλεγχος κόστισε κατά μέσο όρο 130$ ανά αθλητή και το κόστος ανά διάγνωση ανήλθε στα 312,407$.
Σε περισσότερα από 3.600 τσεκάπ που περιελάμβαναν ιατρικό ιστορικό, φυσική εξέταση και ηλεκτροκαρδιογράφημα, εννέα αθλητές βρέθηκαν να αντιμετωπίζουν κίνδυνο με ποσοστό 0,024% (1 στους 410). Το κόστος της εξέτασης ανά αθλητή ήταν 152$ και το κόστος ανά διάγνωση 61,712$.
Τα ευρήματα δείχνουν ότι ένα τσεκάπ που περιλαμβάνει ηλεκτροκαρδιογράφημα είναι έξι φορές πιο πιθανό να ανιχνεύσει ένα σοβαρό κίνδυνο για την καρδιά συγκριτικά με μια εξέταση που βασίζεται απλά στη λήψη του ιστορικού του ασθενούς και τη φυσική εξέταση. Το ηλεκτροκαρδιογράφημα πενταπλασίασε επίσης την αποτελεσματικότητα του κόστους ανά διάγνωση, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης.
Αυτή η μελέτη δείχνει ότι ο έλεγχος με ηλεκτροκαρδιογράφημα δεν είναι μόνο πολύ πιο αποτελεσματικός, αλλά κοστίζει και πολύ λιγότερο, σύμφωννα με τη Harmon.
Το μπάσκετ και το ποδόσφαιρο ανδρών σχετίζονται με πάνω από το 50% των αιφνίδιων καρδιακών θανάτων στους αθλητές των κολεγίων.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Heart Rhythm.
Πηγή: healthday.com
Διαβάστε επίσης:
Αιφνίδιος καρδιακός θάνατος: Ο συνδυασμός που πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο για τις γυναίκες
Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος απειλεί πολύ περισσότερους άντρες απ’ ό,τι γυναίκες
Πηγή