Πέμπτη , 16 Ιανουάριος 2025

Νομοφοβία: Τι γνωρίζετε για τη φοβία που αφορά το κινητό σας; Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα

Σας έχει τύχει ποτέ να αγχωθείτε ή ακόμη και να πανικοβληθείτε όταν δεν βρίσκετε το τηλέφωνό σας;

Μήπως η σκέψη ότι θα μείνετε αποκλεισμένοι σε ένα απομονωμένο μέρος χωρίς κινητή τηλεφωνία σας γεμίζει με τρόμο; Αν ναι, μπορεί να έχετε κάποια από τα συμπτώματα της νομοφοβίας.

Τα κινητά τηλέφωνα έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης ζωής. Δεν χρησιμεύουν μόνο ως τρόπος επικοινωνίας, αλλά λειτουργούν και ως εργαλείο κοινωνικής δικτύωσης, μάς βοηθούν στην οργάνωση της καθημερινότητας, είναι εργαλείο αγορών, ημερολόγιο, ξυπνητήρι και κινητή τράπεζα.

Ενώ αποτελούν αναμφίβολα χρήσιμες συσκευές, κάποιοι υποστηρίζουν ότι η υπερβολική εξάρτηση από τις ψηφιακές συσκευές μπορεί να αποτελεί μια μορφή εθισμού.

Ο όρος νομοφοβία (nomophobia / no-mobile-phone-phobia) επινοήθηκε σχετικά πρόσφατα για να περιγράψει το φόβο να μείνει κάποιος χωρίς το κινητό του.

Αυτό περιλαμβάνει όχι μόνο το να χάσετε, να ξεχάσετε ή να σπάσετε το τηλέφωνό σας, αλλά και το να βρίσκεστε εκτός σύνδεσης. Πρόκειται για μια αυξανόμενη ανησυχία σε έναν κόσμο όπου το να είναι κανείς πάντα συνδεδεμένος φαίνεται πιο σημαντικό από ποτέ.

Όταν οι άνθρωποι χάνουν το τηλέφωνό τους, όταν τελειώνει η μπαταρία του κινητού ή όταν βρίσκονται σε μια περιοχή χωρίς σήμα κινητής τηλεφωνίας, αυτό μπορεί να τούς κατακλύσει με συναισθήματα άγχους και ανησυχίας, ακόμη και φόβου ή πανικού.

Αυτός ο φόβος του να μείνει κανείς χωρίς κινητή συσκευή, θεωρείται συχνά ένδειξη προβληματικής χρήσης ψηφιακών συσκευών, η οποία, σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία τους.

Η συχνή χρήση του κινητού τηλεφώνου μπορεί να προκαλέσει βραχυπρόθεσμα αρνητικά αποτελέσματα, όπως η αυξημένη απόσπαση της προσοχής, αλλά μπορεί να έχει και μακροπρόθεσμες συνέπειες, όπως η επιδείνωση υφιστάμενων προβλημάτων ψυχικής υγείας ή η συμβολή σε εθισμούς.

Η προέλευση του όρου

Ο όρος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε μια μελέτη το 2008 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σε ένα δείγμα περίπου 2.100 ενηλίκων, η μελέτη έδειξε ότι το 53% των συμμετεχόντων αντιμετώπιζε νομοφοβία. Η κατάσταση χαρακτηρίζεται από συναισθήματα άγχους όταν οι άνθρωποι χάνουν τα τηλέφωνά τους, τελειώνει η μπαταρία τους ή δεν έχουν σήμα.

Η μελέτη αποκάλυψε ότι αυτός ο φόβος μπορεί να είναι τόσο ισχυρός που πολλοί άνθρωποι δεν απενεργοποιούν ποτέ τα τηλέφωνά τους, ακόμη και τη νύχτα ή σε περιόδους που δεν θα χρησιμοποιούν τις συσκευές τους. Όταν ρωτήθηκαν γιατί δεν απενεργοποιούν ποτέ τα τηλέφωνά τους, το 55% ανέφεραν την ανάγκη να διατηρούν επαφή με την οικογένεια και τους φίλους τους, το 10% δήλωσαν ότι πρέπει να είναι διαθέσιμοι για επαγγελματικούς λόγους και το 9% ανέφεραν ότι η απενεργοποίηση των τηλεφώνων τους προκαλεί άγχος.

Ο φόβος μήπως χάσουν κάτι, είναι ίσως αυτός που οδηγεί τόσους πολλούς ανθρώπους να αναφέρουν ότι θα απαντούσαν σε μια κλήση ή ένα μήνυμα ακόμα και αν εκείνη την ώρα έκαναν κάτι άλλο. Η μελέτη αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι ήταν συχνά πρόθυμοι να διακόψουν δραστηριότητες προκειμένου να ανταποκριθούν σε μια κλήση. Η πλειονότητα των ανθρώπων (80%) ήταν πρόθυμοι να απαντήσουν σε μια κλήση ενώ παρακολουθούσαν τηλεόραση, το 40% θα απαντούσε σε μια κλήση ενώ έτρωγαν και το 18% θα ήταν πρόθυμοι να απαντήσουν στο τηλέφωνο όταν ήταν στο κρεβάτι με ένα άλλο άτομο.

Πόσο συχνή είναι η νομοφοβία;

Αν και η έρευνα σχετικά με το φαινόμενο είναι ακόμη περιορισμένη, τα διαθέσιμα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η νομοφοβία είναι αρκετά συχνή. Μελέτη σε φοιτητές στην Ινδία διαπίστωσε ότι πάνω από το 22% των συμμετεχόντων παρουσίασαν σημάδια σοβαρής νομοφοβίας. Περίπου το 60% όσων συμμετείχαν στη μελέτη είχαν μέτρια συμπτώματα.

Σημάδια νομοφοβίας

Η φοβία είναι ένας τύπος αγχώδους διαταραχής που χαρακτηρίζεται από παράλογο φόβο για ένα αντικείμενο ή μια κατάσταση. Στην προκειμένη περίπτωση, ο φόβος αφορά το γεγονός ότι κάποιος δεν έχει τηλέφωνο ή ότι βρίσκεται εκτός της εμβέλειας της υπηρεσίας κινητής τηλεφωνίας.

Αν και η νομοφοβία δεν αποτελεί κλινική διάγνωση, ορισμένα από τα σημεία που συνήθως αναγνωρίζονται ως σχετιζόμενα με αυτόν τον φόβο περιλαμβάνουν:

  • Αδυναμία να απενεργοποιήσετε το τηλέφωνό σας
  • Συνεχή έλεγχο του τηλεφώνου για αναπάντητες κλήσεις, μηνύματα, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
  • Φόρτιση της μπαταρίας ακόμη και όταν το τηλέφωνο είναι σχεδόν πλήρως φορτισμένο
  • Να παίρνετε το τηλέφωνό σας παντού, ακόμη και στο μπάνιο
  • Επαναλαμβανόμενος έλεγχος για να βεβαιωθείτε ότι έχετε το τηλέφωνό σας
  • Φόβος να μην υπάρχει Wifi ή να μην μπορείτε να συνδεθείτε σε δίκτυο δεδομένων κινητής τηλεφωνίας
  • Ανησυχία για αρνητικά πράγματα που θα συμβούν και δεν θα μπορείτε να καλέσετε βοήθεια
  • Άγχος για την αποσύνδεση από τη διαδικτυακή παρουσία ή την ταυτότητά σας
  • Παράλειψη δραστηριοτήτων ή προγραμματισμένων εκδηλώσεων προκειμένου να αφιερώσετε χρόνο στην κινητή συσκευή

Εκτός από τα συναισθηματικά και γνωστικά συμπτώματα, οι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν και σωματικά συμπτώματα, όπως γρήγορη αναπνοή, αύξηση του καρδιακού ρυθμού, εφίδρωση, τρέμουλο. Μπορεί επίσης να αρχίσουν να αισθάνονται αδυναμία ή ζάλη. Σε σοβαρές περιπτώσεις, τα συμπτώματα φόβου μπορεί να κλιμακωθούν σε κρίση πανικού.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η συχνή ή καταναγκαστική χρήση κινητού τηλεφώνου συνδέεται με αυξημένο άγχος, ανησυχία και κατάθλιψη. Η υπερβολική χρήση του τηλεφώνου έχει συνδεθεί με μια σειρά αρνητικών επιπτώσεων που περιλαμβάνουν μειωμένες επιδόσεις στο σχολείο, αυξημένο άγχος, χαμηλότερη ικανοποίηση από τη ζωή και χαμηλότερη αίσθηση συνολικής ευημερίας.

Μελέτη του 2014 που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of Behavioral Addictions διαπίστωσε ότι οι φοιτητές ξοδεύουν έως και εννέα ώρες την ημέρα στο κινητό τους τηλέφωνο.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτή η συνεχής χρήση του κινητού τηλεφώνου αντιπροσωπεύει ένα παράδοξο της τεχνολογίας. Τα έξυπνα τηλέφωνα μπορεί να είναι απελευθερωτικά και ταυτόχρονα καταπιεστικά. Οι άνθρωποι μπορούν να επικοινωνούν, να συγκεντρώνουν πληροφορίες και να κοινωνικοποιούνται, αλλά ταυτόχρονα η χρήση του κινητού τηλεφώνου μπορεί να οδηγήσει σε εξάρτηση που περιορίζει και προκαλεί άγχος.

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι τα υψηλότερα επίπεδα νομοφοβίας, αντιστοιχούσαν σε υψηλότερα επίπεδα εμμονής, γεγονός που υποδηλώνει ότι η νομοφοβία μπορεί να έχει υψηλό επίπεδο συννοσηρότητας με ορισμένες διαταραχές, όπως διαταραχή άγχους και πανικού.

Αν έχετε συμπτώματα νομοφοβίας ή αν αισθάνεστε ότι η χρήση του κινητού σας τηλεφώνου προκαλεί προβλήματα στη ζωή σας, η συζήτηση με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας μπορεί να σας βοηθήσει.

Αν και δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία για τη νομοφοβία, ο θεραπευτής σας μπορεί να σας συστήσει γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία ή και τα δύο για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί επίσης να συνταγογραφήσει κάποιο είδος φαρμακευτικής αγωγής για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων άγχους ή κατάθλιψης που πιθανώς αντιμετωπίζετε.

Με πληροφορίες από verywellmind


Πηγή