Οι περισσότεροι γονείς πιστεύουν ότι τα παιδιά που βρέχουν το κρεβάτι τους τη νύχτα υποφέρουν από άγχος ή απλά βαριούνται να πάνε στην τουαλέτα.
Όπως αναφέρουν ωστόσο οι ειδικοί, η συνήθεια αυτή μπορεί να μην οφείλεται σε τεμπελιά αλλά σε προϋπάρχον μη διεγνωσμένο νόσημα που χρήζει θεραπευτικής αγωγής.
Έρευνα σε 1.000 γονείς που διεξήχθη στη Βρετανία, έδειξε ότι το 80% αποδίδει τη νυχτερινή ενούρηση σε ψυχολογικούς παράγοντες (όπως το άγχος) και τείνει να πιστεύει ότι το πρόβλημα θα υποχωρήσει από μόνο του, καθυστερώντας να αναζητήσει τη βοήθεια ειδικών.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, κάποιο παιδί πάσχει από νυχτερινή ενούρηση όταν -παρότι έχει ξεπεράσει την ηλικία των 4-5 ετών- εξακολουθεί να «βρέχει» το κρεβάτι του, με συχνότητα τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα.
Η νυχτερινή ενούρηση μπορεί να αφορά τόσο σε ψυχολογικά, όσο και σε οργανικά αίτια.
Η κατάσταση αυτή μπορεί να οφείλεται σε αρκετά θεραπεύσιμα νοσήματα, τα οποία μπορεί να αφορούν:
– Σε αυξημένη παραγωγή ούρων
– Προβλήματα της πλήρωσης της ουροδόχου κύστης ή των σφιγκτήρων της ουρήθρας
– Προβλήματα ύπνου, όπως όταν το παιδί δυσκολεύεται να ξυπνήσει κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Στις περισσότερες περιπτώσεις μπορεί να θεραπευτεί με συνδυασμό φαρμακευτικής αγωγής και κατάλληλης ψυχολογικής υποστήριξης.
Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους γονείς να αναζητούν άμεσα ιατρική βοήθεια, σε περίπτωση που το παιδί τους «βρέχει» το κρεβάτι του συστηματικά.
Διαβάστε επίσης:
Παιδί και χτύπημα στο κεφάλι: Ποιες είναι οι νέες οδηγίες αντιμετώπισης
Πηγή