Παρασκευή , 27 Δεκέμβριος 2024

Νωτιαία παρεγκεφαλιδική αταξία: Η σημασία της άσκησης για τη σπάνια διαταραχή κινητικότητας

Η νωτιαία παρεγκεφαλιδική αταξία 6 (SCA6) είναι μια κληρονομική, νευρολογική, εκφυλιστική πάθηση που χαρακτηρίζεται από βραδέως προοδευτική έλλειψη συντονισμού της βάδισης και συνδέεται συχνά με κακό συντονισμό των χεριών, του λόγου και κινήσεων των ματιών.

Η πάθηση επηρεάζει 1 στους 100.000 ανθρώπους, ενώ οι θεραπευτικές επιλογές είναι περιορισμένες.

Έρευνα επιστημόνων του Πανεπιστημίου McGill που ειδικεύονται στη νωτιαία παρεγκεφαλιδική αταξία και άλλες μορφές αταξίας, προσφέρουν ελπίδα στους πάσχοντες από SCA6, ανοίγοντας τον δρόμο για την ανάπτυξη θεραπειών και για άλλες κινητικές διαταραχές.

Άσκηση σε μορφή χαπιού

Η ομάδα με επικεφαλής την καθηγήτρια βιολογίας Alanna Watt, διαπίστωσε σε μελέτη σε ποντίκια που προσβλήθηκαν από νωτιαία παρεγκεφαλιδική αταξία, ότι η άσκηση αποκατέστησε την υγεία των κυττάρων στην παρεγκεφαλίδα, το τμήμα του εγκεφάλου που εμπλέκεται στην SCA6 και άλλες μορφές αταξίας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η άσκηση αύξησε τα επίπεδα του εγκεφαλικού νευροτροφικού παράγοντα (Brain Derived Neurotrophic Factor, BDNF), μιας πρωτεΐνης που δρα σε ορισμένους νευρώνες του κεντρικού νευρικού συστήματος και του περιφερικού νευρικού συστήματος, συμβάλλοντας στην διατήρηση και επιβίωση των υφιστάμενων νευρώνων και ενισχύοντας την ανάπτυξη και τη διαφοροποίηση νέων νευρώνων και συνάψεων.

Ο νευροτροφικός παράγοντας δραστηριοποιείται στον ιππόκαμπο, στο φλοιό και στον πρόσθιο εγκέφαλο, περιοχές ζωτικής σημασίας για τη μάθηση, τη μνήμη και την ανώτερη σκέψη, ενώ η δράση του φαίνεται να είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη μακροχρόνια μνήμη.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ένα φάρμακο που μιμείται τη δράση του νευροτροφικού παράγοντα, θα μπορούσε να λειτουργήσει εξίσου καλά με την άσκηση, αν όχι καλύτερα. Τα ευρήματα είναι ιδιαιτέρως σημαντικά για ασθενείς με κινητικές διαταραχές, για τους οποίους η άσκηση μπορεί να μην είναι εφικτή.

Η σημασία της έγκαιρης παρέμβασης

Ανακάλυψαν επίσης ότι τα επίπεδα BDNF σε ποντίκια με SCA6 μειώθηκαν πολύ πριν αρχίσουν να γίνονται ορατές οι δυσκολίες κίνησης.

Το φάρμακο φρέναρε την επιδείνωση των συμπτωμάτων μόνο εάν χορηγούνταν πριν από την έναρξή τους.

«Αυτό είναι κάτι που δεν γνωρίζαμε για την πάθηση», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Anna Cook.

«Εάν υπάρχουν αυτές οι πρώιμες αλλαγές στον εγκέφαλο, τις οποίες οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν καν, είναι σημαντικό να γίνεται γενετικός έλεγχο και έγκαιρη παρέμβαση για αυτές τις σπάνιες ασθένειες».

Πηγή: medicalxpress.com


Πηγή