Η νόσος του Graves είναι μια από τις πιο κοινές αυτοάνοσες διαταραχές που έχει ως αποτέλεσμα την υπερβολική παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών.
Η νόσος του Graves προσβάλλει και τα δύο φύλα όλων των ηλικιών, ωστόσο είναι πιο συχνή στις γυναίκες κάτω των 40 ετών.
Καθώς οι θυρεοειδικές ορμόνες επηρεάζουν πολλαπλά συστήματα και όργανα του σώματος, οι ενδείξεις και τα συμπτώματα που εκδηλώνονται λόγω της νόσου καλύπτουν ένα πολύ ευρύ φάσμα και επηρεάζουν τη γενικότερη ποιότητα ζωής του ατόμου.
Στόχος της θεραπείας που θα προτείνει ο γιατρός είναι πρωτίστως να αποτραπεί η υπερβολική παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών και να μειωθεί η ένταση των συμπτωμάτων.
Οι αιτίες που οδηγούν στη δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού ώστε να προκληθεί η νόσος του Graves παραμένουν εν πολλοίς άγνωστες, ωστόσο στη νόσο θεωρείται ότι εμπλέκονται οι παρακάτω παράγοντες κινδύνου:
Οικογενειακό ιστορικό: Θεωρείται ότι ένα ή και περισσότερα γονίδια αυξάνουν την ευπάθεια απέναντι στη νόσο.
Φύλο: Η νόσος του Graves είναι συχνότερη στις γυναίκες παρά στους άντρες.
Ηλικία: Η νόσος εμφανίζεται συνήθως πριν την ηλικία των 40 ετών.
Άλλες αυτοάνοσες παθήσεις: Ο διαβήτης τύπου 1 και η ρευματοειδής αρθρίτιδα αυξάνουν τις πιθανότητες εκδήλωσης της νόσου του Graves.
Στρες (σωματικό ή ψυχολογικό): Ένα στρεσογόνο συμβάν ή μια σοβαρή ασθένεια μπορεί να πυροδοτήσει την εκδήλωση των συμπτωμάτων της νόσου σε άτομα που έχουν γενετική προδιάθεση.
Πηγή: Bigstock
Εγκυμοσύνη: Η εκδήλωση της νόσου είναι πιο πιθανή κατά την εγκυμοσύνη ή σύντομα μετά τον τοκετό σε γυναίκες που έχουν γενετική προδιάθεση απέναντι στη νόσο του Graves.
Κάπνισμα: Το κάπνισμα επηρεάζει το ανοσοποιητικό, επομένως μπορεί να συμβάλει στην εκδήλωση της νόσου ή συγκεκριμένων συμπτωμάτων όπως η οφθαλμοπάθεια του Graves.
Πηγή