Παρασκευή , 4 Απρίλιος 2025

Ογκολόγος εξηγεί τις κοινές συνήθειες που ευνοούν τον καρκίνο του παχέος εντέρου πριν τα 40: «Πρέπει να γίνουν αλλαγές»

Αν και ο καρκίνος του παχέος εντέρου παραδοσιακά συνδέεται με ηλικιωμένους, όλο και περισσότερες περιπτώσεις εμφανίζονται σε νέους, κυρίως λόγω των αλλαγών στον τρόπο ζωής και τις συνήθειες.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η τρίτη συχνότερη αιτία καρκίνου και η δεύτερη συχνότερη αιτία θνησιμότητας, ανεξαρτήτου φύλου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε συνέντευξή του στο SuMédico, ο Δρ. Στεφάν Ζίλι Χερνάντεζ, γαστρεντερικός ογκολόγος, προειδοποίησε για την αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου σε νεότερα άτομα, δηλώνοντας ότι «δυστυχώς, βλέπουμε τον καρκίνο του παχέος εντέρου να εντοπίζεται σε μεταγενέστερα στάδια και σε νεότερες ηλικίες». Πρόσθεσε πως έχουν αναφερθεί περιπτώσεις προχωρημένου καρκίνου του παχέος εντέρου ακόμα και σε άτομα ηλικίας 30 ετών ή και νεότερα και ότι αυτές δεν σχετίζονται πάντα με γενετικά ή κληρονομικά σύνδρομα.

Ο αντίκτυπος των συνηθειών του τρόπου ζωής

Σύμφωνα με τον Δρ. Ζίλι, όταν ένας ασθενής εμφανίζει καρκίνο του παχέος εντέρου πριν από την ηλικία των 40 ετών, θεωρείται νεαρή περίπτωση. Σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις, ο καρκίνος δεν σχετίζεται με κληρονομικούς παράγοντες, αλλά είναι σποραδικό και αναπτύσσεται από διάφορους παράγοντες, με έναν από τους κυριότερους τη διατροφή. Ο ογκολόγος εξήγησε ότι η σύγχρονη διατροφή, πλούσια σε επεξεργασμένα και υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, χαμηλή σε φυτικές ίνες και λαχανικά και πλούσια σε κόκκινο κρέας, ευνοεί την ανάπτυξη της νόσου.

«Δεν είναι κακό να τρώμε κόκκινο κρέας, αλλά είναι υγιεινό να τρώμε μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Ωστόσο, στις ημέρες μας πολλοί το τρώνε σχεδόν κάθε μέρα» δήλωσε ο Δρ. Ζίλι.

Δεν είναι κακό να τρώμε κόκκινο κρέας, αλλά το πολύ μία με δύο φορές την εβδομάδα
Δεν είναι κακό να τρώμε κόκκινο κρέας, αλλά το πολύ μία με δύο φορές την εβδομάδα

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ειδικός συνιστά να ακολουθείτε μια διατροφή που βασίζεται σε λευκέςπρωτεΐνες, όπως το κοτόπουλο και το ψάρι, συνοδευόμενη από μεγάλη ποικιλία φρούτων και λαχανικών, και να διατηρείτε επαρκή ενυδάτωση με φυσικό νερό. Ανέφερε επίσης και άλλους παράγοντες που επηρεάζουν την πρώιμη ανάπτυξη του καρκίνου του παχέος εντέρου:

  • Το αλκοόλ
  • Το κάπνισμα
  • Ο καθιστικός τρόπος ζωής
  • Το υψηλό στρες και άγχος

Ο
ογκολόγος επεσήμανε ότι αν στους
παράγοντες αυτούς προστεθεί και η
γενετική προδιάθεση, αυξάνεται η
πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του
παχέος εντέρου και του ορθού σε νεαρή
ηλικία.

Καθυστερημένη διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου: Ένα σοβαρό πρόβλημα

Η διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου σε πρώιμα στάδια παραμένει μία πρόκληση. Ο Δρ. Ζίλι ανέφερε ότι «τουλάχιστον το 40% όλων των καρκίνων του παχέος εντέρου διαγιγνώσκονται σε προχωρημένο μεταστατικό στάδιο» που σημαίνει ότι ο όγκος έχει ήδη εξαπλωθεί σε άλλα όργανα. Αυτή η καθυστέρηση στη διάγνωση συμβαίνει επειδή τα συμπτώματα συχνά υποτιμώνται, ιδίως στους νέους που πιστεύουν ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι μόνο μια ασθένεια των ηλικιωμένων.

Καρκίνος του παχέος εντέρου
Καρκίνος του παχέος εντέρου

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ογκολόγος τόνισε ότι πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή για συμπτώματα που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν πρόβλημα στο παχύ έντερο, όπως:

  • Επίμονος κοιλιακός πόνος
  • Παρατεταμένες περίοδοι δυσκοιλιότητας ή διάρροιας.

«Όλοι έχουμε βιώσει αυτή την ενόχληση και την υποτιμούμε, ελπίζοντας ότι θα περάσει σε λίγες μέρες, αλλά αν αυτό δεν συμβεί και τα συμπτώματα επιμένουν, σημαίνει ότι δεν πρόκειται για μια παροδική λοίμωξη και ότι πρέπει να επισκεφθούμε έναν γιατρό» δήλωσε ο Δρ. Ζίλι.

Συνήθως, οι ασθενείς πηγαίνουν στο γιατρό μόνο όταν παρουσιάζουν ανεξήγητη απώλεια βάρους ή όταν βρίσκουν αίμα στις κενώσεις τους. «Τότε είναι που αρχίζουμε πραγματικά να πανικοβαλλόμαστε, αλλά μέχρι να εμφανιστούν αυτά τα συμπτώματα, η νόσος είναι συνήθως προχωρημένη, οπότε είναι σημαντικό να επισκεφτούμε έναν γιατρό μόλις παρατηρήσουμε πόνο που δεν υποχωρεί σε δύο ή τρεις ημέρες, καθώς και ξαφνικές αλλαγές στις κινήσεις του εντέρου μας», συνέστησε.

Ο επίμονος κοιλιακός πόνος είναι ένα σημάδι πως μπορεί να υπάρχει πρόβλημα στο παχύ έντερο
Ο επίμονος κοιλιακός πόνος είναι ένα σημάδι πως μπορεί να υπάρχει πρόβλημα στο παχύ έντερο

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου: Είναι δυνατή;

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ένας από τους λίγους καρκίνους για τους οποίους υπάρχουν αποτελεσματικές μέθοδοι διαλογής. Ο Δρ. Ζίλι εξήγησε ότι η ανοσοχημική εξέταση κοπράνων (FIC), η οποία πρέπει να γίνεται από την ηλικία των 45 ετών σε άτομα χωρίς οικογενειακό ιστορικό της νόσου, μπορεί να ανιχνεύσει απόκρυφο αίμα στα κόπρανα. Εάν το αποτέλεσμα είναι θετικό, διενεργείται κολονοσκόπηση για τον εντοπισμό καλοήθων, προ-κακοήθων ή σε πρώιμο στάδιο καρκινικών αλλοιώσεων.

«Ένα δείγμα κοπράνων τοποθετείται σε ένα ειδικό δοχείο και αποστέλλεται στο εργαστήριο για την αναζήτηση απόκρυφου αίματος- εάν το αποτέλεσμα είναι θετικό, πρέπει να πραγματοποιηθεί κολονοσκόπηση για την ανίχνευση καλοήθων, προ-κακοήθων ή σε πρώιμο στάδιο καρκινικών αλλοιώσεων που μπορεί να προκαλούν μικροαιμορραγία στο έντερο», εξήγησε ο ειδικός.

Στην περίπτωση άμεσων μελών της οικογένειας με ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου, συνιστάται να εξετάζονται 10 χρόνια πριν από την ηλικία στην οποία διαγνώστηκε το μέλος της οικογένειας. Εάν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, συνιστάται η επανάληψη της εξέτασης κάθε ένα ή δύο χρόνια, ανάλογα με την περίπτωση.

Αλλαγή συνηθειών: Το κλειδί για την πρόληψη

Ο Δρ. Ζίλι τόνισε ότι η διατροφή έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη του καρκίνου του παχέος εντέρου. «Πρέπει να φροντίζουμε τον εντερικό μικροβιόκοσμο» είπε, αναφερόμενος στην ισορροπία των καλών βακτηρίων στο έντερο. Επιπλέον, πρότεινε η κατανάλωση προβιοτικών να επιβλέπεται από επαγγελματία, καθώς υπάρχουν διαφορετικά στελέχη και η κατανάλωσή τους πρέπει να είναι εξατομικευμένη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ογκολόγος τόνισε επίσης τη σημασία της αποφυγής του καπνίσματος, του περιορισμού του αλκοόλ και της σωματικής άσκησης, καθώς η καθιστική ζωή αυξάνει τον κίνδυνο πολλών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου. « Δεν απαγορεύεται να πίνετε ένα ποτήρι κρασί πού και πού, αλλά θα πρέπει να γίνεται με μέτρο, το πολύ μία φορά την εβδομάδα», δήλωσε ο γιατρός.

Η διαχείριση του άγχους είναι επίσης απαραίτητη, καθώς το υψηλό άγχος ευνοεί μια προφλεγμονώδη κατάσταση που μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη διαφόρων τύπων όγκων, ιδίως του παχέος εντέρου.

Τέλος, ο ογκολόγος κατέληξε: «Η πραγματοποίηση αλλαγών στον τρόπο ζωής μας και η διεξαγωγή εξετάσεων είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση των κρουσμάτων καρκίνου του παχέος εντέρου σε νεαρή ηλικία, καθώς και το να μην πιστεύετε ό,τι βλέπετε στα κοινωνικά δίκτυα, γιατί μπορεί να ενθαρρύνουν περαιτέρω την ελαχιστοποίηση των συμπτωμάτων, θα πρέπει πάντα να απευθύνεστε στους ειδικούς. Όσο νωρίτερα διαγνωστεί αυτή η ασθένεια, μπορεί να είναι ιάσιμη, αυτό είναι το κύριο μήνυμα», πρόσθεσε ο Δρ. Ζίλι.


Πηγή

Ελέγξτε επίσης

Οι καλύτερες και χειρότερες τροφές για τους πνεύμονες

Οι πνεύμονές σας λειτουργούν ασταμάτητα για να μας κρατούν εν ζωή, ωστόσο οι περισσότεροι παραβλέπουν …