Τετάρτη , 22 Ιανουάριος 2025
Οι ανισότητες του εμβολίου: Τα κράτη που παρήγγειλαν σχεδόν τις τριπλάσιες δόσεις σε σχέση με τον πληθυσμό τους

Οι ανισότητες του εμβολίου: Τα κράτη που παρήγγειλαν σχεδόν τις τριπλάσιες δόσεις σε σχέση με τον πληθυσμό τους

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ Χοσέ Άνχελ Γκουρία κάλεσε την Γερμανία και τις άλλες βιομηχανικές χώρες να μην συμπεριφερθούν εγωιστικά στο θέμα των εμβολίων κατά του κορονοϊού, διότι η καταπολέμησή του μπορεί να γίνει μόνο σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Ορισμένες χώρες θα έχουν υπερβολικά πολλά εμβόλια, άλλες δεν θα έχουν καθόλου. Ο Καναδάς έχει εξασφαλίσει 300 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου για 40 εκατομμύρια ανθρώπους. Οι ΗΠΑ θα αγοράσουν 800 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου για πληθυσμό λίγο πιο πάνω από 300 εκατομμυρίων ανθρώπων. Η Γερμανία επιδιώκει επίσης να προμηθευτεί περισσότερες δόσεις εμβολίων από ό, τι οι κάτοικοί της, αν και η ανισομέρεια είναι μικρότερη από ό, τι των ΗΠΑ και του Καναδά. Γιατί δεν σκεφτόμαστε τα πέντε δισεκατομμύρια άτομα στις φτωχότερες χώρες; Το εμβόλιο πρέπει να διανέμεται πιο δίκαια. Αυτό θα ήταν σοφό για όλους. Αυτός ιός θα έχει καταπολεμηθεί μόνο όταν αυτό συμβεί παντού, σε όλον τον κόσμο», τόνισε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και Οικονομικών του Μεξικού, σε συνέντευξή του η οποία δημοσιεύεται στην σημερινή έκδοση της εφημερίδας «Die Welt».

«Η πανδημία του κορονοϊού είναι σαφώς το μεγαλύτερο πολυμερές πρόβλημα που αντιμετώπισε ποτέ η ανθρωπότητα. Ωστόσο, έχουμε δραματικά παραδείγματα για το πώς η κρίση αντιμετωπίστηκε σε καθαρά εθνικό επίπεδο. Με τον επερχόμενο εμβολιασμό, έχουμε άλλη μια ευκαιρία να δούμε τη μεγαλύτερη εικόνα και να είμαστε πιο γενναιόδωροι», κατέληξε ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, ο οποίος αποχωρεί το Μάιο μετά από 14 χρόνια.


Πηγή