Παρασκευή , 10 Ιανουάριος 2025

Οι αντιδιαβητικές ιδιότητες του αβοκάντο

Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες και καλά μονοακόρεστα και πολυακόρεστα (ωμέγα-3) λιπαρά.

Περιέχει υψηλές ποσότητες των αντιοξειδωτικών βιταμινών C και Ε, βιταμινών του συμπλέγματος Β (Β1, Β2 και Β6), καλίου και μαγνησίου.

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης, η συστηματική κατανάλωση αβοκάντο μπορεί να συμβάλει και στην πρόληψη της εμφάνισης διαβήτη.

«Η υγιεινή διατροφή και η σωματική δραστηριότητα είναι οι πιο αποτελεσματικές αλλαγές στον τρόπο ζωής για τη διαχείριση και την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2. Θέλαμε να εντοπίσουμε τροφές που μπορούν να ενσωματωθούν στη διατροφή και είναι εύκολο να προετοιμαστούν και να καταναλωθούν», είπε η Δρ. Alexis Wood, επίκουρη καθηγήτρια παιδιατρικής διατροφής στο Κολλέγιο Ιατρικής Baylor.

Οι ερευνητές ανάλυσαν δεδομένα από μεγάλο πληθυσμό Ισπανόφωνων ενηλίκων στις ΗΠΑ, οι οποίοι ταξινομήθηκαν ως καταναλωτές αβοκάντο ή όχι, με βάση τις αναφορές για το τι έφαγαν σε δύο τυπικές ημέρες. Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να αναφέρουν όλες τις τροφές και τα ποτά που κατανάλωσαν τις προηγούμενες 24 ώρες, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου μαγειρέματος.

Στόχος των ειδικών ήταν να βοηθήσουν τους συμμετέχοντες να είναι όσο το δυνατόν πιο ακριβείς στις περιγραφές τους, να τους παρακινήσουν να θυμηθούν τα ξεχασμένα τρόφιμα και να σχηματίσουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το περιερχόμενο της διατροφής. Εκτίμησαν επίσης τη συσχέτιση της κατανάλωσης αβοκάντο με το εάν ο συμμετέχων ανέπτυξε διαβήτη τύπου 2 σε μια περίοδο έξι ετών. Διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση αβοκάντο συνδέθηκε με 20% μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 στην ενδιάμεση εξαετία.

Η μελέτη δείχνει ότι το αβοκάντο μπορεί να καταναλώνεται καθημερινά στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής, ακόμα και αυτής για τη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

«Το επόμενο βήμα είναι να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς που συνδέουν το αβοκάντο και τη μειωμένη πιθανότητα ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2. Διεξάγουμε μελέτες που θα μας βοηθήσουν να εξατομικεύσουμε αυτά τα ευρήματα, προκειμένου να κατανοήσουμε πώς οι διαφορετικοί άνθρωποι επεξεργάζονται την πρόσληψη του αβοκάντο», είπε η Wood.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Journal of Diabetes Mellitus.


Πηγή