Σάββατο , 4 Ιανουάριος 2025

Οι ειδικοί του Χάρβαρντ συνιστούν να τρώτε αυτή την τροφή τέσσερις φορές την εβδομάδα

Οι επιστήμονες του παγκοσμίου φήμης πανεπιστημίου, επισημαίνουν τα πολλαπλά οφέλη αυτής της τροφής, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος και της υποστήριξης της υγείας των οστών.

Στον τομέα της διατροφής, ορισμένα τρόφιμα ξεχωρίζουν για το διατροφικό τους προφίλ και τις ευεργετικές επιδράσεις τους στην υγεία.

Μια τέτοια περίπτωση είναι ο αρακάς, ένα όσπριο (κατ’ άλλους λαχανικό) απαραίτητο στην καθημερινή μας διατροφή.

Μια έκθεση του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, που δημοσιεύτηκε στο Harvard Health Publishing, συνιστά την κατανάλωσή του τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα.

Το διατροφικό προφίλ του αρακά, η ευελιξία στη χρήση του και τα οφέλη του για την υγεία, τον καθιστούν υπερτροφή.

Το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ τονίζει τη σημασία της κατανάλωσης αρακά στο πλαίσιο μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.

Σύμφωνα με την έκθεση, η ενσωμάτωσή του τέσσερις φορές την εβδομάδα στη διατροφή, μπορεί να προσφέρει βασικά θρεπτικά συστατικά που προάγουν τη συνολική υγεία. Η σύσταση βασίζεται στην υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτικές πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, χαρακτηριστικά που το καθιστούν βασικό τρόφιμο για τη διατήρηση μιας θρεπτικής και βιώσιμης διατροφής.

Το Χάρβαρντ σημειώνει ότι ο αρακάς είναι πολύτιμος για τη θετική επίδρασή του σε διάφορες λειτουργίες του σώματος, όπως η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, η βελτίωση της πέψης και η υποστήριξη της υγείας των οστών. Επιπλέον, η περιεκτικότητά του σε σίδηρο είναι ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση της σχετικής ανεπάρκειας και την πρόληψη σχετιζόμενων με αυτή προβλημάτων υγείας.

Τα πολλαπλά οφέλη του αρακά για την υγεία

Από τα πολλά θρεπτικά συστατικά του αρακά, ξεχωρίζουν τα εξής:

Φυτικές πρωτεΐνες

Ο αρακάς είναι μια πολύτιμη τροφή για όσους αναζητούν εναλλακτικές λύσεις στη ζωική πρωτεΐνη. Αυτές οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για την αποκατάσταση των ιστών και την ανάπτυξη των μυών.

Φυτικές ίνες

Συμβάλλουν στη βελτίωση της πέψης, αποτρέπουν τη δυσκοιλιότητα και βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Βασικές βιταμίνες

Μεταξύ των πιο σημαντικών είναι η βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, η βιταμίνη Κ, ζωτικής σημασίας για την πήξη του αίματος και την υγεία των οστών, και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες συμμετέχουν στην παραγωγή ενέργειας και τη λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Βασικά μέταλλα

Ο αρακάς περιέχει σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο και ψευδάργυρο, θρεπτικά συστατικά-κλειδιά για λειτουργίες όπως ο σχηματισμός αιμοσφαιρίνης, η ενίσχυση των οστών και η ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Αυτός ο συνδυασμός θρεπτικών συστατικών καθιστά τον αρακά μια πλήρη και προσιτή τροφή, ιδανική για κάθε δίαιτα.

Οφέλη για την υγεία

Η συμπερίληψη του αρακά στην καθημερινή διατροφή προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία:

Ενισχύει το ανοσοποιητικό

Ο ψευδάργυρος και η βιταμίνη C που περιέχει ο αρακάς, είναι απαραίτητα για τη διατήρηση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος και την προστασία του οργανισμού από λοιμώξεις. Επιπλέον, αυτά τα θρεπτικά συστατικά υποστηρίζουν την αναγέννηση των κυττάρων και τη διαδικασία επούλωσης.

Βελτιώνει την πέψη

Οι φυτικές ίνες διεγείρουν τις κινήσεις του εντέρου. Συμβάλλει επίσης στη υγεία του μικροβιώματος του εντέρου, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και ένα ισορροπημένο πεπτικό σύστημα.

Ωφελεί την υγεία των οστών

Το μαγνήσιο και ο φώσφορος είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της οστικής πυκνότητας και την πρόληψη της οστεοπόρωσης. Επιπλέον, η βιταμίνη Κ ενισχύει αυτό το αποτέλεσμα, καθώς είναι ζωτικής σημασίας για το σχηματισμό και την αποκατάσταση των οστών.

Συμβάλλει στον έλεγχο του βάρους

Η υψηλή περιεκτικότητα των μπιζελιών σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες δημιουργεί παρατεταμένο αίσθημα κορεσμού, συμβάλλοντας στη ρύθμιση της όρεξης και την πρόληψη της υπερκατανάλωσης τροφής. Αποτελούν ιδανικό σύμμαχο για τον έλεγχο του βάρους.

Βελτιώνει τις γνωστικές λειτουργίες

Οι σύνθετοι υδατάνθρακες του αρακά αποτελούν σταθερή πηγή ενέργειας για τον εγκέφαλο, προάγοντας τη συγκέντρωση και τη νοητική απόδοση. Αυτό τον καθιστά ιδιαίτερα χρήσιμο για άτομα με υψηλές γνωστικές απαιτήσεις, όπως είναι οι φοιτητές και πολλοί εργαζόμενοι.

Ευελιξία στο μαγείρεμα

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του αρακά είναι η προσαρμοστικότητά του στην κουζίνα. Μπορεί να είναι το βασικό συστατικό σε μια μεγάλη ποικιλία πιάτων ή μια θρεπτική προσθήκη σε παραδοσιακές συνταγές.

Ο αρακάς χρησιμοποιείται σε σαλάτες, σούπες και μαγειρευτά, πουρέδες και κύρια πιάτα.

Ο κατεψυγμένος αρακάς διατηρεί τη φρεσκάδα και τα θρεπτικά του συστατικά, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται εύκολα σε γρήγορες παρασκευές.

Προλαμβάνει την αναιμία

Ένα από τα σημαντικότερα σημεία της έκθεσης του Χάρβαρντ είναι ο ρόλος του στην πρόληψη της αναιμίας, μιας συχνής πάθησης που προκαλείται από την έλλειψη σιδήρου. Για κάθε 100 γραμμάρια αρακά, λαμβάνετε 3,3 γραμμάρια σιδήρου, ένα θρεπτικό συστατικό απαραίτητο για την παραγωγή αιμοσφαιρίνης και τη μεταφορά οξυγόνου στο αίμα.

Η τακτική κατανάλωση αρακά βοηθά στην κάλυψη των καθημερινών αναγκών σε σίδηρο, ιδίως σε ευάλωτους πληθυσμούς, όπως οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι.

Πηγή: Infobae


Πηγή