Παρασκευή , 15 Νοέμβριος 2024

Οι επιδράσεις του άγχους στο σώμα και οι κυριότερες αγχώδεις διαταραχές

Όλοι νιώθουν κατά διαστήματα άγχος, αλλά το χρόνιο στρες μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα της ζωής και τη σωματική υγεία.

Το άγχος είναι μια φυσιολογική ψυχική και σωματική αντίδραση. Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε αισθανθεί άγχος πριν πάτε σε μια συνέντευξη εργασίας.

Βραχυπρόθεσμα, το άγχος αυξάνει την αναπνοή και τον καρδιακό σας ρυθμό, συγκεντρώνοντας τη ροή του αίματος στον εγκέφαλό σας. Αυτή ακριβώς η σωματική αντίδραση σάς προετοιμάζει για να αντιμετωπίσετε μια δύσκολη κατάσταση η οποία επιβάλει να είστε σε εγρήγορση.

Εάν το άγχος αυξηθεί μπορεί να αρχίσετε να αισθάνεστε ζαλάδα και ναυτία και αν γίνει χρόνιο θα έχει επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική σας υγεία.

Οι αγχώδεις διαταραχές μπορούν να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής, αλλά συνήθως ξεκινούν από τη μέση ηλικία, οι δε γυναίκες βιώνουν περισσότερο στρες.

Η αγχωτική καθημερινότητα μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης μιας αγχώδους διαταραχής και τα συμπτώματά της μπορεί είτε να εμφανιστούν αμέσως ή χρόνια αργότερα.

Τι προκαλεί το άγχος στο σώμα

Τα σωματικά συμπτώματα που προκαλούνται εξαιτίας του στρες περιλαμβάνουν έντονους καρδιακούς παλμούς, δυσκολία στην αναπνοή, πόνο στο στήθος, γαστρεντερικά προβλήματα, ζάλη, τάση για λιποθυμία, μυϊκούς πόνους στο κεφάλι, στον αυχένα ή στη μέση, δυσκολία στην κατάποση, μουδιάσματα και μυρμηγκιάσματα, υπερβολική εφίδρωση και θολή όραση.

Το μακροχρόνιο άγχος και οι κρίσεις πανικού μπορούν να αναγκάσουν τον εγκέφαλο να απελευθερώσει ορμόνες του στρες σε τακτική βάση. Αυτή η απελευθέρωση μπορεί να αυξήσει τη συχνότητα των συμπτωμάτων όπως είναι ο πονοκέφαλος, η ζάλη και η κατάθλιψη.

Όταν αισθάνεστε άγχος, ο εγκέφαλός σας «πλημμυρίζει» το νευρικό σας σύστημα με ορμόνες και χημικές ουσίες που έχουν σχεδιαστεί για να σας βοηθήσουν να ανταποκριθείτε σε μια απειλή. Η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη είναι δύο παραδείγματα. Ωστόσο, η μακροχρόνια έκθεση στην κορτιζόλη μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του σωματικού βάρους.

Τι προκαλεί το άγχος στο καρδιαγγειακό σύστημα

Οι αγχώδεις διαταραχές μπορούν να προκαλέσουν γρήγορο καρδιακό ρυθμό, αίσθημα παλμών και πόνο στο στήθος. Μπορεί επίσης να διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης και καρδιακών παθήσεων. Εάν πάσχετε ήδη από καρδιακές παθήσεις, οι αγχώδεις διαταραχές μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο στεφανιαίων επεισοδίων.

Οι παρενέργειες του άγχους στο απεκκριτικό και πεπτικό σύστημα

Το άγχος επηρεάζει το απεκκριτικό και το πεπτικό σας σύστημα. Μπορεί να πάθετε στομαχόπονο, ναυτία, διάρροια και άλλα πεπτικά προβλήματα. Μπορεί, επίσης, να παρουσιαστεί απώλεια της όρεξης.

Η αποδυνάμωση του το ανοσοποιητικού

Το άγχος μπορεί να προκαλέσει την αντίδραση στο στρες και να απελευθερώσει μια πλημμύρα χημικών ουσιών και ορμονών, όπως η αδρεναλίνη.

Βραχυπρόθεσμα, αυξάνεται ο σφυγμός και ο ρυθμός αναπνοής, έτσι ώστε ο εγκέφαλος να μπορεί να λάβει περισσότερο οξυγόνο.

Αν αισθάνεστε επανειλημμένα άγχος, το σώμα δεν παίρνει ποτέ το σήμα να επιστρέψει στην κανονική του λειτουργία. Αυτό μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα, κάνοντάς σας πιο ευάλωτους σε ιογενείς λοιμώξεις και συχνές ασθένειες.

Οι επιπτώσεις στο αναπνευστικό

Το άγχος προκαλεί γρήγορη, ρηχή αναπνοή. Εάν έχετε χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), μπορεί να διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας από επιπλοκές που σχετίζονται με το άγχος. Το άγχος μπορεί επίσης να επιδεινώσει τα συμπτώματα του άσθματος.

Η αγχώδης διαταραχή μπορεί να προκαλέσει άλλα συμπτώματα, όπως:

  • πονοκεφάλους
  • μυϊκή ένταση
  • αϋπνία
  • κατάθλιψη
  • κοινωνική απομόνωση

Οι κυριότερες αγχώδεις διαταραχές

Γενικευμένη αγχώδη διαταραχή: Διαγιγνώσκεται όταν η ακραία ανησυχία διαρκεί έξι μήνες ή περισσότερο και οι συνέπειές της έχουν βαθύ αντίκτυπο στον πάσχοντα.

Διαταραχή κοινωνικού άγχους: Περιλαμβάνει έναν παραλυτικό φόβο για κοινωνικές καταστάσεις. Ο πάσχων φοβάται μην κριθεί ή ταπεινωθεί από άλλους ανθρώπους και αυτή η σοβαρή κοινωνική φοβία μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνικό αποκλεισμό.

Διαταραχή μετατραυματικού στρες: Αναπτύσσεται μετά από ένα τραυματικό βίωμα. Τα συμπτώματα μπορούν να ξεκινήσουν αμέσως ή να καθυστερήσουν για χρόνια. Οι κοινές αιτίες περιλαμβάνουν πόλεμο, φυσικές καταστροφές ή φυσική επίθεση.

Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή: Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή είναι μία ψυχική πάθηση που χαρακτηρίζεται από παράλογες σκέψεις και ψυχαναγκασμούς. Οι συνήθεις καταναγκασμοί περιλαμβάνουν το συνεχές πλύσιμο των χεριών, το συνεχές μέτρημα, την ανάγκη για απόλυτο έλεγχο, την εμμονή με την καθαριότητα και τη συμμετρία.

Κοινές φοβίες: Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται η κλειστοφοβία και η ακροφοβία. Μπορεί να έχετε μια ισχυρή παρόρμηση να αποφύγετε αυτό που σας φοβίζει αλλά ο μόνος τρόπος για να το ξεπεράσετε είναι να έρθετε αντιμέτωποι με τον ίδιο σας τον φόβο.

Κρίση πανικού: Τα άτομα που έχουν βιώσει την κρίση πανικού την περιγράφουν ως μια αίσθηση πλήρους απώλειας ελέγχου ή σαν ένα έμφραγμα. Οι περισσότεροι πάσχοντες έχουν έντονο πόνο στο στήθος, ανακατωμένο στομάχι και αισθάνονται ότι όπου να ‘ναι θα καταρρεύσουν.


Πηγή