Δευτέρα , 16 Δεκέμβριος 2024

Οι επιπτώσεις της έκθεσης των παιδιών στην ατμοσφαιρική ρύπανση τους πρώτους 6 μήνες της ζωής τους

Η έκθεση των παιδιών στην ατμοσφαιρική ρύπανση κατά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους, επηρεάζει το μικροβίωμα του εντέρου τους, με τρόπους που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στον κίνδυνο αλλεργιών, παχυσαρκίας και διαβήτη, ακόμη και να επηρεάσουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Κολοράντο.

Η μελέτη είναι η πρώτη που συνδέει τους εισπνεόμενους ρύπους -όπως αυτοί που εκπέμπονται από τα αυτοκίνητα, τις πυρκαγιές και τα εργοστάσια- με την υγεία του μικροβιώματος των βρεφών κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης περιόδου ανάπτυξης.

«Αυτή η μελέτη προσθέτει στοιχεία στον αυξανόμενο όγκο της βιβλιογραφίας που δείχνει ότι η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση, ακόμη και κατά τη βρεφική ηλικία, μπορεί να αλλάξει το μικροβίωμα του εντέρου, με σημαντικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Tanya Alderete, επίκουρη καθηγήτρια Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο.

Τα βρέφη γεννιούνται με μόνιμα βακτήρια στο έντερό τους. Κατά τα πρώτα 2-3 χρόνια της ζωής του, η έκθεση στο μητρικό γάλα, τη στερεά τροφή, τα αντιβιοτικά και άλλες περιβαλλοντικές επιδράσεις διαμορφώνουν το μικροβίωμα. Τα βακτήρια και οι μεταβολίτες ή τα υποπροϊόντα που παράγονται κατά τη διάσπαση των τροφών και οι χημικές ουσίες στο έντερο, επηρεάζουν τα συστήματα του οργανισμού που διαμορφώνουν την όρεξη, την ευαισθησία στην ινσουλίνη, την ανοσία, τη διάθεση και τη γνωστική λειτουργία. Ενώ κάποιες συνθέσεις μικροβιώματος είναι ευεργετικές, άλλες έχουν συνδεθεί με τη νόσο του Chrohn, το άσθμα, τον διαβήτη τύπου 2 και άλλες χρόνιες ασθένειες.

«Το μικροβίωμα παίζει ρόλο σε σχεδόν κάθε φυσιολογική διαδικασία στο σώμα και το περιβάλλον που αναπτύσσεται αυτά τα πρώτα χρόνια της ζωής σας ακολουθεί», είπε ο βασικός συγγραφέας Maximilian Bailey, από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Ενίσχυση της φλεγμονής

Οι ερευνητές έλαβαν δείγματα κοπράνων από 103 υγιή, κυρίως θηλάζοντα βρέφη, που εγγράφηκαν στη Μελέτη Μητρικού Γάλακτος στη Νότια Καλιφόρνια, και χρησιμοποίησαν γενετική αλληλουχία για να τα αναλύσουν.

Χρησιμοποιώντας τις διευθύνσεις τους και τα δεδομένα από το Σύστημα Ποιότητας Αέρα της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ, το οποίο καταγράφει ωριαία δεδομένα από συστήματα παρακολούθησης, υπολόγισαν την έκθεση σε PM2,5 και PM10 (λεπτά εισπνεόμενα σωματίδια από εργοστάσια, πυρκαγιές και εργοτάξια) και διοξείδιο του αζώτου (NO2), ένα αέριο που εκπέμπεται σε μεγάλο βαθμό από τα αυτοκίνητα.

«Συνολικά, είδαμε ότι η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση συσχετίστηκε με ένα πιο φλεγμονώδες μικροβιακό προφίλ του εντέρου, το οποίο μπορεί να συμβάλει σε σειρά μελλοντικών δυσμενών αποτελεσμάτων για την υγεία», δήλωσε η Alderete.

Για παράδειγμα, τα βρέφη με την υψηλότερη έκθεση σε PM2,5 είχαν 60% λιγότερο Phascolarctobacterium, ένα ευεργετικό βακτήριο που είναι γνωστό ότι μειώνει τη φλεγμονή, υποστηρίζει την υγεία του πεπτικού συστήματος και βοηθά στη νευροανάπτυξη. Όσα είχαν την υψηλότερη έκθεση στα PM10 είχαν 85% περισσότερο από τον μικροοργανισμό Dialister, ο οποίος σχετίζεται με φλεγμονή.

Σε προηγούμενη μελέτη, η Alderete διαπίστωσε ότι τα μωρά των εγκύων που εκτίθενται σε υψηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μεγαλώνουν ασυνήθιστα γρήγορα τον πρώτο μήνα μετά τη γέννησή τους, κινδυνεύοντας από παχυσαρκία και σχετικές με αυτή ασθένειες αργότερα στη ζωή τους.

«Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τη σημασία της αντιμετώπισης του αντίκτυπου της ρύπανσης και υποδεικνύουν πρόσθετα βήματα που μπορούν να λάβουν όλες οι οικογένειες για να προστατεύσουν την υγεία τους», είπε η Alderete, η οποία ελπίζει ότι η έρευνά της θα επηρεάσει τις κυβερνήσεις στην κατεύθυνση της απομάκρυνσης των σχολείων από πηγές ρύπανσης.

Συμβουλεύει επίσης τους γονείς να λάβουν τα παρακάτω μέτρα για να μειώσουν την έκθεση τόσο στους εσωτερικούς όσο και στους εξωτερικούς ρύπους:

– Αποφεύγετε να περπατάτε σε εξωτερικούς χώρους σε ζώνες υψηλής κυκλοφορίας.

– Χρησιμοποιείτε σύστημα φιλτραρίσματος αέρα, ιδιαίτερα στα δωμάτια στα οποία τα παιδιά περνούν πολύ χρόνο.

– Όταν μαγειρεύετε, ανοίγετε τα παράθυρα.

Συμβουλεύει επίσης τις νέες μητέρες να θηλάζουν για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα: «Το μητρικό γάλα είναι ένας φανταστικός τρόπος για να αναπτυχθεί ένα υγιές μικροβίωμα και μπορεί να βοηθήσει στην αντιστάθμιση ορισμένων από τις αρνητικές επιπτώσεις από την έκθεση στους περιβαλλοντικούς ρύπους» τονίζει.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Gut Microbes.


Πηγή