Πέμπτη , 26 Δεκέμβριος 2024

Οι κοινωνικοί παράγοντες που προβλέπουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Πολλοί είναι οι κοινωνικοί παράγοντες που επηρεάζουν τη μελλοντική υγεία ενός ανθρώπου, αλλά επί του παρόντος δεν μπορούν πρακτικά να συνοψιστούν αυτοί οι παράγοντες και ο αντίκτυπός τους.

Ερευνητές στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης (MGH) και στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, συνόψισαν τα κοινωνικά χαρακτηριστικά των ηλικιωμένων στο πλαίσιο σύντομης έρευνας για την πρόβλεψη της μακροζωίας.

Η εργασία τους θα έχει εφαρμογές σε κλινικά, πληθυσμιακά και ερευνητικά περιβάλλοντα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν πληροφορίες για 8.250 ενήλικες ηλικίας 65 ετών και πάνω. Εντός τεσσάρων ετών μετά από μια βασική συνέντευξη, το 22% από αυτούς είχαν πεθάνει.

Χρησιμοποιώντας τη μέθοδο LASSO, οι επιστήμονες μετά τη συλλογή 183 πιθανών κοινωνικών προγνωστικών παραγόντων, κατέληξαν σε οκτώ που προέβλεπαν το θάνατο ενός ανθρώπου στα επόμενα τέσσερα χρόνια: έλλειψη καθαριότητας στη γειτονιά, χαμηλός έλεγχος της οικονομικής κατάστασης, συναντήσεις με παιδιά λιγότερο από μία φορά το χρόνο, μη μισθωτή εργασία, μη ενεργή επαφή με παιδιά, απουσία εθελοντισμού, αίσθημα απομόνωσης, αντιμετώπιση χωρίς ευγένεια ή σεβασμό.

«Συχνά υπερτονίζουμε τη σημασία των παθήσεων όταν σκεφτόμαστε τη μακροζωία. Αυτή η έρευνα δείχνει ότι η κοινωνική μας ζωή είναι εξίσου σημαντική με τα προβλήματα υγείας», λέει ο επικεφαλής συγγραφέας Sachin J. Shah από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

«Αναπτύξαμε μια έρευνα 10 ερωτήσεων που χρησιμοποιεί την ηλικία, το φύλο και τα κοινωνικά χαρακτηριστικά για να προβλέψει τη μακροζωία. Αυτή η έρευνα προβλέπει επίσης άλλες εξελίξεις σημαντικές για τους ηλικιωμένους, όπως η ανεξαρτησία. Το να μην λαμβάνονται υπόψη οι κοινωνικοί κίνδυνοι, μπορεί να προάγει τις κοινωνικές ανισότητες», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας Kenneth E. Covinsky, κλινικός γιατρός και ερευνητής στο Τμήμα Γηριατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

«Το Σύστημα Υγείας επιβάλλει κυρώσεις στα νοσοκομεία που κάνουν πολλές επανεισαγωγές, όπως καθορίζονται από ένα μοντέλο προσαρμογής κινδύνου. Αγνοώντας τους κοινωνικούς παράγοντες, επιβάλλονται ποινές στα νοσοκομεία που εξυπηρετούν κοινωνικά περιθωριοποιημένες κοινότητες».

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences.


Πηγή