Σάββατο , 18 Ιανουάριος 2025

Οι κορυφαίες διατροφικές τάσεις του 2016

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, καθώς πλησιάζουμε στο τέλος της χρονιάς κάνουμε μια ανασκόπηση σε όλα όσα μας τράβηξαν την προσοχή τους τελευταίους 12 μήνες. Από αυτήν την αναπόληση δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα food trends που επικράτησαν το 2016.

Η υγιεινή διατροφή είχε φέτος την τιμητική της, αφού οι απανταχού fitness fanatics κατάφεραν για μία ακόμη χρονιά να ανακαλύψουν μικρούς θησαυρούς για καλύτερη υγεία και περισσότερη ευεξία.

Δείτε ποιες διατροφικές τάσεις ξεχώρισαν μέσα στο 2016 και ποιες από αυτές αξίζουν πραγματικά την προσοχή σας.

– Matcha

Matcha σημαίνει «τσάι σε σκόνη». Αποθεώνεται λόγω της περιεκτικότητάς του σε αντιοξειδωτικές ουσίες αλλά και της τονωτικής του δράσης, αφού παρέχει έως και τρεις φορές περισσότερη καφεΐνη σε σύγκριση με τα περισσότερα είδη τσαγιού. Εάν αποφασίσετε να το δοκιμάσετε, αποφύγετε προϊόντα με πρόσθετη ζάχαρη.

– Ζωμός οστών

Μπορεί μέχρι τώρα να συνηθίζατε να τον δίνετε στον… σκύλο σας, φαίνεται όμως ότι ο ζωμός οστών είναι πλέον must για τους λάτρεις της υγιεινής διατροφής. Πρόκειται στην ουσία για μια σούπα από σιγοβρασμένα οστά οποιουδήποτε κρέατος, στην οποία προστίθενται μπόλικα λαχανικά και καρυκεύματα. Η Σάλμα Χάγιεκ υποστηρίζει ότι ο ζωμός οστών έχει αντιγηραντική δράση, ενώ η Γκουίνεθ Πάλτροου τον θεωρεί αναπόσπαστο κομμάτι της χειμερινής της διατροφής για αποτοξίνωση. Ο ζωμός πράγματι έχει οφέλη, αφού είναι καλή πηγή πολύτιμων μετάλλων και πρωτεϊνών, ανάλογα βέβαια με τα συστατικά που θα χρησιμοποιήσετε για να τον παρασκευάσετε.

– Ψωμί με αβοκάντο

Ένα σνακ εύκολο και γρήγορο στην παρασκευή, θρεπτικό και υγιεινό. Στην πιο απλή μορφή του, πρόκειται απλά για φρυγανισμένο ψωμί με επικάλυψη πολτοποιημένου αβοκάντο ή αβοκάντο κομμένου σε φέτες. Το αβοκάντο είναι εξαιρετική πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, τα οποία είναι ωφέλιμα για την καρδιά, ενώ όταν συνδυάζεται με ψωμί ολικής άλεσης, έχουμε ένα σνακ που παρέχει επίσης χορταστικές φυτικές ίνες. Για έξτρα δόση πρωτεΐνης, μπορείτε να προσθέσετε ένα αυγό ή ένα κομμάτι τυρί με χαμηλά λιπαρά.

– Κουρκουμάς

Γνωστός και ως κιτρινόριζα, ο κουρκουμάς είναι ένα μπαχαρικό που αποτελεί βασικό συστατικό στο μείγμα κάρι. Το ενεργό συστατικό του μπαχαρικού, η κουρκουμίνη, έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση και συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο άνοιας. Καλό είναι ο κουρκουμάς να συνδυάζεται με το μαύρο πιπέρι, αφού η πιπερίνη του βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση της κουρκουμίνης.

– Ρύζι κουνουπιδιού

Δεν πρόκειται ακριβώς για ρύζι, έναν εναλλακτικό τρόπο παρασκευής του κουνουπιδιού που μοιάζει οπτικά με τους κόκκους του ρυζιού. Για όσους αγαπούν το κουνουπίδι, είναι μια καλή εναλλακτική αντί για το συμβατικό λευκό ή καστανό ρύζι ως συνοδευτικό σε ένα πιάτο, αφού παρέχει λίγους υδατάνθρακες και έχει λιγότερες θερμίδες και περισσότερες φυτικές ίνες, περισσότερες βιταμίνες και περισσότερα μέταλλα.

bigstock Dietary Food Cauliflower Rice 117886574

– Φυτρωμένοι σπόροι

Θυμάστε όταν ήμαστε μικροί που μας έβαζαν στο σχολείο να «καλλιεργούμε» φακές στα κεσεδάκια του γιαουρτιού; Είτε το πιστεύετε είτε όχι, το φοβερό πείραμα των παιδικών μας χρόνων κάνει δυναμικό comeback ως διατροφική τάση! Πλέον μπορείτε να αγοράσετε διάφορους σπόρους, όσπρια ή ακόμη και ξηρούς καρπούς (π.χ. αμύγδαλα) σε αυτή τη μορφή. Οι φυτρωμένοι σπόροι θεωρούνται υγιεινοί, καθώς περιέχουν επιπλέον ένζυμα που αυξάνουν τη βιοδιαθεσιμότητα θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό. Ορισμένα προϊόντα, όπως ο αμάρανθος και το καστανό ρύζι, πράγματι δίνουν μεγαλύτερη ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών και φυτικών ινών όταν καταναλώνονται με τις φύτρες τους, ωστόσο δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή επιστημονικά δεδομένα που να υποστηρίζουν τη συγκεκριμένη διατροφική τάση.

– Γλυκοπατάτα

Η γλυκοπατάτα βρίσκεται στο διατροφικό προσκήνιο τα τελευταία χρόνια και μέσα στο 2016 προσέλκυσε μεγαλύτερη προσοχή από ποτέ. Σίγουρα αξίζει μια θέση στην κουζίνα μας, αφού έχει μοναδική γεύση και επίσης είναι πλούσια σε βιταμίνη Α (μία γλυκοπατάτα παρέχει 438% της ημερήσιας δόσης που χρειαζόμαστε, ενώ μια λευκή πατάτα μόλις 1%) και βιταμίνη C.

Διαβάστε επίσης:

Οι διατροφικές παραξενιές των διασήμων στο μικροσκόπιο


Πηγή