Δευτέρα , 13 Ιανουάριος 2025

Οι τροφές που αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου από Πάρκινσον, εγκεφαλικό, έμφραγμα

Η νόσος του Πάρκινσον προκαλεί τον θάνατο των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα το άτομο να αντιμετωπίζει προβλήματα κίνησης.

Η πάθηση δεν προκαλεί άμεσα το θάνατο, επιβαρύνει όμως σημαντικά τον οργανισμό, καθιστώντας το ευάλωτο σε θανατηφόρες λοιμώξεις.

Νέα μελέτη σε πάνω από 400.000 ανθρώπους έδειξε ότι όσοι τρώνε πολλά υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα (UPFs), όπως είναι τα έτοιμα γεύματα, έχουν 25% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τη νόσο του Πάρκινσον.

Οι καταναλωτές πρόχειρου φαγητού είχαν επίσης περίπου 10% λιγότερες πιθανότητες να επιβιώσουν από εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή.

Ανεξάρτητα από την υποκείμενη πάθηση, η κατανάλωση πολλών εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων, αύξησε τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 4%.

Ωστόσο, η αντικατάσταση τμήματος της καθημερινής πρόσληψης πρόχειρου φαγητού, με φρούτα και λαχανικά, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες κατά 6%.

Η μελέτη παρακολούθησε τη διατροφή και την πορεία της υγείας περίπου 400.000 Ευρωπαίων από εννέα χώρες ηλικίας 35 έως 74 ετών για σχεδόν 16 χρόνια.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η μελέτη παρέχουν περισσότερες αποδείξεις σχετικά με τα πιθανά οφέλη της κατανάλωσης λιγότερων υπερεπεξεργασμένων τροφίμων.

Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα πατατάκια, τα έτοιμα κέικ, τα μπισκότα και ορισμένα συσκευασμένα αλλαντικά, είναι συνήθως πλούσια σε αλάτι και ζάχαρη, καθώς και βιομηχανικές χρωστικές ουσίες, ενισχυτικά γεύσης, γαλακτωματοποιητές και συντηρητικά.

Αυτά τα τρόφιμα υφίστανται συνήθως πολλές βιομηχανικές διεργασίες, οι οποίες, σύμφωνα με έρευνες, αλλοιώνουν τη φυσική δομή των τροφίμων, με αποτέλεσμα να απορροφώνται γρήγορα από την κυκλοφορία του αίματος.

Αυτό με τη σειρά του αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μειώνει το αίσθημα κορεσμού και καταστρέφει το μικροβίωμα – την κοινότητα των «φιλικών» βακτηρίων που ζουν μέσα στο έντερό μας, από την οποία εξαρτάται η καλή υγεία μας.

Τα πρόσθετα τροφίμων όπως τα μη θρεπτικά γλυκαντικά, τα τροποποιημένα άμυλα, οι γαλακτωματοποιητές, έχουν συνδεθεί με φλεγμονή του εντέρου και ορμονικές αντιδράσεις στα τρόφιμα που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Το πιο εντυπωσιακό στα τελευταία ευρήματα ήταν ο κατά 23% υψηλότερος κίνδυνος θανάτου από τη νόσο του Πάρκινσον για όσους έτρωγαν πάνω από το μέσο όρο των επιπέδων υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, που ορίζεται ως τουλάχιστον το 13,7% επί του συνόλου της καθημερινής τροφής.

Μια διατροφή πλούσια σε εοπεξεργασμένα τρόφιμα, αύξησε επίσης κατά 12% τον κίνδυνο θανάτου από «ασθένειες του πεπτικού», έναν όρο-ομπρέλα που περιλαμβάνει προβλήματα όπως ηπατική νόσο, επιπλοκές από έλκος στομάχου και σκωληκοειδίτιδα.

Οι πιθανότητες θανάτου από εγκεφαλικό επεισόδιο αυξήθηκαν κατά 11% και οι θάνατοι από καρδιαγγειακά προβλήματα όπως οι καρδιακές παθήσεις κατά 5 έως 9%.

Τα αποτελέσματα αυτά παρέμειναν σταθερά ακόμη και όταν οι ερευνητές απέκλεισαν την κατανάλωση αλκοόλ.

Δεν διαπιστώθηκε πάντως καμία σχέση μεταξύ της κατανάλωσης υπερεπεξεργασμένων τροφίμων και αυξημένου κινδύνου θανάτου από καρκίνο και νόσο του Αλτσχάιμερ.

Μέρος της μελέτης υπολόγισε τι θα συνέβαινε αν οι άνθρωποι αντικαθιστούσαν μόλις το 10% των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων που κατανάλωναν με μη επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

Η αντικατάσταση οδήγησε σε 22% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από Πάρκινσον, 18% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από πεπτικές παθήσεις, 13% από εγκεφαλικό επεισόδιο και 11-12% από καρδιακά προβλήματα.

Η Νορβηγία κατέγραψε την υψηλότερη μέση πρόσληψη υπερεπεξεργασμένων τροφίμων ανά έθνος με τρόφιμα όπως τα έτοιμα γεύματα και οι κατεψυγμένες πίτσες, που αντιστοιχούσαν σχεδόν στο 23% του συνόλου των τροφίμων που καταναλώθηκαν κατά βάρος.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ήρθε δεύτερο, με σχεδόν το ένα πέμπτο των τροφίμων που καταναλώνουν οι Βρετανοί να είναι υπερεπεξεργασμένα, ενώ την τρίτη θέση κατέλαβε η Γερμανία με 17%.

Αντίθετα, η Γαλλία είχε τη χαμηλότερη κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με μόλις 7% των τροφίμων που καταναλώνονται, ακολουθούμενη από την Ισπανία με 8% και την Ιταλία με 10%.

Η νέα μελέτη έρχεται σε συνέχεια μεγάλης ανασκόπησης που πραγματοποιήθηκε πέρυσι και διαπίστωσε ότι η κατανάλωση πολλών υπερεπεξεργασμένων τροφίμων συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης 32 προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, του διαβήτη τύπου 2 και των διαταραχών της ψυχικής υγείας.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet Regional Health – Europe.


Πηγή