Τρίτη , 5 Νοέμβριος 2024

Οι τροφές που σας προστατεύουν από την ουρολοίμωξη (εικόνες)

Οι ουρολοιμώξεις που οφείλονται σε ανθεκτικούς μικροοργανισμούς γίνονται ολοένα και συχνότερες.

Οι ειδικοί αναζητούν τους πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης της λοίμωξης και οι διατροφικές επιλογές φαίνεται πως είναι ένας από αυτούς.

Λίγο μετά τη λοίμωξη, τα κύτταρα παράγουν μια πρωτεΐνη που ονομάζεται σιδεροκαλίνη και η οποία μπλοκάρει την ανάπτυξη βακτηρίων όπως το E. Coli, το οποίο προκαλεί συχνά την ουρολοίμωξη. Η θετική αυτή έκβαση επιτυγχάνεται επειδή η πρωτεΐνη κρατά τον σίδηρο μακριά από τα βακτήρια, ενώ οι παθογόνοι μικροοργανισμοί τον χρειάζονται για να αναπτυχθούν.

Οι ερευνητές εξέτασαν της λειτουργία της πρωτεΐνης σε δείγματα ούρων από 50 άνδρες και γυναίκες.

Δύο ήταν οι παράγοντες που φάνηκε να προωθούν την αντίσταση στην ανάπτυξη των βακτηρίων: το υψηλό (πιο αλκαλικό) pH και τα αυξημένα επίπεδα προϊόντων μεταβολισμού που παράγονται από μικρόβια του γαστρεντερικού. Τα συγκεκριμένα προϊόντα μεταβολισμού προέρχονται από τις τροφές που καταναλώνουμε ή μεταβολίζονται από κύτταρα των βακτηρίων που υπάρχουν στις τροφές.

Τόσο το pH των ούρων όσο και η παραγωγή προϊόντων μεταβολισμού επηρεάζονται επομένως από τη διατροφή.

Το pH αυξάνεται με την επαρκή πρόσληψη ασβεστίου, ενώ η παραγωγή προϊόντων μεταβολισμού καθοδηγείται από τις αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες υπάρχουν σε μεγάλη περιεκτικότητα στις εξής τροφές:


Πηγή