Τετάρτη , 8 Ιανουάριος 2025

Ολική επαναφορά για τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα

Επέστρεψε μετά από δύο χρόνια, ο ιός του Δυτικού Νείλου, στη χώρα μας. Ένας αγρότης από την περιοχή της Αργολίδας είναι το πρώτο, για το φετινό καλοκαίρι, κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου, ενός ιού που μεταδίδεται μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων κουνουπιών.

Η έκβαση της υγείας του αγρότη ήταν καλή – όπως ανακοινώθηκε χθες από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) νοσηλεύτηκε και έχει βγει από το νοσοκομείο- ωστόσο το περιστατικό κινητοποίησε τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές στην Πελοπόννησο αλλά και σε όλες τις περιοχές που βρίσκονται σε «καραντίνα» λόγω του μεγάλου πληθυσμού κουνουπιών.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ, οι περιοχές κυκλοφορίας του ιού κατά το τρέχον καλοκαίρι και μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο, δεν μπορούν να προβλεφθούν ακόμη με ασφάλεια καθώς η επιδημιολογία του ιού καθορίζεται από πολλούς παράγοντες. Η πιο ασφαλής υπόδειξη που κάνουν προσώρας οι ειδικοί είναι η συστηματική λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια, σε όλη την επικράτεια.

Το 2014, τελευταίο έτος κυκλοφορίας του ιού του Δυτικού Νείλου, είχαν διαγνωστεί 15 κρούσματα εκ των οποίων τα 6 ήταν θανατηφόρα. Το 2013 τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου ήταν 86, εκ των οποίων τα 11 κατέληξαν.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου (ΔΝ) μεταδίδεται με τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών. Η κύρια δεξαμενή του ιού στη φύση είναι τα πτηνά, ενώ οι άνθρωποι και τα θηλαστικά θεωρούνται ως αδιέξοδοι ξενιστές, καθώς ο τίτλος του ιού στο αίμα τους, κατά τη διάρκεια της ιαιμίας, είναι χαμηλός και δεν επαρκεί για τη μόλυνση των κουνουπιών. Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα γριπώδους συνδρομής και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση.

Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ( άνω των 50 ετών), ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και γενικά άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

localStorage.clear();


Πηγή