Σάββατο , 14 Δεκέμβριος 2024
Ομάδα αντιμετώπισης της κρίσης του κορονοϊού δημιούργησε το Βερολίνο

Ομάδα αντιμετώπισης της κρίσης του κορονοϊού δημιούργησε το Βερολίνο

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δημιούργησε μια ομάδα αντιμετώπισης της κρίσης του κορονοϊού. Ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ δήλωσε σήμερα στο Βερολίνο ότι η κατάσταση «έχει επιδεινωθεί σημαντικά», ενώ ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν πρόσθεσε: «θα πρέπει να υπολογίζουμε ότι η επιδημία θα εξαπλωθεί και στη Γερμανία».

Ο Ζέεχοφερ είπε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για την προστασία του πληθυσμού. Το κυριότερο είναι να σπάσουμε τις αλυσίδες μετάδοσης της λοίμωξης από το εξωτερικό προς τη Γερμανία και εντός της χώρας. Ο Σπαν ζήτησε από τους ταξιδιώτες οι οποίοι επέστρεψαν στη Γερμανία από την Κίνα, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, το Ιράν και την Ιταλία να δηλώσουν άμεσα τον τόπο διαμονής τους στις αρχές.

Το «Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ» προειδοποίησε, σύμφωνα με το Reuters και όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων,  ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί πολύ εύκολα και ότι το ποσοστό διάδοσης είναι υψηλό. «Γι ‘αυτό πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τον περιορίσουμε», δήλωσε ο επικεφαλής του, ο Λόταρ Βίλερ, στην πρώτη από τις προγραμματισμένες καθημερινές ενημερωτικές συναντήσεις σχετικά με την κατάσταση και πρόσθεσε : «Πρέπει να κερδίσουμε χρόνο. Δεν υπάρχει ούτε εμβόλιο, ούτε γνωρίζει κανείς ποιοι θεραπευτικοί παράγοντες θα βοηθήσουν.

Το ποσοστό των θανάτων από τον κορονοϊό είναι υψηλότερο από αυτό της γρίπης. Στη Γερμανία έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα περισσότερα από δώδεκα κρούσματα και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει εάν ο ιός βρίσκεται υπό έλεγχο. Αναμένουμε ότι θα τεθεί υπό έλεγχο, αλλά αν υπάρξουν νέες εξάρσεις, η κατάσταση μπορεί να εξελιχθεί έτσι ώστε να γίνει ανεξέλεγκτη.

Το καλό νέο είναι ότι πάνω από το 80% των ανθρώπων που μολύνθηκαν είχαν ήπια συμπτώματα. Αλλά περίπου ένα 15% ασθένησε σοβαρά. Αυτό είναι μεγάλο ποσοστό. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, περίπου το 1-2% των κρουσμάτων είναι θανατηφόρα. Αυτή είναι μια οξεία μορφή της νόσου».

Κατά τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Κοχ, «εάν είναι απαραίτητο, οι πολίτες πρέπει να εργάζονται από το σπίτι και να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις. Ωστόσο, προς το παρόν δεν υπάρχει κανένας λόγος να αποκλεισθούν ολόκληρες πόλεις, όπως στην Ιταλία ή την Κίνα».

Ο Λόταρ Βίλερ τόνισε επίσης ότι δεν είναι δυνατόν να εγκριθεί φέτος εμβόλιο για τον Covid-19. Αυτό θα υπάρξει κατά πάσα πιθανότητα το 2020 όμως θα πρέπει και να δοκιμαστεί. Ο Βίλερ δήλωσε πιο αισιόδοξος για τους θεραπευτικούς παράγοντες. Στην Κίνα διεξάγονται πολλές και πολύ καλές κλινικές δοκιμές, έτσι ώστε σύντομα να είναι δυνατές οι οδηγίες για το ποια φάρμακα είναι κατάλληλα για την αντιμετώπιση του ιού. Γι’ αυτό και πρέπει να κερδίσουμε χρόνο, διότι κάθε μέρα αυξάνονται οι πιθανότητες να είναι διαθέσιμο κάποιο φάρμακο».

«Σύμφωνα με όλες οι ενδείξεις ο κόσμος σύντομα θα εισέλθει σε μια πανδημική φάση του κορονοϊού», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον στην Καμπέρα. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η έξαρση της επιδημίας είναι «μια κρίση, μια επιδημία καθ΄οδόν». Για πρώτη φορά, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων, τα οποία προστέθηκαν εντός 24 ωρών, σε όλον τον κόσμο υπερβαίνει τον αριθμό των αναφερόμενων κρουσμάτων από την Κίνα. Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο νέος ιός στα τέλη Δεκεμβρίου, παραμένει πάντως μακράν η πλέον πληγείσα χώρα. Καταμετρήθηκαν εκεί περισσότερα από 78.500 κρούσματα και 2.746 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Επιπλέον, η ασθένεια έχει εξαπλωθεί σε 44 ακόμα χώρες. Έχουν καταγραφεί περισσότερα από 3.200 κρούσματα εκτός της Κίνας και περισσότεροι από 50 άνθρωποι έχουν πεθάνει.

Προβληματισμός εάν θα ακυρωθεί η έκθεση του Ανοβέρου λόγω του κορονοϊού

Ο κορονοϊός απειλεί την Έκθεση του Ανοβέρου. Η Handelsblatt γράφει ότι η απόφαση για το εάν θα γίνει η Έκθεση του Ανοβέρου (20-24 Απριλίου) ή όχι θα ληφθεί στα μέσα Μαρτίου. Η τιμώμενη χώρα φέτος είναι η Ινδονησία.

«Ο κίνδυνος από μια τόσο μεγάλη βιομηχανική έκθεση με εκπροσώπους και εκθέτες και από περιοχές που πλήττονται από τον κοροναϊό και με περισσότερους από 200.000 επισκέπτες να αναμένονται, δεν μπορεί να υπολογισθεί», ανέφεραν κυβερνητικοί κύκλοι.

Οι ίδιοι οι διοργανωτές του Έκθεσης του Ανοβέρου θέλουν να καθυστερήσουν την απόφασή τους εάν θα αναβάλουν τη μεγαλύτερη βιομηχανική έκθεση στον κόσμο λόγω του κοροναϊού. «Η απόφαση θα ληφθεί κατόπιν συμφωνίας με τις υγειονομικές αρχές, το Συμβούλιο των εκθετών και των εταιρειών που συμμετέχουν. Όλοι οι συμμετέχοντες συμφωνούν ότι είναι πολύ νωρίς για να αποφασισθεί εάν θα αναβληθεί η Έκθεση. Ωστόσο, η διάδοση του ιού και η αναβολή των άλλων εμπορικών εκθέσεων καθιστούν σαφές ότι η κατάσταση μπορεί να αλλάζει καθημερινά. Στα μέσα Μαρτίου, η κατάσταση θα αξιολογηθεί εκ νέου», όπως ανακοινώθηκε, γράφει η οικονομική εφημερίδα.


Πηγή