Τετάρτη , 1 Ιανουάριος 2025

Οριστική θεραπεία της κύστης κόκκυγα χωρίς ουλές και τραύματα

Η κύστη κόκκυγα είναι νόσος του δέρματος και του υποκείμενου λίπους κατά την οποία δημιουργείται κύστη μετά από είσφρυση τριχών εντός αυτών των ιστών.

Εμφανίζεται με φλεγμονή, απόστημα, είτε ένα ή περισσότερα συρίγγια, που εντοπίζονται στην μεσογλουτιαία γραμμή (ένωση των δύο γλουτών) στην περιοχή του κόκκυγα. Εντός της κύστης μπορεί να υπάρχει σωρεία τριχών. Η διείσδυση τριχών εντός του δέρματος (με ταυτόχρονη ή μη, μεταφορά μικροβίων), προκαλεί την αντίδραση του οργανισμού και οδηγεί σε δημιουργία κύστης. Σε περίπτωση επιμόλυνσης αυτής της κύστης με μικροοργανισμούς, δημιουργείται συλλογή πύου εντός της κύστης και αναπτύσσεται απόστημα.

Εάν το απόστημα ανοίξει αυτόματα, τότε ακολουθεί η ανάπτυξη ενός πόρου, που συνδέει την κύστη με την εξωτερική επιφάνεια του δέρματος και ονομάζεται τριχοφωλεϊκό συρίγγιο. Η πυκνή τριχοφυΐα, ο ερεθισμός της περιοχής του κόκκυγα από τριβή και η υπέρμετρη εφίδρωση της περιοχής, είναι καταστάσεις που ευνοούν την εμφάνιση κύστης στην περιοχή.

Πρόκειται για νόσο κυρίως των ανδρών

Η κύστη κόκκυγα προσβάλει 1 στους 100 άνδρες ηλικίας 17 έως 40 ετών. Στις γυναίκες, η συχνότητα είναι αρκετά μικρότερη. Σε κάθε γυναίκα με κύστη κόκκυγα αντιστοιχούν 10 άνδρες με την ίδια νόσο. Η νόσος είναι εξαιρετικά σπάνια μετά τα 45 έτη. Εμφανίζεται συχνότερα σε όσους έχουν αυξημένη τριχοφυΐα ή εφίδρωση στην περιοχή του κόκκυγα, στους παχύσαρκους και σε όσους έχουν καθιστική εργασία. Η νόσος μπορεί αρχικά να είναι ασυμπτωματική, ιδιαίτερα αν έχουν αναπτυχθεί συρίγγια. Οι περισσότεροι ασθενείς αντιλαμβάνονται ότι πάσχουν από κύστη κόκκυγα μόλις εμφανίσουν πόνο στην περιοχή και εκροή δύσοσμου υγρού. Σε ορισμένες περιπτώσεις που η κύστη πρωτοεμφανίζεται με απόστημα, τότε υπάρχει μία επώδυνη διόγκωση ερυθρού χρώματος στην περιοχή. Ο πόνος αυξάνεται σταδιακά με το πέρασμα του χρόνου και εμποδίζει τον ασθενή, τόσο στο κάθισμα, όσο και στη βάδιση.

Πότε μπορεί η νόσος να γίνει επικίνδυνη;

Σε παραμελημένες περιπτώσεις η κύστη μπορεί να λάβει τερατώδεις διαστάσεις καταλαμβάνοντας μεγάλα τμήματα του δέρματος των γλουτών και της ράχης. Επίσης, η ύπαρξη αποστήματος μπορεί να οδηγήσει σε σήψη, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή του ασθενούς. Υπάρχουν σπανιότερα και κάποιες περιπτώσεις στις οποίες αναπτύχθηκε καρκίνος δέρματος (πλακώδες καρκίνωμα), εντός της κύστης.

Διαβάστε τι λένε οι ασθενείς

Ποια είναι η οριστική θεραπεία;

Η θεραπεία της κύστης κόκκυγα είναι πάντοτε χειρουργική. Ο τύπος θεραπείας που θα επιλεχθεί εξαρτάται από την κατάσταση της νόσου. Σε περίπτωση ύπαρξης αποστήματος θα πρέπει να διενεργηθεί διάνοιξη, προκειμένου να παροχετευθεί το πύον και να εκτονωθεί, τόσο η φλεγμονή, όσο και τα συμπτώματα που το συνοδεύουν. Η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνει εύκολα με τοπική αναισθησία και χρήση LASER με άμεση άρση του πόνου με αποτέλεσμα ο ασθενής να μπορεί να επανέλθει στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Κλείστε το ραντεβού σας εδώ

Κλείστε το ραντεβού σας εδώΣε περίπτωση που η κύστη χρήζει αφαίρεσης, η πλέον ενδεδειγμένη μέθοδος είναι η χρήση νέας γενιάς ενδοσκοπικού LASER (μέθοδος FiLaC). Με αυτή την επεμβατική τεχνική τοποθετείται εντός της κύστης (μέσω του στομίου του συριγγίου), πολύ μικρής διαμέτρου (περίπου 3mm) ελαστική οπτική ίνα και ακολουθεί ενδοσκοπική (εκ των έσω) καταστροφή της κύστης με ταυτόχρονη σύγκλειση του κενού χώρου που απομένει.

Με αυτήν την αναίμακτη κι ανώδυνη μέθοδο, αποφεύγονται κάθε είδους τομές, δεν χρειάζονται αλλαγές του τραύματος μετά την επέμβαση γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει τραύμα, εκμηδενίζεται ο μετεγχειρητικός πόνος και το αισθητικό αποτέλεσμα είναι άριστο. Η επέμβαση διαρκεί μόλις λίγα λεπτά και δε χρήζει νοσηλείας.

Δρ. Aθανάσιος A. Δερβίσογλου, Γενικός Χειρουργός.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τα τηλ: 210.77.00.200, 697.22.22.200 ή επισκεφτείτε την ιστοσελίδα adlaser.gr

localStorage.clear();


Πηγή