Κάθε χρόνο 200 εκατομμύρια γυναίκες προσβάλλονται από οστεοπόρωση διεθνώς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μία στις δύο γυναίκες άνω των 50 ετών να υποστεί τουλάχιστον ένα οστεοπορωτικό κάταγμα, με συνηθέστερα αυτά των σπονδύλων, του αυχένα, της κεφαλής του μηριαίου οστού και του καρπού.
Η οστεοπόρωση αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα υγείας για τη σύγχρονη γυναίκα, καθώς συντελεί στην εμφάνιση πολλών χρόνιων παθήσεων. Η έγκαιρη διάγνωση και επιλογή της κατάλληλης θεραπείας μπορεί να αναστρέψει την οστεοπόρωση και να χαρίσει στις γυναίκες το βέλτιστο επίπεδο υγείας.
«Η οστεοπόρωση έχει θεωρηθεί ‘γυναικεία υπόθεση’, καθώς είναι οκτώ φορές συχνότερη στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άνδρες. Τα κατάγματα του καρπού, γνωστά επιστημονικώς με τον όρο κατάγματα Colles, είναι 10 φορές συχνότερα στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες 55 ετών και άνω, εν συγκρίσει με νεότερες» εξηγεί ο Dr Κυριάκος Π. Τίγκας, M.D., Μαιευτήρας Χειρουργός, Γυναικολόγος, Ογκολόγος, εξειδικευμένος στην Ορμονική Υποκατάσταση γυναικών με Βιομιμητικές Ορμόνες, στη Γυναικολογική Χειρουργική Ογκολογία και Χειρουργική Μαστού και την Ιατρική Αντιγήρανσης-Προληπτική Γυναικολογία, μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Αντιγήρανσης.
Τι είναι η οστεοπόρωση
Σύμφωνα με τον Dr Τίγκα, τα ανθρώπινα οστά έχουν τον δικό τους κύκλο ζωής και μεταβολισμού. «Πρόκειται για έναν κύκλο ζωής και θανάτου που ‘κυβερνάται’ από τα οιστρογόνα και την προγεστερόνη. Η μείωση των οιστρογόνων κατά τη φάση της περιεμμηνόπαυσης, δηλαδή όταν δεν φτάνουν σε μέγιστες τιμές για 48 ώρες περίπου, όπως θα έπρεπε κανονικά για να γίνει ωοθυλακιορρηξία, έχουμε ανωοθυλακιορρηξία. Έτσι δεν μπορεί να παραχθεί προγεστερόνη και δεν ενεργοποιούνται οι υποδοχείς της ώστε να κατασκευαστεί το οστό» λέει και προσθέτει ότι τα οιστρογόνα ελέγχουν επίσης τους οστεοκλάστες, τα οστικά κύτταρα που «τρώνε» το παλιό οστό, ενώ η προγεστερόνη ελέγχει τους οστεοβλάστες, τα κύτταρα που «χτίζουν» το νέο οστό.
Όταν, λοιπόν, διαταραχθεί η ισορροπία του ορμονικού αυτού κύκλου ξεκινά η οστεοπενία και στη συνέχεια εγκαθίσταται η οστεοπόρωση.
Η μείωση των ορμονών του φύλου συμβαίνει ανεξαρτήτως ηλικίας και έτσι η μείωση της οστικής μάζας θεωρείται αναπόφευκτη.
Όπως προαναφέρθηκε, η οστεοπενία συντελεί στην οστεοπόρωση, η οποία διακρίνεται σε:
– Πρωτοπαθή, που περιλαμβάνει τη μετεμμηνοπαυσιακή οστεοπόρωση, την πρόωρη εμμηνόπαυση και τη γεροντική οστεοπόρωση και την ιδιοπαθή οστεοπόρωση (που εκδηλώνεται σε νεαρή ηλικία).
– Δευτεροπαθή, η οποία αναπτύσσεται ως συνέπεια ενός προϋπάρχοντος νοσήματος, όπως: σακχαρώδης διαβήτης, υπερπαραθυρεοειδισμός, υπερθυρεοειδισμός, νόσος Cushing, υπογοναδισμός, ρευματοειδής αρθρίτιδα, σύνδρομο δυσαπορρόφησης, πολλαπλούν μυέλωμα, δρεπανοκυτταρική αναιμία. Μπορεί επίσης να προκύψει εξαιτίας μιας κατάστασης, όπως είναι η παρατεταμένη σωματική ακινητοποίηση του ασθενούς και, τέλος, μπορεί να εμφανιστεί μετά από λήψη ορισμένων κορτικοειδών και θυρεοειδικών ορμονών κ.ά.
Η εξέλιξη των θεραπειών της οστεοπόρωσης στην πορεία του χρόνου
«Μέχρι και το 1982 δεν υπήρχαν ούτε αξιόπιστες διαγνωστικές μέθοδοι ούτε σοβαρές θεραπείες για την οστεοπόρωση, καθώς την θεωρούσαν ως φυσικό επακόλουθο των ανθρώπων τρίτης ηλικίας. Μάλιστα, εκείνη την εποχή κυκλοφορούσαν ελάχιστα σκευάσματα ασβεστίου, συνδυασμοί βιταμίνης D3 και σκευάσματα αλφακαλσιδόλης (προμεταβολίτη της βιταμίνης D3)» σημειώνει ο Dr Τίγκας.
Εκείνη την περίοδο, όμως, Ρώσοι και Αμερικανοί αστροναύτες εμφάνισαν οστεοπόρωση μετά την πολύμηνη παραμονή τους στους σταθμούς Skylab (NASA) και ΜΙΡ (ΕΣΣΔ), αντίστοιχα. Αυτό το γεγονός στάθηκε ικανό να πυροδοτήσει τη μεγάλη χρηματοδότηση ερευνών για τη νόσο σε παγκόσμια κλίμακα.
Έτσι, το 1986 κυκλοφόρησε η πρώτη καλσιτονίνη από χοίρους, το 1987 η καλσιτονίνη από σολομό σε ενέσιμη μορφή, έναν χρόνο αργότερα η καλσιτονίνη ανθρώπινη προέλευσης σε ενέσιμη μορφή και το 1989 το συνθετικό οιστρογόνο-προγεστερινοειδές για την πρόληψη της οστεοπόρωσης, οι επιλεκτικοί τροποποιητές των οιστρογονικών υποδοχέων-πρώτης γενιάς και αργότερα η ραλοξιφένη.
Τη δεκαετία του ’90 κυκλοφόρησαν διαδοχικά το πρώτο διφωσφονικό άλας (ετιδρονάτη), ρινικά σκευάσματα καλσιτονίνης σολομού και ασβέστιο σε μασώμενη μορφή, σκεύασμα φθοριούχου νατρίου (που γρήγορα απεσύρθη, επειδή ανέπτυσσε κακής ποιότητας οστό) και τα διφωσφονικά άλατα β-γενιάς (αλεδρονάτη και ρεσιδρονάτη).
Από το 2001 κυκλοφορούν πλέον τα διφωσφονικά άλατα εβδομαδιαίας χορήγησης, ενώ το 2004 κυκλοφόρησε ενέσιμο υποδόριο κλάσμα παραθορμόνης (τεριπαρατίδη), ακολούθησε το 2005 το στρόντιο σε σκόνη, το 2007 το πρώτο διφωσφονικό άλας μηνιαίας χορήγησης (ιβαδρονάτη), το 2011 η ενέσιμη υποδόρια δενοσουμάμπη και το 2012 το συνθετικό οιστρογόνο-προγεστερινοειδές μπαζεδοξιφένη, που στόχο έχει τη σταθεροποίηση της οστικής πυκνότητας των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών.
«Τα αποτελέσματα, ωστόσο, όλων αυτών των συνθετικών-χημικών θεραπειών, ήταν και φαίνεται να είναι πενιχρά. Αφενός λόγω των διαφόρων και πολλαπλών παρενεργειών τους, βάσει των οποίων οι θεραπείες αυτές δε γίνονται καλώς ανεκτές από τους ασθενείς, αφετέρου δε λόγω της μη αντιμετώπισης του βασικού αιτίου που προκαλεί την οστεοπόρωση στις γυναίκες» τονίζει ο Dr Τίγκας.
Και εξηγεί ότι «η οστεοπόρωση δεν υφίσταται στις γυναίκες όσο η ορμονική τους ισορροπία είναι άριστη, ενώ δεν υπάρχει επίσης και όταν τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη βρίσκονται σε βέλτιστη αρμονία».
Απάντηση, λοιπόν, στο βασικό πρόβλημα της οστεοπόρωσης έρχεται να δώσει η σύγχρονη θεραπευτική προσέγγιση, η οποία περιλαμβάνει τη λήψη ενδελεχούς ιατρικού ιστορικού όλων των συστημάτων της ασθενούς (Head to Toe) και τη διενέργεια εξατομικευμένων εξετάσεων (βιοχημικών, ορμονικών, απεικονιστικών, εξειδικευμένων μεταβολικών, κ.ά.).
«Με βάση τις εξατομικευμένες αυτές ενέργειες, ανιχνεύονται οι πιθανές δυσλειτουργίες και εντοπίζονται οι υπάρχουσες ελλείψεις. Το ‘κλειδί’, λοιπόν, είναι η λεπτομερειακής ανίχνευση των αιτίων, η σωστή ερμηνεία και ανάλυση των αποτελεσμάτων των εργαστηριακών και ιατρικών εξετάσεων, με τους κανόνες της “Evidence-Based Medicine” και στη συνέχεια η εφαρμογή της κατάλληλης θεραπευτικής αγωγής, προσαρμοσμένης πάντα στις ανάγκες κάθε γυναίκας» υπογραμμίζει ο Dr Τίγκας.
Και καταλήγει λέγοντας ότι «συνεπώς, η γενικευμένη άποψη ότι δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για την οστεοπόρωση είναι λανθασμένη. Υπάρχουν πολλαπλοί συνδυασμοί θεραπευτικών σχημάτων, που μπορεί να περιλαμβάνουν θεραπείες Ορμονικής Υποκατάστασης μόνο με φυσικές ορμόνες, αγωγές με μικρο- και μακρο-θρεπτικά συστατικά και η μοριακή διατροφή. Με τη θεραπευτική αυτή προσέγγιση, επιτυγχάνουμε σταδιακή αναστροφή της εγκατεστημένης οστεοπενίας και οστεοπόρωσης στη γυναίκα. Όσο νωρίτερα δε ηλικιακά ξεκινήσει η αποκατάσταση, τόσο συντομότερα η γυναίκα επανέρχεται στο βέλτιστο επίπεδο υγείας της συνολικά. Η θεραπεία αναπροσαρμόζεται κάθε φορά, ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες της γυναίκας, χωρίς χρονικούς περιορισμούς στη διάρκεια της προσέγγισης αυτής, η οποία ταυτόχρονα παρέχει και μέγιστη αντικαρκινική προστασία».
Διαβάστε επίσης:
Οστεοπόρωση: Οι 6 απλοί τρόποι για να την προλάβετε
Καφές: Αυξάνει τον κίνδυνο κατάγματος και οστεοπόρωσης;
Οστεοπόρωση: Πόσο μειώνει τον κίνδυνο ένα γιαούρτι την ημέρα
Πηγή