Σάββατο , 28 Δεκέμβριος 2024

Ουλίτιδα: Πώς επηρεάζει τον έλεγχο της υπέρτασης

Η ουλίτιδα μπορεί να επηρεάσει τον έλεγχο της υψηλής αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι ερευνητές εξέτασαν ιατρικά και οδοντιατρικά αρχεία για περισσότερους από 3.600 ανθρώπους που διαγνώστηκαν με υψηλή αρτηριακή πίεση.

Συγκριτικά με όσους είχαν καλή στοματική υγεία, αυτοί που έπασχαν από παθήσεις των ούλων ήταν λιγότερο πιθανό να ανταποκριθούν στα φάρμακα για την υπέρταση και 20% λιγότερο πιθανό να πετύχουν το στόχο φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με τη μελέτη.

«Οι γιατροί θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στη στοματική υγεία των ασθενών, ιδιαίτερα εκείνων που λαμβάνουν φάρμακα για την υπέρταση και να παροτρύνουν όσους έχουν σημάδια περιοδοντικής νόσου να αναζητήσουν οδοντιατρική φροντίδα», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ Davide Pietropaoli, χειρουργός οδοντίατρος στο Πανεπιστήμιο της L’Aquila στην Ιταλία. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Ο Pietropaoli πρόσθεσε ότι οι οδοντίατροι πρέπει να λάβουν υπόψη ότι η στοματική υγεία είναι απαραίτητη για τη γενική υγεία.

Αν και η μελέτη διαπίστωσε μόνο μια συσχέτιση, τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι τα άτομα με παθήσεις των ούλων χρήζουν στενότερης παρακολούθησης για την αρτηριακή πίεση, ενώ όσοι έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να ωφεληθούν από τις τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο.

«Οι ασθενείς με υψηλή αρτηριακή πίεση και οι γιατροί που τους παρακολουθούν, πρέπει να γνωρίζουν ότι η καλή στοματική υγεία μπορεί να είναι εξίσου σημαντική για τον έλεγχο της πάθησης με άλλες παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής, όπως μια διατροφή χωρίς πολύ αλάτι, η άσκηση και ο έλεγχος του βάρους», ανέφερε ο Pietropaoli.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση επηρεάζει έως και το 40% των ατόμων ηλικίας 25 ετών και άνω παγκοσμίως. Αν μείνει χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε έμφραγμα, εγκεφαλικό, καρδιακή ανεπάρκεια και νεφρική νόσο.

Τα κόκκινα, πρησμένα ή ευαίσθητα ούλα και η αιμορραγία κατά το βούρτσισμα και τη χρήση οδοντικού νήματος, είναι σημάδια ουλίτιδας.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Hypertension.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Ουλίτιδα: Επτά τρόποι να την προλάβετε & πότε πρέπει να επισκεφτείτε τον οδοντίατρο

Τσάι & υγεία δοντιών: Ποια ποσότητα καταπολεμά τερηδόνα & ουλίτιδα

Δόντια: Πότε «δείχνουν» εγκεφαλικό και καρδιοπάθεια


Πηγή