Κυριακή , 15 Δεκέμβριος 2024

Ο άγνωστος εχθρός από τη χημειοθεραπεία για τους καρκινοπαθείς

Λίγο έως καθόλου ενημερωμένοι είναι οι ασθενείς με καρκίνο για τη σχέση της ασθένειάς τους με τη φλεβική θρόμβωση και τις συνέπειές της, αν και η σχετιζόμενη με τον καρκίνο θρόμβωση αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου σε αυτή την κατηγορία σθενών και σχετίζεται με την πρώιμη θνησιμότητα στο στάδιο της χημειοθεραπείας.

Το πρόβλημα εστιάζεται στο έλλειμμα ενημέρωσης των ασθενών από την ιατρική τους ομάδα για τον κίνδυνο θρόμβωσης κατά τη διάρκεια της θεραπείας για τον καρκίνο. Μάλιστα η ανάγκη για ενημέρωση επιβεβαιώνεται και από τα ευρήματα έρευνας της European Cancer Patient Coalition (ECPC), σύμφωνα με τα οποία μόλις το 8% των ασθενών δέχθηκε ενημέρωση από τον γιατρό τους για τον κίνδυνο της σχετιζόμενης με τον καρκίνο θρόμβωσης, και μάλιστα προφορικά.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1539094592273-0’); });

Νέα στοιχεία από έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα από το Ινστιτούτο Πολιτικής Υγείας σχετικά με το επίπεδο ενημέρωσης του κοινού γύρω από τη σχέση καρκίνου και φλεβικής θρόμβωσης, δείχνουν ότι το 68% των Ελλήνων δεν γνωρίζει ότι οι ασθενείς με καρκίνο διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σχηματισμού φλεβικού θρόμβου και το 75,7% δεν γνωρίζει καν τα συμπτώματα της φλεβικής θρόμβωσης.

«Η συζήτηση για την αντιμετώπιση της θρόμβωσης που σχετίζεται με καρκίνο είναι ιδιαίτερα επίκαιρη, καθώς πρόσφατα συζητήθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο και, σύμφωνα με την ευρωβουλευτή Nessa Childers, “παραμένει άδικα άγνωστη”», ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Ιωάννης Μπουκοβίνας, παθολόγος ογκολόγος, πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος, (ΕΟΠΕ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας στην Ελλάδα, που παρουσίασε ο Κυριάκος Σουλιώτης, αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Υγείας στη Σχολή Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, το 58,1% των ερωτωμένων που έχουν νοσήσει από θρόμβωση, ενημερώθηκαν για τον κίνδυνο θρόμβωσης μετά τη διάγνωσή της. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι μόλις ένα 24,1% γνωρίζουν τα συμπτώματα της φλεβικής θρόμβωσης, ενώ ακόμα και σε όσους έχουν ιστορικό κακοήθειας, το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε μόλις 36,2%.

«Η ενημέρωση του κοινού είναι ευθύνη της Πολιτείας και εντάσσεται στη σφαίρα των παρεμβάσεων που οφείλει να υλοποιεί στο πλαίσιο της λειτουργίας του Συστήματος Υγείας”, ανέφερε ο κ. Σουλιώτης. Πρόσθεσε ότι η σωστή πληροφόρηση, των ογκολογικών ασθενών, για τον κίνδυνο και τα συμπτώματα της φλεβικής θρόμβωσης, περιορίζει, μεταξύ άλλων και τον κίνδυνο αύξησης του κόστους διαχείρισης της νόσου.

Δράση για την ενημέρωση των ασθενών

Την ανάγκη άμεσης ενεργοποίησης των εμπλεκόμενων φορέων, επισήμανε η Καίτη Αποστολίδου, αντιπρόεδρος του European Cancer Patient Coalition- ECPC (Ευρωπαϊκός Συνασπισμός Ασθενών με Καρκίνο) και πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ). Πρόσθεσε ότι η ΕΛΛΟΚ έχει ήδη αναπτύξει δράσεις ενημέρωσης σχετικά με τη θρόμβωση που σχετίζεται με τον καρκίνο, και επιδιώκει τη συνεργασία όλων των φορέων με σκοπό την κατάρτιση ενός κοινού προγράμματος για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της ιατρικής και νοσηλευτικής κοινότητας σχετικά με την ανάγκη ενημέρωσης των ογκολογικών ασθενών για τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβωσης, τα μέτρα πρόληψης και τα μέτρα θεραπείας.

«Είναι απαράδεκτο να φροντίζουμε για τη θεραπεία του καρκίνου και να παραμελείται ο κίνδυνος εμφάνισης θρόμβωσης», είπε. Ανάλογες δράσεις αναλαμβάνει και η ΕΟΠΕ και όπως ανέφερε ο πρόεδρός της κ. Μπουκοβίνας, αν και υπάρχουν τόσο διεθνείς όσο και ελληνικές κατευθυντήριες οδηγίες για την εξατομίκευση στην προσέγγιση των ασθενών, φαίνεται ότι χρειάζεται να γίνουν ακόμη περισσότερα, ώστε οι ασθενείς να είναι ενήμεροι για τα συμπτώματα και να απευθύνονται άμεσα στον γιατρό τους.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

localStorage.clear();


Πηγή