Όλοι όταν ήμασταν παιδιά σκεφτόμασταν πως μεγαλώνοντας θα καταφέρουμε να κάνουμε τον κόσμο πιο δίκαιο. Να τον αλλάξουμε και να μπορέσουμε βάζοντας κι εμείς το λιθαράκι μας να βοηθήσουμε τους συναθρώπους μας. Ο Φαίδρος Παναγόπουλος το καταφέρνει καθημερινά. Μπορεί να μην ήταν, όπως εξηγεί, το παιδικό του όνειρο αλλά η ζωή του τα τελευταία του χρόνια έχει αυτόν τον στόχο, να βελτιώσει τη ζωή ατόμων με κινητικά προβλήματα φτιάχνοντας για αυτά χειροποίητα αμαξίδια.
Πρόκειται για τον μοναδικό Έλληνα τεχνίτη που με κύριο «βοηθό» τα χέρια του, τροχούς, κομμάτια αλουμινίου, χειρολαβές, κατσαβίδια, βίδες κ.ά. κατασκευάζει αμαξίδια προσαρμοσμένα στις ανάγκες αλλά και το γούστο του κάθε πελάτη.
«Στον χώρο των προϊόντων αποκατάστασης εισήλθα εντελώς τυχαία το 2008 όταν προσλήφθηκα από μία εταιρεία της Θεσσαλονίκης η οποία εκείνο το διάστημα άνοιγε την αγορά της στην Αθήνα. Περίπου 1,5 χρόνο αργότερα ξεκίνησα τη δική μου εταιρεία με εισαγωγές αναπηρικών μηχανημάτων, μέρος των οποίων ήταν τα αναπηρικά αμαξίδια. Σχετικά με την κατασκευή αμαξιδίων, η ιδέα ξεκίνησε το 2012. Είχα την τιμή και την τύχη να συνεργαστώ με τα μεγαλύτερα εργοστάσια κατασκευής αμαξιδίων παγκοσμίως και πραγματικά είμαι και θα είμαι πάντα ευγνώμων για αυτό. Παρ΄ όλη την ποιότητα που υπήρχε στα αμαξίδια τα οποία εισήγαγα έβλεπα ”βελτιώσεις” που θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν και να εξυπηρετούν ακόμα περισσότερο τους χρήστες αμαξιδίων. Έτσι ξεκίνησε η ιδέα να δημιουργηθεί μια διαδικασία κατασκευής κατά την οποία δεν θα υπάρχουν περιορισμοί τόσο στη σχεδίαση όσο και στην κατασκευή. Το 2017 και έπειτα από πάρα πολλές δοκιμές το όνειρο έγινε πραγματικότητα», εξηγεί μιλώντας στο newsbeast.gr.
– Σε τι διαφέρει ένα χειροποίητο αμαξίδιο από τα υπόλοιπα που κυκλοφορούν στο εμπόριο; Το κόστος του είναι πιο υψηλό;
Είναι ευκαιρία να διευκρινίσουμε τον όρο μιας και τον δημιουργήσαμε εμείς και τώρα τελευταία ακούγεται αρκετά, ακόμα και από κάποιους που δεν γνωρίζουν. Καταρχήν να συμφωνήσουμε ότι όλα τα αμαξίδια φτιάχνονται από κάποια ανθρώπινα χέρια, άρα όλα μπορεί να θεωρηθούν χειροποίητα αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι. Ο τρόπος με τον οποίο κατασκευάζουμε ένα αμαξίδιο αλλά και η εξατομίκευση που κάνουμε είναι μοναδική. Είναι ελάχιστες οι εταιρείες παγκοσμίως οι οποίες δίνουν στον χρήστη αμαξιδίου 100% τη δυνατότητα να έρθει με μία ιδέα και αυτή να γίνει πραγματικότητα είτε αφορά μία λειτουργία είτε ακόμα και σχέδιο σκελετού. Ενώ λοιπόν τα περισσότερα εργοστάσια κατασκευάζουν αμαξίδια αλλάζοντας μόνο τις διαστάσεις ενός προκαθορισμένου σχεδίου σκελετού, εμείς ερχόμαστε και λέμε «το σχεδιάζουμε μαζί από την αρχή και ό,τι ζητήσεις θα σχεδιαστεί και θα κατασκευαστεί από την αρχή, ειδικά για εσένα». Δεν έχουμε στάνταρ καλούπια τα οποία παράγουν ίδια αμαξίδια.
Κάθε φορά, για κάθε αμαξίδιο ξεχωριστά, φτιάχνεται το καλούπι πάνω στο οποίο ξεκινά και χτίζεται ένα αμαξίδιο. Τόσο μοναδικό όσο ο κάθε άνθρωπος. Στην ουσία ο όρος «χειροποίητο» μας προσδίδει τη δυνατότητα που παρέχουμε να φτιαχτεί ένα αμαξίδιο 100% όπως θέλει ο χρήστης. Όχι 99% αλλά 100%. Μέχρι να εμφανιστούμε όλοι μιλούσαν για custom αμαξίδια, δηλαδή αμαξίδια προσαρμοζόμενα στο σώμα και τις ανάγκες του χρήστη. Αυτά τα αμαξίδια ήταν που εμπορευόμασταν και εμείς πριν ξεκινήσουμε τις κατασκευές.
Εμείς προσπαθήσαμε να εξελίξουμε την διαδικασία εξατομίκευσης και έτσι να δώσουμε τη δυνατότητα στον χρήστη να παρέμβει 100% ενεργά στο σχεδιαστικό κομμάτι. Αυτό λοιπόν είναι ένα χειροποίητο αμαξίδιο, ένα αμαξίδιο δηλαδή που κάθε φορά φτιάχνεται από την αρχή και με βάση τον κάθε έναν ξεχωριστά σε αντίθεση με τα custom (προσαρμοζόμενα) των οποίων τα μέρη του αμαξιδίου είναι ήδη φτιαγμένα και γίνεται το μοντάρισμα τους ανάλογα το σώμα του χρήστη και τις δυνατότητες του. Δεν νοείται για εμάς χειροποίητο αμαξίδιο το οποίο παρέχει στάνταρ και προκαθορισμένες δυνατότητες είτε σχεδιαστικά είτε λειτουργικά.
Τον τελευταίο χρόνο κάναμε μία επιπλέον αλλαγή στον όρο και αντικαταστήσαμε το «χειροποίητο» από την αγγλική λέξη TailorMade δηλαδή «ραμμένο στα μέτρα μας» θέλοντας έτσι να δώσουμε μια πιο σαφή εικόνα της διαδικασίας. Ελπίζουμε να μην καπηλευτεί και αυτός ο όρος στο μέλλον!
Σχετικά με το κόστος το έχουμε στα ίδια επίπεδα με το κόστος custom (δηλαδή προκαθορισμένων σχεδιαστικά και λειτουργικά) αμαξιδίων. Έτσι ο χρήστης μπορεί να βιώσει την εμπειρία ενός 100% TailorMade αμαξιδίου σε τιμές όπως των προκατασκευασμένων και αυτό το θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικό, ειδικά για τους Έλληνες πολίτες.
– Πώς κατασκευάζεται ένα τόσο ξεχωριστό «εργαλείο» στο χέρι;
Η διαδικασία διαρκεί εβδομάδες… Ξεκινάμε λοιπόν με την πρώτη συνάντηση κατά την οποία αναλύουμε τα δεδομένα διαβίωσης του χρήστη όπως το περιβάλλον κατοικίας, τον χώρο εργασίας, τις συνήθειές του, τον τρόπο μεταφορών κλπ. Πολύ μεγάλο ρόλο παίζει η βλάβη του κάθε χρήστη και εκεί ζητάμε τη βοήθεια του ιατρού και του θεραπευτή για να έχουμε την ιατρική εικόνα, ειδικά όταν η βλάβη είναι σχετικά πρόσφατη.
Για εμάς, η σωστή σωματομετρία αποτελείται από 3 πλευρές: Την ιατροθεραπευτική, την κατασκευαστική και αυτή του χρήστη. Σημασία έχει στο τέλος ο χρήστης αμαξιδίου να νιώθει ωραία χρησιμοποιώντας το αμαξίδιο μας. Όλα αυτά τα δεδομένα μπαίνουν σε μία τεράστια εξίσωση και εκεί ξεκινά η σχεδίαση του αμαξιδίου και των εξαρτημάτων σε σχεδιαστικό πρόγραμμα στον υπολογιστή, κάθε φορά από την αρχή. Αφού σχεδιαστούν τα πάντα τότε ξεκινά η κατασκευή των εξαρτημάτων και η συνολική κατασκευή του αμαξιδίου. Όταν το αμαξίδιο φτάσει σε ένα ενδιάμεσο σημείο τότε διενεργούμε την διαδικασία του Fitting, μιας παγκόσμιας καινοτομίας της εταιρείας μας της 525 στην οποία ο χρήστης δοκιμάζει στην πράξη αυτό που έχει σχεδιαστεί για τον ίδιο.
Μέχρι τώρα οι χρήστες που αγόραζαν αμαξίδιο από εργοστάσια του εξωτερικού δοκίμαζαν δείγματα ή έβλεπαν σχέδια σε υπολογιστή χωρίς όμως να είναι πάντα σίγουρο το αποτέλεσμα, έχουμε λάβει γνώσης σοβαρών λαθών τα οποία αλλιώς είχαν σχεδιαστεί και αλλιώς είχαν κατασκευαστεί. Με το Fitting όμως εκμηδενίζουμε, στην πράξη και όχι στη θεωρία, την πιθανότητα λάθους. Εάν λοιπόν πρέπει να γίνουν αλλαγές τότε γίνονται και ξανακάνουμε Fitting για να είμαστε σίγουροι για το αποτέλεσμα. Αφού λοιπόν δοκιμαστεί το αμαξίδιο και είναι ακριβώς όπως το θέλουμε τότε πηγαίνει στο τελικό στάδιο κατασκευής και στο τέλος στην παράδοσή του. Οι ώρες δουλειάς λοιπόν είναι πάρα πολλές και εξαρτάται από τα Fittings μέχρι να φτιάσουμε στο τέλειο-τελικό αποτέλεσμα.
– Η Ελλάδα είναι μια χώρα με υποδομές για άτομα με κινητικά προβλήματα; Τι πρέπει να αλλάξει και πως μπορεί να γίνει;
Η Ελλάδα είναι αφιλόξενη και επικίνδυνη θα έλεγα. Πρέπει να αλλάξουμε εμείς πρώτα, γιατί εμείς είμαστε η Ελλάδα, δεν είναι κάποιοι άλλοι. Οι ανάπηροι βιώνουν κοινωνικό αποκλεισμό και αυτό φαίνεται στην πράξη με τις υποδομές αλλά και με την στάση μας απέναντι τους. Πολλοί νομίζουν πως με το να το παίζουν «ευαίσθητοι» εξαντλείται η ευθύνη τους απέναντι σε έναν ανάπηρο αλλά αυτό όχι μόνο δεν είναι αρκετό αλλά είναι και προσβλητικό. Το να είσαι υπεύθυνος πολίτης ως προς έναν συμπολίτη σου δεν σε κάνει ευαίσθητο.
Δυστυχώς ο κόσμος έχει φτιαχτεί από «κανονικούς για κανονικούς» και αυτό είναι που πρέπει να αλλάξει. Ένας ανάπηρος βιώνει τον περιορισμό λόγω έλλειψης υποδομών άρα ο περιορισμός πηγάζει από την έλλειψη υποδομών και όχι από την ίδια τη σωματική βλάβη. Σιγά σιγά και με κατάλληλη ενημέρωση ονειρεύομαι μια Ελλάδα η οποία θα είναι «από όλους για όλους» χωρίς διακρίσεις σε κανένα επίπεδο.
– Υπάρχει κάποια ιστορία από την κατασκευή κάποιου αμαξιδίου που δεν θα ξεχάσεις ποτέ;
Μας ζητήθηκε να δημιουργήσουμε ένα αμαξίδιο για ένα παιδί 2,5 ετών. Έτσι το σχεδιάσαμε με πλάτος καθίσματος μόλις 18 εκατοστών. Πρόκειται για το μικρότερο αμαξίδιο αυτόνομης κύλισης που φτιάχτηκε ποτέ! Εφαρμόστηκε για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο η μελέτη και οι δοκιμές για ένα αμαξίδιο το οποίο θα μπορεί να ακολουθεί ένα παιδί στην ανάπτυξή του, να μην χρειάζεται δηλαδή να αλλάζει αμαξίδιο κάθε τρία χρόνια και έτσι να μην χρειάζονται κάθε τόσο να δαπανάται ένα σημαντικό ποσό από την οικογένεια. Με το ίδιο αμαξίδιο θα μπορεί να κινείται και όταν θα είναι ενήλικας. Μόλις λοιπόν το παρέλαβε ο μικρός άρχισε κατευθείαν τις βόλτες. Είχε πλέον τη δυνατότητα να κινείται αυτόνομα στον χώρο!
Τις επόμενες ημέρες έλαβα βίντεο του παιδιού το οποίο ήταν στον παιδικό σταθμό και μετακινούταν αυτόνομα μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά κάνοντας βόλτες στην αυλή. Για να γίνει αντιληπτή η σημασία αυτής της τεχνοτροπίας αρκεί να αναφέρω πως μέσα σε δύο χρόνια ήδη το αμαξίδιο έχει αλλάξει δύο φορές λόγω ανάπτυξης του παιδιού το οποίο πρακτικά σημαίνει πως οι γονείς θα έπρεπε σε ένα με δύο χρόνια να δαπανήσουν ξανά το ίδιο ποσό για να κινείται σωστά ο γιος τους. Καταφέραμε έτσι να μειώσουμε υπερβολικά τις δαπάνες της οικογένειας τουλάχιστον για το συγκεκριμένο είδος.
– Οι στόχοι σου για το μέλλον;
Να συνεχίσουμε να δημιουργούμε κορυφαίας ποιότητας αμαξίδια και να συνεχίσουμε την καινοτομία σε παγκόσμιο επίπεδο όπως συμβαίνει τώρα, γεγονός το οποίο έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον διεθνών μέσων και είμαστε υπερήφανοι για αυτό και σαν εταιρεία αλλά και σαν Έλληνες.
- Τις φωτογραφίες παραχώρησε στο newsbeast.gr o Φαίδρος Παναγόπουλος
Πηγή