Η παράταση των διαπραγματεύσεων για την αγορά του εμβολίου κατά του κορονοϊού κινδυνεύει να καθυστερήσει τις παραδόσεις, προειδοποίησε τους Ευρωπαίους ο διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Moderna. Όπως είπε, άλλες χώρες έχουν προτεραιότητα, αφού υπέγραψαν συμφωνίες εδώ και μήνες.
«Είναι σαφές ότι η καθυστέρηση, δεν θα περιορίσει τη συνολική ποσότητα, θα καθυστερήσει την παράδοση», σημείωσε ο Γάλλος Στεφάν Μπανσέλ σε συνέντευξή του στο AFP (Γαλλικό Πρακτορείο), όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Αντίθετα, οι Αμερικανοί έχουν κάνει κράτηση για 100.000.000 δόσεις του εμβολίου από τις αρχές του Αυγούστου και «έχουμε ήδη πολλά εκατομμύρια δόσεις σε στοκ» στις ΗΠΑ, έτοιμες να παραδοθούν στις αμερικανικές αρχές μόλις δοθεί η άδεια κυκλοφορίας, αναμφίβολα τον Δεκέμβριο, είπε.
«Εχουμε συνομιλίες, δεν έχουμε συμβόλαιο», δήλωσε ο Στεφάν Μπανσέλ, από το Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης, όπου βρίσκεται η έδρα της Moderna.
Στις 24 Αυγούστου ανακοινώθηκαν «προχωρημένες συνομιλίες» με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αγορά 80 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου, αλλά έκτοτε δεν έχει υπογραφεί ρητή δέσμευση. Στο μεταξύ, η Moderna έχει υπογράψει με τον Καναδά, την Ιαπωνία, το Ισραήλ, το Κατάρ, το Ηνωμένο Βασίλειο… χωρίς να υπολογίζονται οι 100 εκατομμύρια δόσεις προς τις ΗΠΑ για τις οποίες υπάρχει δέσμευση από τις αρχές του Αυγούστου.
«Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν τόσες διοικητικές διαδικασίες, φάκελοι, διάφορα, συνδέσεις μεταξύ των χωρών και είναι δύσκολο να το διαχειριστεί κανείς όταν υπάρχουν 27 σε σχέση με όταν υπάρχει ένας μόνο», είπε επίσης ο Μπανσέλ, που έκανε σύγκριση με τον Καναδά: ανάμεσα στις πρώτες συνομιλίες με τους γιατρούς της Moderna και την υπογραφή του συμβολαίου μεσολάβησαν δύο εβδομάδες.
Το αποτέλεσμα; «Είναι ξεκάθαρο ότι έχει υπάρξει καθυστέρηση. Αυτό δεν θα περιορίσει την συνολική ποσότητα. Θα καθυστερήσει τις παραδόσεις», προειδοποιεί. Για όλες τις χώρες εκτός των ΗΠΑ η παραγωγή θα γίνει στην Ελβετία, στα εργοστάσια του ομίλου Lonza, και η συσκευασία σε φιαλίδια στην Ισπανία, στις μονάδες του ομίλου Rovi.
Αν το εμβόλιο εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων πριν από το τέλος του έτους, αλλά δεν έχει υπογραφεί ακόμη κανένα συμβόλαιο, «οι πρώτες αποστολές δεν θα περιλαμβάνουν ως προορισμό την Ευρώπη. Λοιπόν, θα σταλεί στην Ελβετία, θα σταλεί λίγο στην Ιαπωνία, στο Ισραήλ, στο Καναδά, άρα στις χώρες που έχουν κάνει παραγγελίες. Αλλά όσοι δεν έχουν κάνει παραγγελίες, δεν πρόκειται να τους στείλω προϊόντα».
«Όσο περισσότερο περιμένουν, τόσο θα υπάρχει χρονική καθυστέρηση», προειδοποίησε, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες δεν έχουν μπλοκαριστεί εξαιτίας της τιμής, αλλά δεν θέλει να πει περισσότερα δημοσίως.
Συνέκρινε τα ευρωπαϊκά «κλωθογυρίσματα» με την προβλεπτικότητα της αμερικανικής κυβέρνησης. Από τις 2 Μαρτίου, ο ίδιος και οι επικεφαλής των μεγάλων εργαστηρίων βρίσκονταν στον Λευκό Οίκο γύρω από τον Ντόναλντ Τραμπ, λέει.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν μισό δισεκατομμύριο δολάρια στη Moderna από τον Απρίλιο για να χρηματοδοτήσουν στις κλινικές δοκιμές. Συνολικά, η εταιρεία έχει λάβει 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια του αμερικανικού δημοσίου, υπό την αιγίδα της επιχείρησης Warp Speed, που ξεκίνησε στις 15 Μαΐου.
«Η επιχείρηση Warp Speed ήταν από τα πιο αποτελεσματικά πράγματα», είπε. Και συνέχισε: «Αρχίσαμε να συζητάμε με πολλές ευρωπαϊκές χώρες τον Μάιο. Δεν υπήρξε καμία ιδέα για την χρηματοδότηση καμίας κλινικής δοκιμής. Ολα τα πήραμε από την αμερικανική κυβέρνηση, ευτυχώς που έγινε αυτό, διαφορετικά δεν θα είχαμε μπορέσει να αναπτύξουμε το εμβόλιο με αυτές της ταχύτητες, όπως ξέρετε είμαστε μία εταιρεία που δεν είχε ποτέ κέρδος ούτε ένα ευρώ, και η κλινική δοκιμή κόστισε 1 δισεκατομμύριο δολάρια».
Το αποτέλεσμα είναι ότι οι πρώτοι Αμερικανοί θα εμβολιασθούν χωρίς αμφιβολία πριν από την Πρωτοχρονιά: «Εχουμε ήδη δεκάδες εκατομμύρια δόσεις σε στοκ» στις ΗΠΑ, επιβεβαίωσε ο Στεφάν Μπανσέλ.
Δέκα εκατομμύρια δόσεις θα είναι σε στοκ πριν από το τέλος του Νοεμβρίου και «μέχρι το τέλος του έτους τα 20 εκατομμύρια δόσεις».
Αυτά τα 20 εκατομμύρια δόσεις θα διατεθούν αποκλειστικά στις ΗΠΑ. Η Moderna ετοιμάζει επίσης εδώ και μήνες την αλυσίδα της αποθήκευσης-μεταφοράς-διανομής με την αμερικανική κυβέρνηση για την αποστολή των δόσεων μόλις ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων (FDA) εγκρίνει το εμβόλιο, μία απόφαση που αναμένεται τον Δεκέμβριο.
Στόχος είναι, σύμφωνα με τον Μπανσέλ, μόλις δοθεί το «πράσινο φως» από τον FDA, η Moderna να μπορεί «να φορτώσει τα φορτηγά και να φύγει».
Πηγή