Σάββατο , 4 Ιανουάριος 2025

«Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να εξαλειφθεί»

Ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος είναι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μετά τον καρκίνο του μαστού στις γυναίκες. Στην Ευρώπη 80 νέα κρούσματα σημειώνονται κάθε μέρα και 10.000 κάθε χρόνο. Ωστόσο, υπάρχει τρόπος να εξαλειφθεί διότι είναι γνωστή η αιτία του, δηλαδή ο ιός HPV, ο οποίος είναι πολύ διαδεδομένος. Το 80% των σεξουαλικά ενεργών γυναικών και ανδρών θα έρθουν κάποια στιγμή στη ζωή τους σε επαφή με τον ιό χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όποιος προσβληθεί από αυτόν θα πάθει καρκίνο.

Τα παραπάνω επισήμανε ο γυναικολόγος με εξειδίκευση στην κολποσκόπηση και στις παθήσεις του τραχήλου της μήτρας και την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, Χρήστος Παππάς, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, μιλώντας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Μακεδονία, σε συνεργασία με τον Όμιλο Εθελοντών κατά του Καρκίνου ΑγκαλιάΖΩ, με σκοπό την ενημέρωση των φοιτητριών και φοιτητών.

«Σήμερα υπάρχει η πρωτογενής πρόληψη η οποία μπορεί να γίνει με το εμβόλιο. Το εμβόλιο υπάρχει εδώ και 10 χρόνια και έχουν εμβολιαστεί 200 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο. Με το εμβόλιο δεν μολύνεται το σώμα με τον ιό αλλά δημιουργείται ένα μόριο αντίγραφο του ιού το οποίο μόλις “μπει” ο ιός στον οργανισμό τον καταστρέφει. Το εμβόλιο είναι ασφαλές και είναι ένα τεράστιο όπλο που μπορεί να οδηγήσει στην εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Έχουν απομονωθεί 200 στελέχη του ιού, εκ των οποίων τα 10 ενοχοποιούνται για τον καρκίνο και τα δύο από αυτά, το “16” και το “18” ευθύνονται για το 75% των καρκίνων του τραχήλου. Τα καινούρια δεδομένα λένε ότι με τη διασταυρούμενη κάλυψη τώρα πια ο εμβολιασμός καλύπτει από πιο πολλούς υπότυπους και όχι μόνο τους δύο βασικούς που ξέραμε μέχρι τώρα». ανέφερε ο κ. Παππάς.

Παράλληλα, επισήμανε, ότι αν μια γυναίκα έρθει σε επαφή με τον ιό δεν σημαίνει ότι θα πάθει καρκίνο. «Κάθε χρόνο ένα εκατομμύριο άτομα στην Ευρώπη προσβάλλονται από κονδυλώματα τα οποία οφείλονται στον ΗPV. Aν παραμεληθούν μπορούν να εξελιχθούν σε καρκίνο. Ο καρκίνος του τραχήλου εκδηλώνεται σε 5-8 χρόνια μετά την εμφάνιση των προκαρκινικών δυσπλασιών και αυτό εξαρτάται από το είδος του ιού, τον τρόπο ζωής και τις ανοσολογικές παθήσεις.

Η διάγνωση των προκαρκινικών καταστάσεων γίνεται από το 1950 με το τεστ ΠΑΠ. Το μειονέκτημά του τεστ ΠΑΠ είναι ότι έχει ευαισθησία 50% και για αυτό πρέπει να το κάνουν κάθε χρόνο οι γυναίκες. Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται για τη δευτερογενή πρόληψη και το HPV DNA τεστ, το οποίο αναγνωρίζει αν έχει μολυνθεί μια γυναίκα από τον HPV, από ποιούς υπότυπους του ιού και αν είναι υψηλής ή χαμηλής επικινδυνότητας.

Σε περίπτωση που βρεθούν προκαρκινικές αλλοιώσεις γίνεται κολποσκόπηση και κατευθυνόμενη βιοψία. Στο 80% των χαμηλής επικινδυνότητας αλλοιώσεων επέρχεται αυτοϊαση. Σε πρώτο στάδιο γίνεται καυτηριασμός του τραχήλου, με διαθερμία η λέηζερ και παρακολούθηση, σε υψηλού βαθμού επικινδυνότητα γίνεται εκτομή τμήματος του τραχήλου, ενώ σε πιο προχωρημένα στάδια γίνεται αφαίρεση του τραχήλου και της μήτρας», εξήγησε ο κ Παππάς.


Πηγή