Τρίτη , 7 Ιανουάριος 2025
Ο κορονοϊός «απειλεί» τα παιδιά στη Νότια Ασία: Διακόπηκαν τα προγράμματα εμβολιασμού

Ο κορονοϊός «απειλεί» τα παιδιά στη Νότια Ασία: Διακόπηκαν τα προγράμματα εμβολιασμού

Η διακοπή των προγραμμάτων εμβολιασμού στη Νότια Ασία εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού εμποδίζει τις προσπάθειες ανοσοποίησης εκατομμυρίων παιδιών κατά των φονικών νόσων, προειδοποίησε σήμερα το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF).

Η πανδημία έχει διακόψει την εφοδιαστική αλυσίδα εμβολίων και προκαλεί φόβο στις οικογένειες ως προς τις επισκέψεις τους σε κλινικές, λέει η UNICEF, προκαλώντας έτσι κίνδυνο για μια επικείμενη υγειονομική κρίση σε μια περιοχή όπου 4,5 εκατομμύρια παιδιά δεν είναι πλήρως εμβολιασμένα εναντίον ασθενειών όπως η ιλαρά, η διφθερίτιδα και η πολιομυελίτιδα.

«Ενώ ο ιός της COVID-19 δεν φαίνεται να προκαλεί σοβαρή νόσο σε πολλά παιδιά, η υγεία εκατοντάδων χιλιάδων παιδιών κινδυνεύει να επηρεαστεί από τη διακοπή των τακτικών εμβολιασμών. Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή απειλή», προειδοποιεί ο διευθυντής του παραρτήματος Νότιας Ασίας της οργάνωσης, Ζαν Γκαφ, σε ανακοίνωσή του σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν παγκοσμίως από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν μέσω του εμβολιασμού, τονίζει η UNICEF.

Το Πακιστάν, το οποίο μαζί με το Αφγανιστάν, είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη επιδημία πολιομυελίτιδας στον κόσμο τα τελευταία χρόνια, έχει διακόψει την εκστρατεία εμβολιασμού κατά της νόσου αυτής.

Σε μια περιοχή έξαρσης της νόσου, τη βορειοδυτική επαρχία Χιμπέρ Πακχτουνκούα, ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και εργαζόμενοι του τομέα υγείας εξέφρασαν στο Reuters την ανησυχία τους για μια πιθανή αύξηση των κρουσμάτων πολιομυελίτιδας. «Εγκαταλείψαμε πλήρως τις προσπάθειές μας μετά την εμφάνιση της πανδημίας στη χώρα και ήδη έχουμε χάσει δύο σημαντικές εκστρατείες», λέει ένας αξιωματούχος που μετέχει στο πρόγραμμα εξάλειψης της πολιομυελίτιδας στην Πεσαβάρ, προσθέτοντας ότι εκτιμά πως θα περάσουν μήνες μέχρι να αρχίσει ξανά η εκστρατεία.

Παγκοσμίως τα κρούσματα της πολιομυελίτιδας έχουν μειωθεί κατά τουλάχιστον 99% από το 1988 αλλά η νόσος παραμένει ενδημική στο Πακιστάν και στο Αφγανιστάν. Περισσότεροι από 100 άνθρωποι μολύνθηκαν στο Πακιστάν το 2019 — σημειώνοντας αύξηση έπειτα από το παγκόσμιο ιστορικό χαμηλό με 22 κρούσματα το 2017.

Οι εκπρόσωποι του υπουργού Υγείας του Πακιστάν και της τοπικής κυβέρνησης της Χιμπέρ Πακχτουνκούα δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για να σχολιάσουν.

Το πρόγραμμα εξάλειψης της πολιομυελίτιδας στο Πακιστάν, το οποίο έχει καταβάλει προσπάθειες για τη διάψευση των φημών που θέλουν το εμβόλιο να είναι επιβλαβές για τα παιδιά, προβλέπει την αποστολή εργαζόμενων στις κοινότητες με στόχο να ενημερώσουν τις οικογένειες για τα οφέλη της ανοσοποίησης.

Αλλά από τότε που ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού στους εργαζόμενους αυτούς ανατέθηκε άλλο έργο.

«Από τότε που σταμάτησε η εκστρατεία για την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας… τον Φεβρουάριο, εντοπίζουμε όσους έρχονται από άλλες χώρες, όσους εμφανίζουν συμπτώματα παρόμοια με εκείνα του κορονοϊού και πραγματοποιούμε συναντήσεις με κατοίκους της περιοχής και θρησκευτικούς ηγέτες για να διασφαλίσουμε την κοινωνική αποστασιοποίηση μέσα στα τζαμιά», λέει ένας εργαζόμενος στην Πεσαβάρ.

«Κάνω μια εντελώς διαφορετική δουλειά… φοβάμαι ότι ο αριθμός των κρουσμάτων της πολιομυελίτιδας σαφώς θα αυξηθεί όταν λήξει η πανδημία του κορονοϊού», σημειώνει ο ίδιος.


Πηγή